Έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος Ναξιώτης, ο Γιάννης Μαντζουράνης

Newsroom
30/07/2022 22:07
 
 
 

 

Πέθανε σε ηλικία 71 χρονών ο Γιάννης Μαντζουράνης (του Κωνσταντίνου).

Ο Γιάννης Μαντζουράνης ήταν ένας σπουδαίος πνευματικός άνθρωπος της Νάξου και η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στο νησί.

Ήταν δικαστικός και επί σειρά ετών μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Τα τελευταία χρόνια και μετά τη συνταξιοδότησή του είχε μετακομίσει και κατοικούσε μόνιμα στην αγαπημένη του Νάξο. Η κηδεία του έγινε την Παρασκευή στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Το συγκινητικό «αντίο» του φίλου του Πέτρου Ι. Αξαόπουλου

 

Στο φίλο μου Γιάννη Κ. Μαντζουράνη

Φιλία μιας ολόκληρης ζωής που… μόνο ο θάνατος μπορεί να σταματήσει.

Όμως ήλθε κι’ αυτός , τον υποδέχθηκες με αξιοπρέπεια, γενναιότητα και ψυχραιμία, την ιδέα του την είχες δουλέψει στο μυαλό σου αρκετά, δεν πάλευες με αμφιβολίες, είχες δώσει σαφείς απαντήσεις σε όλα τα μυστηριώδη ερωτήματα του θανάτου, όπως στην μαθητική σου ζωή που διέπρεπες με τις άριστες επιδόσεις σου σε όλα τα μαθήματα.

Οι εκθέσεις σου ήταν λογοτεχνικά αριστουργήματα και αποτελούσαν ερεθίσματα αλλά και χρήσιμα παραδείγματα για όλους τους συμμαθητές σου, που είμαστε υπερήφανοι για σένα.

Είχες μια λαμπρή σταδιοδρομία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά διατηρούσες πάντα μια ιδιαίτερη, προσωπική σχέση με την λογοτεχνία που σε έκανε αξιαγάπητο σε όλες τις συντροφιές που είχαμε.

Ανέκαθεν στις συζητήσεις μας, επαναλαμβάναμε ότι ο θάνατος είναι το μόνο σίγουρο για τον άνθρωπο, λες και δίχως αυτόν όλα του στοχασμού μένουν ανεκπλήρωτα. Ο έρωτας σου για τη ζωή δεν σε εμπόδιζε να μετατρέψεις τον φόβο του θανάτου σε ένα είδος αθανασίας. Όμως, κανείς δεν πεθαίνει όταν τον θυμούνται και τον μνημονεύουν.

Εδώ και χρόνια ανοίξαμε ένα μεγάλο κύκλο με ευτυχισμένες στιγμές από εκδρομές, συντροφιές, ταξίδια και διασκεδάσεις. Όμως, ο κύκλος αυτός έκλεισε και τώρα ανοίγει ο κύκλος των αναμνήσεων.

Με βουρκωμένα μάτια δεν θα μπορέσω να ‘δω μόνος μου την επόμενη πανσέληνο από το Σταυρό της Κεραμωτής, και το φεγγάρι να βγαίνει από τα ανατολικά παράλια, όμως τα βράδια θα παρατηρώ τον αστερισμό της όμορφης (κατά τη μυθολογία) Κασσιόπης, που μας άρεσε να εντοπίζουμε τα βράδια, πιστεύοντας ότι κάπου εκεί θα σε κρατάει κοντά της.

Πολυαγαπημένε φίλε μου καλό σου ταξίδι με ελαφρύ μαΐστρο, αφού ήταν ο άνεμος που συμπαθούσες.

 

(Visited 5.546 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*