Στη θρυλική τσουχτή (τη μανιάτικη μακαρονάδα με το αυγό) η σεφ προσθέτει μαϊντανό, καυτερές πιπεριές και την εκρηκτική Ναμουτιάνα, η οποία θα τονίσει το πικάντικο στοιχείο της μακαρονάδας.
To ελαιόλαδο από την ποικιλία ελιάς Ναμουτιάνα παράγεται κυρίως στην Αρχαία Ολυμπία και στη Γορτυνία Αρκαδίας και τα χαρακτηριστικά του είναι η έντονη πικρή γεύση και η πικάντικη αίσθηση, καθώς και το φρουτώδες άρωμα με στοιχεία φρεσκοκομμένου χόρτου, βοτάνων, ντομάτας.
Υλικά
Μερίδες: 4
• 90 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από την ποικιλία Ναμουτιάνα + 8 κουτ. σούπας για το τηγάνισμα των αυγών
• 400 γρ. σπαγκέτι
• 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 2 μικρές φρέσκες καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες
• 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
• 4 αυγά
• 160 γρ. κεφαλοτύρι νιώτικο, χοντροτριμμένο
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
• Για να φτιάξουμε τη μακαρονάδα με νιώτικο κεφαλοτύρι, αυγό μελάτο και Ναμουτιάνα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι.
• Ρίχνουμε τις 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε για 1 λεπτό.
• Ρίχνουμε προσεκτικά τα αυγά στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε για 2 λεπτά, μέχρι να σφίξει το ασπράδι και να σχηματιστούν χρυσαφένιες δαντελωτές άκρες.
• Γέρνουμε ελαφρώς το τηγάνι ώστε να συγκεντρωθεί σε μία πλευρά το λάδι και με ένα κουτάλι το μαζεύουμε και περιχύνουμε τα αυγά για 1/2 έως 1 λεπτό, περισσότερο γύρω από τον κρόκο, ώστε να ψηθούν και τα υδαρή μέρη του ασπραδιού.
• Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 90 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό, τις πιπερίτσες και μαύρο πιπέρι χοντροτριμμένο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αρωματιστεί το ελαιόλαδο.
• Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά για 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
• Με μια λαβίδα βγάζουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα (χωρίς να τα σουρώσουμε), τα βάζουμε στο σκεύος με το λάδι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το νερό όπου τα βράσαμε.
•.Πασπαλίζουμε με το τυρί και άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και μοιράζουμε στα πιάτα.
• Βάζουμε από πάνω σε κάθε πιάτο το μελάτο αυγό, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις