Νάχαμε να λέγαμε… Η διαδικτυακή συνεδρίαση (τηλεσυνεδρίαση) του δημοτικού συμβουλίου Νάξου την Τετάρτη ήταν ιλαροτραγική, ως προς τη συζήτηση τουλάχιστον ενός από τα θέματά της ημερήσιας διάταξης. Την έδρα (προσωρινή ή μόνιμη δεν έχει σημασία) του Γραφείου των Σμυριδωρυχείων. (Το Γραφείο υπάγεται σήμερα στο Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δη στη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών).
Είναι αναγκαία μια μικρή αναδρομή.
Το Γραφείο αυτό, όπως και αν ονομαζόταν κατά καιρούς, στεγαζόταν στη Μουτσούνα, ενώ το διεκδικούσε η κυρίαρχη σμυριδούχα περιοχή, η Κόρωνος. Μεταξύ Κορώνου και Απεράθου σοβούσε και σοβεί, υποφώσκουσα και εξασθενημένη πλέον για πολλούς και ποικίλους λόγους, μια ιστορική αντιπαλότητα για τη διαχείριση του κοινού και σπάνιου αυτού ορυκτού του ναξιακού υπεδάφους, με καχυποψίες, κατηγορίες, ανταγωνισμούς να χαρακτηρίζουν και να δηλητηριάζουν το αναγκαίο κλίμα συμβίωσης και συνεργασίας. Πολλά τεχνητά ή πραγματικά θέματα ενδοεργατικής αντιπαράθεσης και πολιτικής υποδαύλισης έχει να καταγράψει η ιστορία του σμυριδεργατικού κινήματος.
Το Γραφείο αυτό ουσιαστικά δεν εκπατρίστηκε άτυπα από τη Μουτσούνα το 2019, όπως ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά πολύ παλιότερα, καθώς η προϊσταμένη του-προϊσταμένη του εαυτού της, καθώς οι τρεις υπάλληλοι διαλογής και ασφάλειας στην ουσία είναι άεργοι- εργαζόταν από το σπίτι της στη Χώρα. Επομένως η τυπική μεταφορά σε δημοτικό κτήριο της Τραγαίας επικύρωνε μια πολύχρονη κατάσταση απομάκρυνσης, μέχρι να επισκευαστεί το κτήριο του επινείου της Απειράνθου, το οποίο σημειωτέον ηλεκτροδοτείτο από παρακείμενη… εκκλησία. Τέτοιο ήταν το ενδιαφέρον της κεντρικής διοίκησης για τη λειτουργία μιας υπηρεσίας του, που δεν αποφάσιζε τι θα την… κάνει, καθώς το σμυρίγλι είχε προ πολλού πάρει τη θέση του στο μουσείο της παραγωγικής ιστορίας του τόπου.
Έτσι, επελέγη με καθυστέρηση, ύστερα και από οχλήσεις του αρμόδιου υπουργείου, η κοινότητα Τραγαίας, της δημοτικής ενότητας Δρυμαλίας για να στεγάσει το ανέστιο Γραφείο, που μπορεί να αποκτήσει και άλλες αρμοδιότητες -όχι κατ’ ανάγκη σμυριδικές- κατά τον γνώστη, αλλά εχέμυθο δήμαρχό μας. Σολομώντεια, πολιτικάντικη λύση, για να μη δυσαρεστηθούν οι κύριες σμυριδοδυνάμεις, η Κόρωνος και τ’ Απεράθου από την επιλογή της μιας ή της άλλης. Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. (Ο Κορρές μάλιστα, παρά την ορθή τοποθέτησή του για την ανάγκη ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος, συμφώνησε με την επιλογή της Τραγαίας και είπε ότι μπορεί να δημιουργηθεί και παράρτημα στην Κόρωνο! Εδώ ο λαϊκισμός χτυπά ταβάνι. Ο δε Μανδηλαράς θυμήθηκε τα …μερδικά των παππούδων τους που είναι στο Αρχείο της Μουτσούνας, μόνο που αυτό έχει, ευτυχώς, μεταφερθεί και ταξινομηθεί εδώ και χρόνια στο Ιστορικό Αρχείο Νάξου).
Αντέδρασε, λοιπόν, έντονα στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης η Κόρωνος και η αντιπολίτευση στα δημοτικά έδρανα.
