Το κατεξοχήν αγαπημένο και παραδοσιακό γλυκό κουταλιού Νεραντζάκι Ρολό ! Η νεραντζιά ή κιτρομηλιά ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών, ο καρπός της είναι παρόμοιος με του πορτοκαλιού αλλά με πιο στυφή και πικρή γεύση!
Υλικά:
1500 gr. φλούδες νερατζιού
1500 gr. ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
Χυμό λεμονιού
1 κάψουλα βανιλλίνη
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα νεράντζια και τα σκουπίζουμε. Τρίβουμε με ψιλό τρίφτη ελαφρά την φλούδα τους. Τις κόβουμε σε 4-5 κομμάτια κάθετα την κάθε φλούδα και αφαιρούμε την σάρκα τους.
Παίρνουμε μία καινούρια σακοράφα και περνάμε σπάγκο, κάνουμε τις φλούδες σε ρολό και τις περνάμε στην κλωστή βάζοντας 5-6 φλούδες μαζί.
Δένουμε τις άκρες της κλωστής σε μία οδοντογλυφίδα.
Γεμίζουμε μία λεκάνη με κρύο νερό και βάζουμε τις φλούδες από πάνω βάζουμε ένα πιάτο γιατί επιπλέουν τα φήνουμε 24 ώρες αλλάζοντας συχνά το νερό (περίπου ανά 3-4 ώρες).
Την επόμενη μέρα βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε τις φλούδες να βράσουν για 10 λεπτά.
Στραγγίζουμε το νερό που βράσαμε τα νεράντζια, ρίχνοντας τις φλούδες μέσα σε μία λεκάνη με κρύο νερό και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία βρασμού άλλες 2 φορές.
Αφαιρούμε τις φλούδες με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε μία πετσέτα για να στεγνώσουν.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με 5 φλυτζάνια νερό να βράσουν.
Μόλις πάρει 2-3 βράσεις το σιρόπι, ρίχνουμε τα περγαμόντα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι περίπου 15 λεπτά.
Αν μας είναι αραιό προσθέτουμε λίγη ζάχαρη.
Αποσύρουμε το γλυκό και το αφήνουμε 24 ώρες.
Την επόμενη ημέρα συνεχίζουμε το δέσιμο του σιροπιού, βράζουμε για 10 λεπτά περίπου, κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε μερικές σταγόνες λεμόνι και την βανιλλίνη.
Μοιράζουμε το ζεστό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
Τα μυστικά για να γίνει το γλυκό σας θεϊκό από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου:
–Μπορούμε να τυλίξουμε τις φλούδες σε ρολό, να φτιάξουμε δηλαδή καρουλάκια και με χοντρή βελόνα και κλωστή να τις περάσουμε σε αρμαθιά σαν κολιέ. Εναλλακτικά, τυλίγουμε το νεράντζι σε ρολάκι και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες . Αυτός είναι πιο χρονοβόρος τρόπος και μετά έχει πιο έχει μεγάλη διαδικασία για να αφαιρεθούν.
–Μπορούμε, επίσης, να ψιλοκόψουμε τις φλούδες όπως το κυδώνι, σε μπαστουνάκια.
–Κατά τη διάρκεια του ξεπικρίσματος, να έχετε υπομονή και να αλλάζετε το νερό όταν αυτό γίνεται κίτρινο.
–Στεγνώστε καλά τα νεράντζια σε μια πετσέτα για να αποβάλουν το πολύ νερό που ρούφηξαν.
–Σημασία έχει να αλλάζουμε συχνά το νερό. Αυτό το γλυκό πρέπει να είναι αρωματικό και σφριγηλό στο τέλος όχι μαλακό.
–Μην βράζετε για πολύ ώρα τα νεράντζια γιατί θα μαλακώσουν πολύ και θα γίνουν άνοστα.
–Για ωραία δεμένο σιρόπι, δεν χρειάζεται πολύ νερό, γιατί κρατούν αρκετό νερό οι φλούδες νεραντζιού στη σάρκα τους, το οποίο θα αποβάλουν μέσα στην κατσαρόλα.
–Βράζουμε το γλυκό σε μέτρια φωτιά. Η δυνατή φωτιά θα εξατμίσει τα υγρά από το σιρόπι.
– Ποτέ δεν χρησιμοποιώ γλυκόζη, γιατί αυτή αλλοιώνει το αποτέλεσμα. Φτιάχνω γλυκά του κουταλιού συνέχεια, και μου διατηρούνται άριστα όλο το χρόνο, χωρίς να βάζω ποτέ γλυκόζη.
Για τη σωστή διατήρηση του γλυκού σας, αποστειρώστε τα βάζα που θα το αποθηκεύσετε.
Πηγή: funkycook.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις