Απόρριψη του αιτήματος Μανιού για ένταξη του μελιού στην οικοτεχνία (video)

 
 
 

Με το αιτιολογικό ότι η οικοτεχνία αναφέρεται κυρίως στη μεταποίηση και ότι το μέλι δεν μπορεί να μεταποιηθεί, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου δεν έκανε δεκτό το αίτημα που κατέθεσε ο Ναξιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός περί ένταξης του μελιού στα προϊόντα οικοτεχνικής παρασκευής.
Ο κ. Μανιός, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε το μέλι να συμπεριληφθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, αναφέροντας τα εξής:
1ον Το μέλι υφίσταται ένα σύνολο χειρισμών ώστε να αποτελέσει τρόφιμο και να γίνει η πώληση του, επομένως υπό αυτήν την έννοια θα μπορούσε να θεωρηθεί προϊόν οικοτεχνικής παρασκευής.
2ον Θα συμβάλλει στην αύξηση του εισοδήματος των μελισσοκόμων.
3ον Θα δώσει τη δυνατότητα στους μελισσοκόμους να αναπτύξουν σιγά-σιγά τη συνείδηση της σωστής τυποποίησης και διάθεσης του προϊόντος τους.
4ον Μέσω του θεσμού της οικοτεχνίας, θα αξιοποιηθούν και τα άλλα προϊόντα της κυψέλης, τα οποία είναι ακόμα πιο υψηλής τιμής στην αγορά και έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, ιδίως από τις σύγχρονες φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
5ον Θα διαφυλαχτεί το ελληνικό μέλι από τις «ελληνοποιήσεις» των εισαγόμενων και αμφιβόλου ποιότητας μελιών
6ον Θα καταπολεμηθεί το πρόβλημα του παραεμπορίου.
7ον Με την 144/15067 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 466/Β’/18-02-2019) δίνεται πλέον η δυνατότητα για την άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού (έως 1.200 κιλά/έτος) από τον παραγωγό προς τον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης.
«Αν λάβουμε υπόψη τον ορισμό της μεταποίησης το μέλι δεν είναι προϊόν που βγαίνει με κάποια επεξεργασία, όμως θα πρέπει να μελετηθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και ίσως να χρειαστεί να λυθεί με νομοθετική πρόβλεψη αν θέλουμε ο θεσμός της οικοτεχνίας να γίνει αντιληπτός στους μικρούς παραγωγούς όλων των ειδών των προϊόντων που μεταποιούνται» δήλωσε σχετικά ο κ. Μανιός.
Από την πλευρά της, η υφυπουργός – θέλοντας να «απαλύνει» την αρνητική της απάντηση – συμπλήρωσε ότι η νέα υπουργική απόφαση για άμεση προμήθεια των προϊόντων από τους παραγωγούς σε καταστήματα λιανικής πώλησης μέχρι την ποσότητα των 1.200 κιλών, δίνει μία ουσιαστική διέξοδο προς τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη μελισσοκομία ώστε να αξιοποιούν οι ίδιοι το προϊόν της παραγωγής τους και να εισπράττουν οι ίδιοι το κέρδος από την παραγωγή αυτή.

 

manios nikos

 

Ποια προϊόντα εντάσσονται στην οικοτεχνία – Τι είναι μεταποίηση
Σημειώνεται ότι προϊόντα οικοτεχνικής παρασκευής είναι προϊόντα τα οποία παράγονται από τη μεταποίηση μικρής κλίμακας, αγροτικών προϊόντων αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, από τον επαγγελματία αγρότη και μπορούν να πωλούνται από τον ίδιο σε τοπικές διοργανώσεις, λαϊκές αγορές, αγορές παραγωγών και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης τόσο στο τόπο παραγωγής, όσο και έξω από αυτόν.
Με βάση τον Κανονισμό 852/2004, που προσδιορίζει τη μεταποίηση, πρόκειται για την ενέργεια με την οποία ουσιαστικά τροποποιείται το αρχικό προϊόν, είτε με θερμική επεξεργασία, είτε με αποξήρανση, είτε με εκχύλιση, είτε με εξώθηση, είτε με συνδυασμό όλων αυτών.

 

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο από την ομιλία του κ. Μανιού
https://www.youtube.com/watch?v=4PdJMwCCs1c&feature=youtu.be

 

(Visited 76 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*