Σχολικοί Νοσηλευτές: Σημαντικές ελλείψεις στα νησιά των Κυκλάδων – Σε απόγνωση γονείς της Νάξου

Newsroom
05/10/2021 14:35
 
 
 

 

Σημαντική καθυστέρηση στις προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών για την υποστήριξη των παιδιών τους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, επιληψία ή άλλα νοσήματα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από επαγγελματία υγείας, διαπιστώνουν γονείς που αναγκάζονται να αναλάβουν εκείνοι το ρόλο τους μέχρι την έλευσή τους.

Στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις Κυκλάδες υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιδιών που χρήζουν βοήθειας από νοσηλευτή όμως ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν προσληφθεί (περίπου το 1/5 των εγκεκριμένων θέσεων) με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στα σχολεία.

Δεν υπάρχει ενδιαφέρον κάλυψης των θέσεων

Όπως ανέφερε στο naxostimes.gr ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρήστος Καφτηράνης οι θέσεις μένουν κενές επειδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον από νοσηλευτές να καλύψουν τις συγκεκριμένες θέσεις.

«Όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έχουν γίνει. Έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις, οι πιστώσεις υπάρχουν, όμως δεν έχουν γίνει αιτήσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καφτηράνης επισημαίνει το πρόβλημα και τονίζει ότι στις σχολικές μονάδες των Κυκλάδων υπάρχει ανάγκη κάλυψης των θέσεων αφού πολλά είναι τα παιδιά -κυρίως σε Σύρο και Νάξο- που χρήζουν βοήθειας.

«Είναι πολλές οι περιπτώσεις παιδιών που χρειάζονται τη βοήθεια σχολικού νοσηλευτή, όμως δυστυχώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον» σημειώνει και προσθέτει ότι από τις εγκεκριμένες θέσεις έχει καλυφθεί μόλις το 1/5.

«Τώρα είμαστε στη διαδικασία να δημοσιεύσουμε μια ειδική πρόσκληση ενδιαφέροντος, όπως έγινε και κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, μήπως και υπάρξει ενδιαφέρον και καλυφθούν οι θέσεις» σημειώνει ο κ. Καφτηράνης.

Μία από τις περιπτώσεις της Νάξου

Στη Νάξο, όπως καταγγέλθηκε από μητέρα παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη η κατάσταση είναι δύσκολη αφού καλείται η ίδια να επισκέπτεται το σχολείο πολλές φορές κάθε μέρα και να είναι σε συνεχή επαφή με τη δασκάλα του παιδιού της προκειμένου να ελέγχει την υγεία του συνεχώς.

«Είναι απαραίτητο να καλυφθεί η θέση του σχολικού νοσηλευτή ώστε να παρακολουθεί την υγεία του παιδιού μου το οποίο θα πρέπει να έχει ίση ευκαιρία με τα υπόλοιπα παιδιά στην εκπαίδευση. Δεν μπορούν οι δάσκαλοι, όσο πρόθυμοι κι αν είναι, να παίξουν το ρόλο νοσηλευτή, ούτε κι εμείς οι γονείς να πηγαινοερχόμαστε ή να ρισκάρουμε την υγεία του προκειμένου να μπορέσει να έχει μια φυσιολογική σχολική ζωή» σημειώνει η μητέρα.

Ο θεσμός του σχολικού νοσηλευτή

Ο θεσμός του σχολικού νοσηλευτή είναι μία σχετικά καινούργια προσθήκη στα σχολεία. Ήδη από το 2008 προβλεπόταν η υποστήριξη σε μαθητές από ειδικό βοηθητικό προσωπικό και το 2013 ορίστηκε νομοθετικά και η προσθήκη του σχολικού νοσηλευτή, ενώ από την σχολική περίοδο 2015 – 2016 ξανατέθηκε σε ισχύ το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, προς ανακούφιση πολλών γονέων παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη, επιληψίες και άλλα νοσήματα.

Επιπλέον των κύριων καθηκόντων τους που σχετίζονται με την κάλυψη των αναγκών των υποστηριζόμενων μαθητών, παρέχουν πρώτες βοήθειες για όλους τους μαθητές της σχολικής μονάδας.

(Visited 472 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*