Στο Γκάζι… μοσχοβόλησε Κυκλάδες!

gkazi aegean cuisine 6
admin
17/06/2016 08:26
 
 
 

Ιδιαίτερα αισθητή έκαναν οι Κυκλάδες την παρουσία τους στο φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις» που διοργάνωσε για ακόμη μια χρονιά το Αθηνόραμα στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.

Στο τριήμερο φεστιβάλ γεύσης με παραγωγούς από ολόκληρη την Ελλάδα, οι Κυκλάδες υπενθύμισαν στο κοινό τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα που παράγει ο τόπος μας, με τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να δοκιμάσουν γεύσεις των Κυκλάδων στα περίπτερα των εξής 19 παραγωγών:

Aloe Vera Naxos (Νάξος), Blue-Cycladic Herbs (Σύρος), Canava Ρούσσος (Σαντορίνη), Volkan Beer (Σαντορίνη), Αγρόκτημα Γιάννης Νομικός (Σαντορίνη), Αγρομέλισσα Συνεταιρισμός Γυναικών Κορθίου (Άνδρος), Αρισταίος (Κέα), Μέλι Θυμαρότοπος (Κέα), Μελίμηλον (Νάξος), Νήσος Μπύρα (Τήνος), Οικογενειακό Τυροκομείο Μπαμπούνης (Νάξος), Οινοποιείο Μάναλη (Σίκινος), Οινοποιία Γαβαλά (Σαντορίνη), Παραδοσιακή Βιοτεχνεία Λουκουμιών Συκουτρής (Σύρος), Το Ντουλάπι της Γιαγιάς (Τήνος), Τυροκομείο Ζωζεφίνος (Σύρος), Τυροκομείο Μυκόνου, Τυροκομία Νάξου, Τυροκομικά Άνδρου.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διέθεσε σε παραγωγούς από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα περίπτερα σε έναν ενιαίο χώρο (Κτίριο 2) για την προβολή των τοπικών προϊόντων, ενώ από τις Κυκλάδες υπήρχαν και μεμονωμένοι εκθέτες.

gkazi aegean cuisine 8

gkazi aegean cuisine 5

 

Παρουσίαση του βιβλίου του δικτύου AegeanCuisine

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων συμμετείχε στο περίπτερο της Περιφέρειας με το βιβλίο του δικτύου AegeanCuisine «Του άνεμου και της αρμύρας» και προωθητικό υλικό για τις συμμετοχές από τις Κυκλάδες που μοιραζόταν σε όλους τους επισκέπτες κατά την είσοδό τους στην Τεχνόπολη, ενώ την τελευταία ημέρα πραγματοποίησε παρουσίαση και live μαγειρέματα στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ.

Το Επιμελητήριο παρουσίασε στο κοινό το δίκτυο Aegean Cuisine και το νέο βιβλίο «Του άνεμου και της αρμύρας», το οποίο συνυπογράφουν οι Νανά Δαρειώτη, Θάλεια Τσιχλάκη και Α.Ν. Ανδρουλιδάκης και αποτελεί μια μοναδική καταγραφή των προϊόντων που παράγει το καθένα από τα 24 νησιά των Κυκλάδων μαζί με παραδοσιακές συνταγές.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Ρούσσος και αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Δημήτρης Ρουσσουνέλος, στενός συνεργάτης και σταθερός υποστηρικτής του δικτύου Aegean Cuisine. «Η κυκλαδίτικη κουζίνα έρχεται για να μείνει» είπε, μεταξύ άλλων, απαριθμώντας έναν ατελείωτο χείμαρρο από κυκλαδίτικα τυριά. «Σας κούρασα;» ρώτησε. «Όχι, μας ανοίξατε την όρεξη» φώναξε με ενθουσιασμό κάποιος από το κοινό.

gkazi aegean cuisine 7

gkazi aegean cuisine 4

Εκ μέρους των συγγραφέων του βιβλίου μίλησε η Θάλεια Τσιχλάκη. Αναφερόμενη στην εμπειρία συλλογής πληροφοριών και ιστοριών από τους ντόπιους το περασμένο καλοκαίρι κατά τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν οι συγγραφείς στα Κυκλαδονήσια, μετέφερε μεταξύ άλλων τα λόγια που μοιράστηκε κάποιος μαζί της: «Εμείς δεν έχουμε πολλά πράγματα, αλλά ό,τι έχουμε το αγαπάμε!». Όπως εξηγεί η ίδια για τις άγνωστες πτυχές της κυκλαδίτικης κουζίνας, «Αυτοί οι άνθρωποι έγραψαν το βιβλίο».

