Ο κωπηλάτης που έφαγε πρόστιμο για τη διάσωσή του: “Αυτό δεν βοηθάει τον τουρισμό”

Άκης Αξαόπουλος
19/02/2020 13:17
 
 
 

 

Ο Γιάννης Πιττακίδης είναι ένας λάτρης του SUP και του windsurfing ο οποίος στις 15 Φεβρουαρίου είχε μια μικρή περιπέτεια αφού κάλεσε το λιμενικό για να τον σώσει όταν «ξέμεινε» στη θάλασσα λόγω ισχυρών ανέμων και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην ακτή. Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται η απολογία του στο Λιμενικό Σώμα για το γεγονός ότι κινητοποιήθηκαν οι Αρχές για τη διάσωσή του μια ημέρα που απαγορευόταν λόγω μποφόρ να βγει για να απολαύσει το αγαπημένο του σπορ.

Ο ίδιος μίλησε στο protothema.gr για το περιστατικό, ενώ επισήμανε πως ο νόμος που υπάρχει για τέτοια περιστατικά είναι αποτρεπτικός σε αθλητές, ομάδες αλλά και χομπίστες των θαλάσσιων σπορ να δοκιμάζουν το αγαπημένο τους σπορ.

Ο 43χρονος Γιάννης Πιττακίδης ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά το Λιμενικό Σώμα για την άμεση ανταπόκρισή του σε βοήθεια και εξήγησε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν μπήκα στο νερό με 7 και 8 μποφόρ, γιατί ο κόσμος μπορεί να πιστεύει ότι με κατάπιναν τα κύματα. Μπήκα περίπου στις 11 το πρωί και πριν είχα συμβουλευτεί δυο εφαρμογές για τον καιρό που εμπιστεύομαι και οι οποίες έδειχναν 4 μποφόρ και σταδιακά αυξανόμενα ως το απόγευμα μέχρι τα 5 μποφόρ. Αυτές οι εφαρμογές σου δείχνουν συγκεκριμένα στοιχεία για τον καιρό που έχει να κάνει με τον άνεμο και τον κυματισμό. Και να πω ότι είναι αλλιώς να βγαίνεις στο Κάβο Ντόρο όπου έχει άλλο καιρό και αλλιώς στον κόλπο που βγήκα εγώ. Σημαντικό, είχα λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας όπως σωσίβιο, στολή, είχα δέσει το SUP στο πόδι μου για να μην χάσω τη σανίδα και είχα σε αδιάβροχη θήκη το κινητό και power bank. Σημαντικό ότι είχα ενημερώσει όπως κάνω πάντα συγκεκριμένο άτομο την ώρα που θα μπω στο νερό».

Όπως εξήγησε στο protothema.gr ο Γιάννης Πιττακίδης, ενώ κωπηλατούσε παράλληλα με την ακτογραμμή για περισσότερο από μια ώρα, έπιασε ένα ξαφνικό μπουρίνι. «Ήταν ένα παρατεταμένο ξαφνικό μπουρίνι. Δεν ήταν μια στιγμιαία ριπή ανέμου. Αποτέλεσμα να με τραβήξει η θάλασσα μέσα. Κωπηλατούσα για κανένα μισάωρο αλλά διαπίστωνα ότι δεν μπορούσα να φθάσω στην ακτή. Πήρα τηλέφωνο τότε τον άνθρωπο που γνώριζε ότι ήμουν στο νερό και του είπα να καλέσει το Λιμενικό, όπως και έγινε. Η αλήθεια είναι ότι δεν φοβήθηκα, άλλωστε απέναντι από τον κόλπο υπάρχουν κάτι νησάκια οπότε ήταν πολύ πιθανόν να με έβγαζε προς τα εκεί ο καιρός. Από την πρώτη στιγμή μιλούσα με το Λιμενικό, μόλις ειδοποιήθηκε και μέσα σε πέντε λεπτά ήρθαν και έκαναν τη διάσωση».

Όσον αφορά το πρόστιμο που προβλέπεται ο Γιάννης Πιττακίδης εξήγησε: «Ακόμη κανένα πρόστιμο δεν μου έχει επιβληθεί παρόλο που λέγεται ότι είναι περίπου 200 ευρώ. Από τις Λιμενικές Αρχές με ενημέρωσαν για τη νομοθεσία και μου έδωσαν δέκα ημέρες από την ημέρα του περιστατικού για να απολογηθώ. Αλλά μέχρι την Πέμπτη θα τους δώσω την απολογία μου εγγράφως. Αυτό που ξέρω είναι ότι προβλέπεται από το νόμο ένα πρόστιμο γιατί βγήκα στη θάλασσα με πάνω από 5 μποφόρ και υπάρχει και ένας καταλογισμός του κόστους για το ότι κινήθηκε κάποιο μέσο για διάσωση».

Ο 43χρονος μιλώντας και τη νομοθεσία που αφορά περιπτώσεις όπως του ίδιου ανέφερε: «Χωρίς να είμαι ειδικός θα ήθελα να επισημάνω ότι υπάρχει μια άλλη διάσταση που θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ο νομοθέτης ο οποίος τώρα λειτουργεί κάπως αποτρεπτικά. Είμαστε σε μια χώρα τουριστική όπου ο θαλάσσιος τουρισμός είναι ατού για τη χώρα μας, αλλά νομίζω ότι αυτός ο νόμος δεν βοηθά. Διότι ο νόμος δεν κάνει διακρίσεις και το λέω αυτό γιατί πολλοί αθλητές μας που έχουν φέρει μετάλλια και παγκόσμιες διακρίσεις προπονήθηκαν και προπονούνται με 6 και 7 μποφόρ για να ανταπεξέλθουν στα αθλήματα. Πως όμως θα προπονηθούν όταν υπάρχει αυτός ο νόμος;»

 

(Visited 336 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*