CineDoc Island στις Κυκλάδες: Προβολές, βραβευμένες περιβαλλοντικές δράσεις και πρεμιέρα για την «Πολιορκημένη Θάλασσα»

Newsroom
27/07/2022 00:28
 
 
 

 

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Cyclades CineDoc Island, και υπό τον συντονισμό του Cyclades Preservation Fund (CPF) και του CineDoc Island, τα νησιά των Κυκλάδων εξακολουθούν να ενώνουν δυνάμεις με πρωταγωνιστή το περιβάλλον στις μεγάλες οθόνες, στις συζητήσεις αλλά και στις τοπικές δράσεις, ενώ καλούνται να υποδεχτούν ένα εμβληματικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή στη θάλασσα, με τίτλο «Μεσόγειος- Πολιορκημένη Θάλασσα».

Ήδη, από τον Αύγουστο του 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022, σε συνεργασία με τους τοπικούς οργανισμούς Σύλλογος «Νήσος Αμοργός», Πολιτιστικός Σύλλογος Εν Πλω, Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου «Οι Κιμωλίστες», Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου και Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Σίφνου (ΔΗ.Κ.Ε.Σ.) πραγματοποιήθηκαν δεκάδες προβολές σε 5 νησιά των Κυκλάδων (Αμοργός, Αντίπαρος, Μήλος, Κίμωλο και Σίφνος). Οι προβολές λειτούργησαν επιπλέον ως αφορμή για ενημερωτικές παρουσιάσεις, συζητήσεις, αλλά και για έναν διαγωνισμό που απευθυνόταν σε ευαισθητοποιημένους πολίτες-κατοίκους και τοπικούς φορείς για κατάθεση προτάσεων περιβαλλοντικής δράσης ανά νησί.

Ειδικότερα, στα 5 νησιά που συμμετείχαν στην εν λόγω Κυκλαδική πρωτοβουλία μέχρι σήμερα, διοργανώθηκαν συνολικά 23 προβολές των ταινών Σιγή Ιχθύος του Θοδωρή Χονδρόγιαννου, Kiss the Ground του Joshua & Rebecca Harrell Tickell, My Octopus Teacher των Pippa Ehrlich & James Reed, Children of the Sea του Ayumu Watanabe, ενώ πραγματοποιήθηκαν επιπλέον 17 προβολές σε Αλόννησο, Δονούσα, Κεφαλονιά, Κύθηρα, Πάρο, Σκιάθο, Σύρο, Ύδρα και σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, με περισσότερους από 1.200 μικρούς και μεγάλους θεατές και συμμετέχοντες.

Στο πλαίσιο δε του διαγωνισμού της πρωτοβουλίας αποφασίστηκε πρόσφατα η επιβράβευση των τοπικών ομάδων που μοιράστηκαν τις καλύτερες ιδέες με χρηματικό έπαθλο αξίας 500 ευρώ για την υλοποίηση των παρακάτω έργων που θα λάβουν χώρα το φθινόπωρο του 2022:

· Αμοργός: Μελέτη πυροπροστασίας με σκοπό τον καθορισμό μέσων πυροπροστασίας.

· Αντίπαρος: Δημιουργία και τοποθέτηση κάδων και ενημερωτικών σημάνσεων στο δημοτικό σχολείο.

· Κίμωλος: Αγορά φαναριών με μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ αντί χρήσης κεριών / ρεσώ για το Σινέ Καλησπερίτης.

· Μήλος: Δράση με συμμετοχή μαθητών σε εργαστήριο περιπάτου / εντοπισμού υλικών και επαναχρησιμοποίησης τους.

· Σίφνος: Καθαρισμός και σηματοδότηση μονοπατιών με συμμετοχή μαθητών.

Τέλος, η συνεργασία του Cyclades Preservation Fund (CPF) και του CineDoc Island συνεχίζεται δυναμικά τόσο το καλοκαίρι όσο και το φθινόπωρο του 2022, με προβολές του ντοκιμαντέρ MEDITERRANEAN: LIFE UNDΕR SIEGE (Μεσόγειος- Πολιορκημένη Θάλασσα) του Fred Fougea τόσο σε νησιά των Κυκλάδων όσο και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Η Ελληνική Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ θα λάβει χώρα την προσεχή Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022 στο Σινέ Έναστρον, στο Πάρκο Πάρου, σε συνεργασία με το Σωματείο Φίλων του Πάρκου Πάρου, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί προβολές στην Κίμωλο, στην Σύρο, στην Σκιάθο και στην Αθήνα.

Το CPF και το CineDoc Island καλούν και άλλους φορείς των Κυκλάδων να φιλοξενήσουν την προβολή του ντοκιμαντέρ και να επικοινωνήσουν μαζί τους για τις λεπτομέρειες.

Η ταινία αποτελεί μια ευρωπαική συμπαραγωγή της Boréales, της Federation Entertainment και της Anemon με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ και της ΕΡΤ, και είναι αφιερωμένη σε μια από τις πλουσιότερες θάλασσες του κόσμου με στόχο να ενημερώσει για τους κινδύνους που την απειλούν, προτείνοντας λύσεις διατήρησης του πλούτου της. Παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά είδη ζώων, πτηνών και θηλαστικών αλλά και οικοτόπων που ζουν και αναπτύσσονται στην θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, όπως για παράδειγμα την σπερματοφάλαινα, τη θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα, μια οικογένεια πελαργών, τα λιβάδια Ποσειδωνίας, κ.α.

Τα γυρίσματα διήρκησαν δύο χρόνια και πραγματοποιήθηκαν σε 12 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και των Κυκλάδων, με τη συμμετοχή δεκάδων επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων από όλον τον κόσμο. Πρόκειται για ένα εμβληματικό ντοκιμαντέρ, που παρουσιαζει ολοζώντανα και σε πρωτοφανή κλίμακα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος, ο επίγειος αυτός παράδεισος που βρίσκεται υπό απειλή.

(Visited 120 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*