«Ένα δώρο απεριόριστης αξίας για τη δικιά μου γενιά» λέει ο δημοσιογράφος Τάσος Μητσελής. Και προφανώς όχι μόνο για τη δικιά του γενιά, αφού όπως μας διηγήθηκε, την πρώτη από τις αρκετές φορές που πρόσφερε σε κάποιον αυτό το βιβλίο ως δώρο, ήταν στη μητέρα του: «Το άλλο πρωί τη βρήκα να κάθεται και να αντιγράφει τις συνταγές στο τετράδιό της. Τη ρώτησα γιατί το κάνει αυτό, αφού έχει το βιβλίο, κι εκείνη μου απάντησε, κι αν τυχόν το χάσω;». Ο ίδιος συνέχισε, τονίζοντας την αξία της καταγραφής, αλλά και μέσα από προσωπικές ιστορίες, την αναγνώριση και το θαυμασμό από τους ξένους καταναλωτές, κάποιων εκλεκτών κυκλαδίτικων προϊόντων, και στο εξωτερικό.

gkazi aegean cuisine 1

149 τα εστιατόρια της Κουζίνας του Αιγαίου

Στη συνέχεια, το Επιμελητήριο Κυκλάδων παρουσίασε τις διαφορετικές κατηγορίες στις οποίες ανήκουν πλέον τα εστιατόρια-μέλη του δικτύου Aegean Cuisine, καθώς και τα νέα αυτοκόλλητα σήματα για την κάθε κατηγορία: Εστιατόριο, Ταβέρνα, Ψαροταβέρνα, Μεζεδοπωλείο-Καφέ, Δημιουργική Κουζίνα.

Επιπλέον, ανακοίνωσε τα 38 εστιατόρια που πήραν φέτος την πιστοποίηση και αποτελούν τα νέα μέλη του δικτύου, το οποίο απαριθμεί αυτή τη στιγμή συνολικά 149 εστιατόρια που αναδεικνύουν την Κουζίνα του Αιγαίου.

Το απόγευμα της τελευταίας ημέρας του φεστιβάλ επιφύλαξε μια γευστική έκπληξη για τους επισκέπτες της Τεχνόπολης, καθώς τέσσερις Κυκλαδίτες σεφ ένωσαν τις δυνάμεις τους και έδωσαν σάρκα και οστά σε συνταγές από το βιβλίο «Του άνεμου και της αρμύρας». Με την Νανά Δαρειώτη να περιγράφει την όλη διαδικασία και μέσα από διάλογο με τους σεφ να μοιράζονται πολύτιμες γαστρονομικές πληροφορίες με το κοινό, ο Δημήτρης Πλυτάς από το Περί Τίνος της Σύρου ετοίμασε μαϊντανοσαλάτα και ψάρια σαβόρε, ο Δημήτρης Γιγίνης από το Sea Satin Nino της Άνδρου κολοκυθανθούς τηγανιτούς και μακαρονάδα με σιγκάθουρο και κοπανιστή, ο Στέφανος Στεφανίδης από το Μεταλλείο της Σερίφου πατατοκεφτέδες με κάπαρη και βολβούς τουρσί και ο Βασίλης Παπικινός από τον Αλευρόμυλο της Μήλου ρεβιθάδα με φύλλα σκίνου και πιταράκια μηλέικα.

Με το που ξεκίνησαν οι μαγειρικές και τα κυκλαδίτικα προϊόντα απελευθέρωσαν τα αρώματά τους, ο εξωτερικός χώρος όπου πραγματοποιήθηκαν τα live μαγειρέματα γέμισε αμέσως με επισκέπτες οι οποίοι στο τέλος είχαν φυσικά την ευκαιρία να γευθούν… Κυκλάδες!

gkazi aegean cuisine 3

gkazi aegean cuisine 2

 

Παρακολουθήστε βίντεο από την παρουσία των Κυκλάδων στο φεστιβάλ

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο AegeanCuisine

Δείτε τις κατηγορίες των εστιατορίων και τη λίστα των νέων εστιατορίων-μελών του δικτύου

(Visited 21 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*