Ευχαριστίες Γ. Λεονταρίτη και Γ. Μαραγκού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Σύρο

pyrkagia syros ioylios 2016 2
admin
22/07/2016 14:02
 
 
 

Στάχτη και αποκαΐδια άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά που χθες έκαψε στη Σύρο περισσότερα από 2.000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, αφήνοντας την «κρανίου τόπο».

Ωστόσο, η άμεση (και σε πολλές περιπτώσεις με αυταπάρνηση) επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των υπηρεσιών του δήμου Σύρου-Ερμούπολης, δεκάδων εθελοντών, αλλά και η συνδρομή δύο πυροσβεστικών αεροπλάνων κι ενός ειδικού πυροσβεστικού ελικοπτέρου υπήρξε καθοριστική για την επιτυχή κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας που απείλησε κατοικημένες περιοχές.

Τις θερμές τους ευχαριστίες εξέφρασαν τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης και η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσο και ο δήμος Σύρου-Ερμούπολης, οι οποίοι απευθύνουν έκκληση σε μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα δυσάρεστα περιστατικά.

 

pyrkagia syros ioylios 2016 1

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας έχει ως εξής:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτης και η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θεωρούν υποχρέωσή τους να ευχαριστήσουν και να συγχαρούν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης, τις υπηρεσίες του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κυκλάδων, τους εθελοντές πολίτες της Σύρου, οι οποίοι συνέδραμαν στην επιτυχή κατάσβεση της πυρκαγιάς. Η άμεση αντίδραση όλων των εμπλεκομένων, είχε σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπιστεί μια πυρκαγιά που εξελισσόταν σε δύσκολες συνθήκες λόγω της έντασης του ανέμου και της εγγύτητας σε κατοικημένες περιοχές. Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (και Κυκλαδίτη) κ. Γιάννη Καπάκη και το ΚΕΠ/ΕΣΚΕ για την άμεση αποστολή εναέριων μέσων (δύο αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου) που είχαν τεράστια συμβολή στην αντιμετώπιση της εξελισσόμενης πυρκαγιάς.

Με αφορμή την πυρκαγιά αυτή θέλουμε να επισημαίνουμε και πάλι προς τους πολίτες των νησιών του Νότιου Αιγαίου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή εργασία στο ύπαιθρο, που είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψη τους, καθώς μια απερισκεψία είναι αρκετή να προκαλέσει τεράστια καταστροφή.

 

pyrkagia syros ioylios 2016 3

Η ανακοίνωση του δήμου Σύρου-Ερμούπολης έχει ως εξής:

Η πρωτόγνωρη δοκιμασία, την οποία πέρασε το νησί μας το τελευταίο 24ωρο με την πρωτοφανούς έκτασης και έντασης πυρκαγιά, που κατέκαψε μεγάλες εκτάσεις του νησιού μας, όπως όλα δείχνουν, ανήκει στο παρελθόν.

Η κατάληξη της πυρκαγιάς μας άφησε, μαζί με τα αποκαΐδια, συναισθήματα θλίψης, απορίας, αλλά και ικανοποίησης, η οποία πηγάζει κυρίως από τον τρόπο αντίδρασης των αρμόδιων φορέων, αλλά και των κατοίκων του νησιού μας σε μια τόσο αναπάντεχη και σοβαρή εξέλιξη.

Νιώθουμε την ανάγκη και την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέδραμαν καταλυτικά, προκειμένου να περιοριστεί η έκταση της πυρκαγιάς και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ή/και περιουσίες των κατοίκων του νησιού μας.

Θα θέλαμε ιδιαιτέρως να συγχαρούμε και να εξάρουμε την προσπάθεια των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Σύρου, υπό τις οδηγίες και τον συντονισμό του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, κ. Άγγελου Τριπολιτσιώτη, οι οποίοι, ακατάπαυστα και με απαράμιλλο σθένος, έδωσαν πραγματική μάχη με τις φλόγες, τους πιλότους των αεροπλάνων τύπου Canadair και του ειδικού πυροσβεστικού ελικοπτέρου που επιχείρησαν δια αέρος και συνέβαλαν τα μέγιστα στον περιορισμό της φωτιάς, το προσωπικό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο, με ετοιμότητα και με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού (υδροφόρες, μπουλντόζα κλπ.), υπό τις οδηγίες του αρμόδιου Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας, κ. Μάριου Βουτσίνου, συνέδραμαν στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τους πολυάριθμους εθελοντές, μεμονωμένους ή μέλη συλλόγων και οργανώσεων, που προσέτρεξαν από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς, καθώς και τα τοπικά ΜΜΕ για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση προς τους πολίτες, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της κατάσβεσης.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννη Καπάκη, οι οποίοι διαμέσου της συστηματικής επικοινωνίας και συνεργασίας τους συνέβαλαν καθοριστικά στην αίσια έκβαση των επιχειρήσεων, καθώς και τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το θετικό μήνυμα το οποίο εκπέμπει η χθεσινή ημέρα είναι ότι ο σωστός συντονισμός, η ετοιμότητα, η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και η ενεργοποίηση της κοινωνίας μας μπορεί να βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία σε εξαιρετικά αντίξοες καταστάσεις.

Καταλήγοντας, απευθύνουμε θερμή έκκληση προς όλους τους δημότες, κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας, προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας, ακολουθώντας τις συστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των αρμόδιων φορέων για την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιών, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα δυσάρεστα περιστατικά.

(Visited 15 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*