Σιωπή = συνενοχή

admin
18/03/2016 14:39
 
 
 

Δεν είναι το πρώτο και σίγουρο δεν θα είναι το τελευταίο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

Ο λόγος για τον ξυλοδαρμό (σχεδόν) μέχρι θανάτου του 5χρονου από τον σύντροφο της μητέρας του στην Αλεξανδρούπολη και η συνεχιζόμενη κακοποίηση του 3χρονου αδελφού του από τον ίδιο «άνθρωπο».

Είναι σίγουρο ότι τα δυο παιδιά θα τράβηξαν τα πάνδεινα στα χέρια του. Κι αν τα σωματικά τραύματα θα επουλωθούν (;), τα βασανιστήρια που υπέστησαν σίγουρα έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην ψυχούλα τους και μνήμες τρομακτικές στο μυαλουδάκι τους.

Πώς να εμπιστευθούν πλέον τον οποιοδήποτε; Ούτε η ίδια τους η μάνα δεν τα προστάτεψε από τον σαδιστή! Οι υπόλοιποι συγγενείς; (και δεν αναφέρομαι στους… γονείς του συλληφθέντα). Οι γείτονες; Οι εκπαιδευτικοί; Κανείς δεν είχε καταλάβει τι συνέβαινε μέσα στο σπίτι; Κανείς δεν είχε ακούσει το κλάμα τους; Κανείς δεν είχε δει τις μελανιές στο πρόσωπο ή το σώμα τους;

Το πιο πιθανό είναι ότι όλοι είχαν καταλάβει, όλοι είχαν ακούσει, όλοι είχαν δει. Όμως, ίσως από φόβο «μην μπλέξουν» ή από αδιαφορία, εθελοτυφλούσαν. Έπεισαν τον εαυτό τους ότι μπορεί και να έκαναν λάθος, ότι μπορεί και… «να τα ήθελαν αυτά που πάθαιναν» τα δυο αθώα παιδιά.

Είναι δύσκολο – έως ακατόρθωτο θα έλεγα – ειδικά στις κλειστές κοινωνίες, να αναμιχθεί κάποιος στα «του οίκου» του διπλανού του. Τι κάνουμε, ωστόσο, όταν αντιληφθούμε ότι κάποιο παιδί ή κάποια γυναίκα έχει γίνει «σάκος του μποξ»; Το ΜΟΝΟ σίγουρο είναι ότι δεν σωπαίνουμε. Το παιδί δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και η γυναίκα έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο.

Ίσως εμείς είμαστε η μόνη τους ελπίδα, η μόνη τους σανίδα σωτηρίας την οποία ψάχνουν απεγνωσμένα για να σωθούν. Ας το έχουμε αυτό στο μυαλό μας, την επόμενη φορά που κάποια φίλη ή γνωστή μας «απολογηθεί» ότι «για ακόμη μια φορά, έπεσε στις σκάλες» ή ένα παιδάκι κατεβάσει το βλέμμα του, αφήνοντας τον μπαμπά ή τη μαμά να εξηγήσει πού (ξανα)χτύπησε. Ας είμαστε υποψιασμένοι κι ας ενδιαφερθούμε περισσότερο. Η σιωπή είναι συνενοχή…

Υ.Γ. Για την ιστορία:

*Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσίαση σε αστυνομικό τμήμα σε τακτά χρονικά διαστήματα) αφέθηκαν, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι γονείς του συλληφθέντα για την κακοποίηση των δύο ανήλικων αγοριών, στην Αλεξανδρούπολη.

*Η μητέρα των παιδιών και ο σύντροφός της κρίθηκαν προφυλακιστέοι και αναμένεται να οδηγηθούν εντός των επόμενων ημερών, η πρώτη στις γυναικείες φυλακές Θήβας ή Κορυδαλλού και ο δεύτερος στις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής ή στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού.

* Αισθητή βελτίωση σημειώνει η υγεία του 3χρονου ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

*Σημάδια βελτίωσης παρουσιάζει και ο 5χρονος ο οποίος μετά την πρώτη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στην Αλεξανδρούπολη, διακομίστηκε και νοσηλεύεται στην εξειδικευμένη παιδοεντατική μονάδα του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

*Τα δύο αδέρφια, μετά το τέλος της νοσηλείας τους, θα φιλοξενηθούν προσωρινά, με εισαγγελική απόφαση και με τη σύμφωνη γνώμη του κέντρου στήριξης, στις δομές του παιδικού χωριού SOS Θράκης, στο Αρίστηνο του δήμου Αλεξανδρούπολης.

(Visited 26 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*