Έχει νόημα η αντίδρασή της; Τι ρόλο παίζει σήμερα το Γραφείο αυτό; Με τι ασχολείται; Σε τι θα ωφελούνταν το χωριό που θα το φιλοξενούσε; Ποια είναι η κατάσταση και πώς διαμορφώνεται το μέλλον ενός ορυκτού, που διατηρεί προκαπιταλιστικές συνθήκες σε όλη την παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα, απαξιωμένο από τις οικονομικές και εμπορικές εξελίξεις; Μήπως συζητούμε περί όνου σκιάς και αφήνουμε την κυβέρνηση και τη δημοτική διοίκηση να παίζουν τα πολιτικάντικα παιχνίδια τους κάτω από το τραπέζι και να δίνουν κάθε φορά πρόχειρες και εμβαλωματικές λύσεις για να κρατούν ενεργή και ελπίζουσα την εκλογική πελατεία, κομματική και δημοτική; Κλασικό παιχνίδι πατρωνείας και πελατείας που το ξέρει καλά, αν και το χειρίζεται πολλές φορές άκομψα και ανόητα, η πολιτική και η πρόθυμη γραφειοκρατία.
Και εξηγούμαστε, με βάση την προχθεσινή μεταξύ πολιτικάντηδων, ανίδεων και λαϊκιστών συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Νάξου, που δεν μας έχει δα συνηθίσει σε ποιοτικές συζητήσεις, με επεξεργασμένες προτάσεις, συναινέσεις, ολοκληρωμένη ενημέρωση των συμβούλων και παραγωγική συζήτηση, χωρίς το πατρονάρισμα και την ασφυκτική ποδηγέτηση της πλειοψηφίας και τη συνεχή συγκρουσιακή λογική του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
Οι αρμοδιότητες του Γραφείου Σμυριδωρυχείου Νάξου αφορούν θέματα εξόρυξης, διαλογής, αποθήκευσης, φύλαξης και πώλησης της Ναξίας Σμύριδας, σύμφωνα με την κείμενη περί σμύριδας νομοθεσία.
Άραγε γνωρίζει ο δήμαρχος και το πολιτικό και υπηρεσιακό-συμβουλευτικό επιτελείο του το πολυδαίδαλο σμυριδικό νομοθετικό σύμπλεγμα και τη σχέση του δήμου με τη σμύριδα, όπως και τις αρμοδιότητες υπουργείου και δήμου για το θέμα αυτό; Γνωρίζουν όλες τις πτυχές και τις δυσκολίες του προβλήματος, τις μελέτες που συνέχεια εκπονούνται (ξέρετε πόσα χρήματα έχουν ρουφήξει μόνον αυτές;), την τελευταία που επίτηδες δεν δημοσιοποιεί, με πολιτική ασφαλώς επιλογή, για ενημέρωση έστω, η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών; Ζωηρώς και βασίμως αμφιβάλλω.
Και αμφιβάλλω για να μην πω ότι είμαι σίγουρος, όταν ακούω τον δήμαρχο να λέει επανειλημμένως ότι ο Δήμος θέλει να… μεταβληθεί σε μεταλλευτική επιχείρηση, να αναλάβει τις αρμοδιότητες αξιοποίησης του ορυκτού, με τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας-προφανώς με παραχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων του κράτους-υποσχόμενος μάλιστα να είναι ανοιχτά τα ορυχεία 12 μήνες το χρόνο! Άγνοια του θέματος; Άγνοια κινδύνου; Πυροτεχνήματα για ψηφοσυλλεκτικούς λόγους, για να δείχνει ότι γνοιάζεται, για να μεταθέτει ευθύνες, για να κρατά πολιτικούς ομήρους, ξέροντας ότι αιθεροβατεί; Μη δίνετε σημασία στη «σοφία, εμπειρία και επίγνωση» που επικαλέστηκε. Θα διαψευστείτε. Είπε πχ ότι γίνονται «θεσμικά πράγματα». Ερήμην των ενδιαφερομένων; Πώς ενημερώνεται μόνον αυτός και κρατά στο σκοτάδι τους σμυριδεργάτες;
Προσπερνώ τη γελοιοποίηση της ψηφοφορίας, με την παράνομη ψήφο Σιδερή μέσω τηλεφωνικής κλήσης και ανοιχτής ακρόασης, για να θέσω δύο τελευταία ερωτήματα:
-Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τι μίσθωμα θα καταβάλει στον δήμο για την ενοικίαση του Γραφείου; Η τυχόν δωρεάν παραχώρηση αποτελεί πρόκληση.
-Γιατί όλοι οι της πλειοψηφίας μιλούσαν για διαλογή και όχι εξόρυξη; Η εξόρυξη …εξορίστηκε τυχαία από το λεξιλόγιό τους; Ένας ειδικός θα ανακάλυπτε εύκολα κρυμμένες προθέσεις, ενδόμυχες επιθυμίες και καταπιεσμένες σκέψεις, καλυμμένες πίσω από το φαινόμενο του γλωσσικού ολισθήματος.
Επιχώριος