Ο Μαυρομμάτης και η αναβολή που έψαχναν

Newsroom
23/11/2022 13:18
 
 
 

 

Ο Φώτης Μαυρομμάτης μας αιφνιδίασε. Θα πείτε ότι τίποτα πια δεν πρέπει να μας αιφνιδιάζει με τους ενοίκους του Ναξ-ίμου. Το αρνητικά πρωτοφανές έχει γίνει ρουτίνα. Τι να λέμε τώρα;

Χθες ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, επικαλούμενος τον Κανονισμό Λειτουργίας του (άρθρο 4 παράγρ. 9) -μάστορας σ’ αυτά- ανέβαλε το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο για «λόγους ανωτέρας βίας». Ποιοι είναι οι λόγοι αυτοί, πρόεδρε της καρδιάς μας; Ο εξής ένας: η ταφή την ημέρα αυτή ενός νέου συμπατριώτη μας στον Κινίδαρο.

Είναι πράγματι λυπηρό να πεθαίνουν άνθρωποι και μάλιστα νέοι. Πόσοι, όμως, συνναξιώτες και συνναξιώτισσες (έτσι να μη μας σταμπάρει και η Λαίδη άλλη μια έμφυλη διάκριση) χάνουν καθημερινά τη ζωή τους και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός δημάρχου η Δημοτικού Συμβουλίου; Και είναι λόγος αυτός να παραλύει η λειτουργία του Δήμου και του νησιού;

Μάλιστα το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο δεν ήταν όποιο-όποιο. Θα γινόταν ειδική δημόσια συνεδρίασή του, με θέμα τον τριετή απολογισμό της δημοτικής Αρχής, μιας και δεν αξιώθηκε να κάνει ετήσιο απολογισμό, οχυρωμένη πίσω από τον ανύποπτο κορωνοϊό. Τι είπες; Ότι και πριν έγραφε τη σχετική διάταξη στην άμμο της Πλάκας; Είναι γνωστό.

Αυτή, λοιπόν, τη δημόσια συνεδρίαση αναβάλλει ο Μαυρομμάτης για 15 ημέρες, όπως έχει δικαίωμα, ασφαλώς, από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 217) -μάστορας σ’ αυτά-, νομίζοντας ότι θα γλιτώσει την κριτική ή θα αμβλύνει τη γκρίνια και τη συμμετοχή. Μικρή παράταση παίρνουν αυτός και η παράταξή του. Γιατί έχει φιλότιμα αποδείξει ότι είναι παραταξιακός και όχι υπερ-παραταξιακός πρόεδρος, όπως έπρεπε. Ή δεν έπρεπε, σύμφωνα με τον νόμο; Μάστορας σ’ αυτά σου λέω.

Βέβαια η κηδεία του νέου και μάλιστα στον Κινίδαρο είναι το πρόσχημα που του ήρθε ουρανοκατέβατα.

Τα ερωτήματα, όμως, είναι πολλά και εύλογα:

– Είναι λόγος ανωτέρας βίας η απώλεια ενός συμπατριώτη μας, όταν ο θάνατος είναι καθημερινό φαινόμενο συνυφασμένο με τη ζωή;

– Αν, ό μη γένοιτο, συμβεί παρόμοιο περιστατικό τη νέα ημερομηνία της συνεδρίασης, στις 8 Δεκεμβρίου, θα έχουμε νέα αναβολή;

– Έχει συμβεί παρόμοια περίπτωση, εκτός αν πρόκειται για πολιτικό, δημοτικό ή επιφανές μέλος της κοινωνίας μας; Οι απλοί, άσημοι πολίτες που πεθαίνουν έχουν την ίδια δημοτική αντιμετώπιση; Ή θα έχουν από δω και πέρα, με βάση το προηγούμενο που καθιερώνει ο Φώτης;

– γιατί, αφού η κηδεία θα γίνει στις 2:30 το μεσημέρι, η συνεδρίαση δεν μπορεί να γίνει στις 6:30 το απόγευμα;

Προφανώς άλλοι λόγοι υπαγόρευσαν αυτή τη μαυρομ-μάταια απόφαση. Όχι ότι είναι κατά-δική του, αλλά εκλογές πλησιάζουν, έβαλε και αυτός το χεράκι του γιατί όλα αξιοποιούνται κατά το αθάνατο ρητό «ο θάνατός σου, η ζωή μου».

Δεν ήταν και έτοιμοι, ως φαίνεται, οι δερβίσηδες. Δεν τους έβγαινε να πανηγυρίσουν. Περιμένουν και άλλες υποσχέσεις από επερχόμενα προγράμματα για να έχουν κάτι να πουν την τελευταία στιγμή στο φιλοθέαμον κοινό.

Οι πρόβες του έργου που θα ανεβεί στις 8 του Δεκέμβρη στο δημοτικό θέατρο Ιάκωβος Καμπανέλλης δεν τέλειωσαν. Χρειάζεται και άλλος χρόνος. Ορισμένοι δεν μπορούν να μάθουν τους ρόλους τους. Και έτσι η πρεμιέρα αναβάλλεται.

Όμως το κοινό δεν θα πάει για χειροκρότημα. Οι κλακαδόροι θα υπάρχουν, ασφαλώς. Αλλά θα υπάρχουν και οι υπεύθυνοι «φορείς, δημότες, κάτοικοι, φορολογούμενοι», όπως λέει ο νόμος -μάστορας σ’ αυτό ο Φώτης- που έχουν λόγο σε μια τέτοια δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Έστω για μια φορά στα τρία χρόνια.

Να θυμηθούμε και να παραφράσουμε το «Κανονάκι» του Διονύση Σαββόπουλου;
-«Γεια σου Φώτη και κυρ Φώτη
και αφέντη Τσουτσουλομύτη»
-«Δε με λένε Φώτη και κυρ Φώτη
και αφέντη Τσουτσουλομύτη.
Μόνο Φώτη με λένε, μόνο Φώτη».

Όχεντρα

(Visited 384 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.