Συγκρότηση Ομάδας Εθελοντών για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνου πυρκαγιάς

leontaritis synenteyksi typoy pyrkagies
admin
25/07/2016 16:31
 
 
 

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι των αρμόδιων Αρχών του τόπου, με αφορμή τις πυρκαγιές που έλαβαν χώρα στο νησί μας, τις προηγούμενες ημέρες και έκαψαν περίπου 2.000 στρέμματα.

Τα τοπικά ΜΜΕ του νησιού ενημερώθηκαν για το σύνολο των πυρκαγιών που έπληξαν την Σύρο από τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη, τον Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, Αρχιπύραρχο Άγγελο Τριπολιτσιώτη, τον αναπληρωτή διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δημήτρη Σκόνδρα και τον Αστυνομικό διευθυντή Κυκλάδων Γιώργο Γιαννόπουλο. 

Μιλώντας ειδικότερα για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την μεγάλη φωτιά, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και συντονιστής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Λεονταρίτης ευχαρίστησε αρχικά την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους Πυροσβέστες, την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την Πολιτική Προστασία του Δήμου, τον Γ.Γ. της Πολιτικής προστασίας κ. Καπάκη, ο οποίος έκανε δεκτά τα αιτήματα και έστειλε τα Canadair και το ελικόπτερο, τους ραδιοερασιτέχνες και τους εθελοντές.

«Θα μπορούσαν να είχαν προκληθεί μεγαλύτερες φθορές από την πυρκαγιές. Δεν είναι συχνό φαινόμενο, αλλά χάρη στην συντονισμένη δράση των φορέων απετράπησαν τα χειρότερα και χάρη στα μέτρα που λάβαμε, περιορίσαμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων» είπε ο κ. Λεονταρίτης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στους εθελοντές και – όπως δήλωσε – κατανοεί την αγωνία τους και την βοήθεια να συνεισφέρουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Ήταν πολύ συγκινητική η προσπάθεια όλων, ωστόσο – όπως τόνισε αρκετές φορές – η παρουσία εθελοντών που δεν ήταν εκπαιδευμένοι, προκάλεσε προβλήματα στην πυροσβεστική υπηρεσία και αρκετές φορές ρίσκαραν… και οι ίδιοι με την ζωή τους καθώς ένας λανθασμένος χειρισμός των πιλότων θα μπορούσε να αποβεί μοιραίος.

Επιπλέον, άκρως σημαντική υπήρξε η γνωστοποίηση του κ. Λεονταρίτη για την συγκρότηση εθελοντικών ομάδων που θα συνδράμουν σε περιστατικά αντιμετώπισης πυρκαγιών, με την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων συνέστησε επαγρύπνηση των πολιτών και όταν βλέπουν κάτι περίεργο να απευθύνονται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο 199, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε ότι πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια, καθώς η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία απέδειξαν ότι είναι άρτια εκπαιδευμένοι και πέτυχαν άριστα αποτελέσματα.

 

«Οι πρώτες ενδείξεις δε μας δείχνουν ότι οι φωτιές είναι από αμέλεια»

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ν. Αιγαίου, Αρχιπύραρχος Άγγελος Τριπολιτσιώτης ευχαρίστησε και αυτός όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια, Δήμος, Αστυνομία, οργανωμένες και μη οργανωμένες ομάδες).

Αναφερόμενος στη πύρινη λαίλαπα, όπως τη χαρακτήρισε, δήλωσε την ικανοποίησή του για τα θετικά αποτελέσματα που υπήρξαν, παρόλες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και επανέλαβε ότι οι πολίτες θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς, διότι όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Ερωτώμενος για το εάν υπάρχουν στοιχεία για το πώς εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ο κ. Τριπολιτσιώτης δήλωσε ότι εξετάζονται τα ενδεχόμενα για τυχαίο γεγονός ή αν αυτό οφείλεται σε δόλο. Όπως είπε, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, οι οποίες και αξιολογούνται σε συνεργασία και με την Αστυνομία. «Οι ενδείξεις σε πρώτο βαθμό δεν μας δείχνουν ότι είναι από αμέλεια, αλλά είναι πάντως όλα προς αξιολόγηση και διερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής» είπε χαρακτηριστικά.

(Πηγή: cyclades24.gr)

(Visited 27 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*