Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος: «Η Αυτοδιοίκηση παρακαλεί για την επίλυση αυτονόητων θεμάτων»

zorzos anastasios nikolaos
admin
06/07/2016 09:52
 
 
 

Στην Αθήνα βρίσκεται αυτές τις μέρες ο δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, ο οποίος έχει σειρά επαφών για ζητήματα που απασχολούν το νησί του, αλλά και για να συμμετάσχει στη σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο συζήτησης το υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας, καθώς και τη μεταρρύθμιση Κράτους – Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του διαλόγου που μόλις άνοιξε για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Ζώρζος μίλησε στην εκπομπή «Δέκα με τόνο» του AegeanVoice 107.5 και υποστήριξε ότι η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διεκδικήσει την αυτονομία της, ακόμη κι αν χρειαστεί να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Διαφορετικά θα συνεχίσει να είναι χειραγωγούμενη και – όπως είπε χαρακτηριστικά – «να παρακαλεί υπουργούς για τη λύση αυτονόητων θεμάτων», τα οποία δυσχεραίνονται ακόμη περισσότερο από το «τέρας» της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας.

Κατά τα άλλα, τον δήμαρχο Θήρας απασχολούν έντονα ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των δημοτών, όπως για παράδειγμα αυτό της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως αρκετοί νησιωτικοί δήμοι, έτσι και ο δήμος Θήρας δεν διαθέτει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και καταφεύγει σε μικρές εργολαβίες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διεθνής διαγωνισμός, ο φάκελος του οποίου ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στο μεσοδιάστημα, όμως, «με δυσκολία τα βγάζουμε πέρα» δήλωσε ο κ. Ζώρζος. Όσον αφορά δε, στη διαχείριση των απορριμμάτων, έκανε γνωστό ότι ξεπεράστηκαν οι «σκόπελοι» των προσφυγών και με την ολοκλήρωση του masterplan, ο δήμος θα προχωρήσει στη διεκδίκηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Ο δήμαρχος του δημοφιλούς νησιού εξέφρασε επίσης, την ικανοποίηση του για την έναρξη λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Σαντορίνης μετά από «πολυετή αγώνα», σημειώνοντας ότι θα συμβάλλει τόσο στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες, όσο και στην ενίσχυση του τουρισμού.

Τέλος, για την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων στα νησιά υποστήριξε ότι, αν ισχύσει, θα είναι μια λάθος απόφαση που δεν λαμβάνει υπόψη της την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας, την οποία δεν πρέπει να ξεχνούν οι νησιώτες, αλλά να την χρησιμοποιούν ως «όπλο» στις διεκδικήσεις τους. Σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο, στις νότιες Κυκλάδες τα υποθηκοφυλακεία (κάποια εξ αυτών ιστορικά, όπως της Σαντορίνης που διαθέτει αρχείο 170 ετών) λειτουργούν με μηδενικά έξοδα, μια παράμετρος που δεν συζητείται καθόλου, όπως δεν συζητούνται και οι νομικές προεκτάσεις της κατάργησης.

(φωτό: news.gtp.gr)

(Visited 31 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*