Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 19 Ιουνίου καλεί η οικογένεια του Χρήστου Ζορμπά

Άκης Αξαόπουλος
18/06/2020 13:48
 
 
 

 

Συνέντευξη Τύπου, με τη βοήθεια του Εργατικού Κέντρου Άρτας, οργανώνει η οικογένεια του 29χρονου εργάτη Χρήστου Ζορμπά που σκοτώθηκε, κάτω από άγνωστες συνθήκες, στο εργοστάσιο της εταιρείας «Ήπειρος» στην Άρτα στις 6 Ιουνίου. Στη συνέντευξη, που θα γίνει την Παρασκευή 19 Ιουνίου στο Εργατικό Κέντρο της πόλης στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσουν οι δικηγόροι της οικογένειας, Θανάσης Καμπαγιάννης και Όλγα Τσουμάνη.

Η ανακοίνωση της οικογένειας αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η οικογένεια του αδικοχαμένου εργάτη στο εργοστάσιο «Ήπειρος» στην Άρτα, Χρήστου Ζορμπά και οι δικηγόροι, Θανάσης Καμπαγιάννης και Όλγα Τσουμάνη καλούμε τα ΜΜΕ σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020. Η συνέντευξη Τύπου θα φιλοξενηθεί στο Εργατικό Κέντρο Άρτας (Στρατηγού Μακρυγιάννη Ι) στις 12 το μεσημέρι.

Παρακαλούμε τα ΜΜΕ να παραστούν έτσι ώστε να γίνουν γνωστά τα αιτήματα της οικογένειας, να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση του θανάτου του αγαπημένου μας Χρήστου το Σάββατο 6 Ιουνίου κατά τη βάρδια του στο εργοστάσιο της συγκεριμένης εταιρείας».

Θυμίζουμε ότι η οικογένεια έχει απευθύνει μια σειρά από ερωτήματα που δεν έχουν πάρει απάντηση, ενώ οι δικηγόροι έχουν κυκλοφορήσει δήλωση που απευθύνεται προς την Επιθεώρηση Εργασίας Άρτας. Η δήλωσή τους ανάμεσα, σε άλλα τόνιζε, «οποιαδήποτε αυθαίρετη κρίση, που δεν δηλώνει ρητά και δεν λαμβάνει υπόψιν το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ώρα θανάτου μέχρι την αυτοψία, δεν αποσκοπεί στην πραγματική διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του Χρήστου, αλλά σε κουκούλωμα. Όσοι σκέφτονται να παρέμβουν με τέτοιο τρόπο στη διερεύνηση της υπόθεσης θα έχουν ευθύνες, όχι μόνο ηθικές και υπηρεσιακές, αλλά και ποινικές. Είναι αυτονόητο ότι οι ευθύνες αυτές ανήκουν ακέραια και στις προϊστάμενες αρχές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Υπουργείου Εργασίας».

Σωματεία και συνδικαλιστές απαιτούν τη διαλεύκανση της υπόθεσης

Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Άρτας στις 11 Ιουνίου, που όμοια της είχε καιρό να δει η πόλη της Ηπείρου, ξεκίνησε καμπάνια έκδοσης ψηφισμάτων από σωματεία. Ήδη τέτοια ψηφίσματα έχουν εκδοθεί από μια σειρά σωματεία, ενώ δεκάδες είναι οι συνδικαλιστές που έχουν καταθέσει το σχέδιο ψηφίσματος που έχει κυκλοφορήσει στα ΔΣ ή τις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων τους.

Το σχέδιο ψηφίσματος αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε το εργοδοτικό έγκλημα στο εργοστάσιο «φέτα Ήπειρος» στην Άρτα, που στοίχισε τη ζωή στον 29χρονο εργάτη Χρήστο Ζορμπά. Ο συνάδελφος βρέθηκε νεκρός από ηλεκτροπληξία κατά τη βάρδια του το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιούνη στο εργοστάσιο. Η οργή και η θλίψη για τον θάνατο του 29χρονου συναδέλφου, μετατράπηκε σε μαζική κινητοποίηση έξω από την πύλη του εργοστασίου την επόμενη ημέρα της δολοφονίας του, αλλά και στην πόλη της Άρτας, στο μαζικό συλλαλητήριο που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο της πόλης την Πέμπτη 11 Ιούνη.

Η εργοδοσία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να καθυστερήσει τη διερεύνηση των αιτιών και να κουκουλώσει τις δικές της ευθύνες για τη δολοφονία του Χρήστου.

Η οικογένεια του νεκρού συναδέλφου ενημερώθηκε από γνωστούς και όχι από την επιχείρηση. Η Αστυνομία ενημερώθηκε από το νοσοκομείο ώρες αργότερα από τον θάνατο του Χρήστου, και άργησε πολύ να ελέγξει τον χώρο εργασίας που έγινε το δυστύχημα. Ακολουθώντας τα βήματα της εργοδοσίας, η Επιθεώρηση Εργασίας Άρτας έχει αρχίσει ήδη να αναμασάει την κλασική εργοδοτική καραμέλα για «ατομική ευθύνη» του νεκρού μας συναδέλφου για την ηλεκτροπληξία.

Χωρίς όμως να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το γεγονός ότι πήγε στο εργοστάσιο δύο μέρες μετά, έχοντας αφήσει έτσι, δύο ημέρες περιθώριο στην εργοδοσία για να συγκαλύψει τις τυχόν δικές της ευθύνες.

Πρόκειται για απαράδεκτη προσπάθεια συγκάλυψης μιας εργοδοτικής δολοφονίας που δεν θα περάσει. Ακόμη δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς (Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΣΕΠΕ) ούτε για τις συγκεκριμένες συνθήκες που οδήγησαν στην δολοφονία του Χρήστου αλλά ούτε και για το αν στο εργοστάσιο τηρούνταν οι κανόνες ασφαλείας και τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.

Απαιτούμε την άμεση διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν στον θάνατο του συναδέλφου. Καμία συγκάλυψη, όλη η αλήθεια στο φως.

Διεκδικούμε μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα».

(Visited 278 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*