Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

ste eisodos
admin
18/09/2016 05:16
 
 
 

Τα… πρώτα της «γενέθλια» έχει σε λίγες μέρες η αύξηση του ΦΠΑ στη Νάξο, την Πάρο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αφού συμπληρώνεται ένας χρόνος (01/10/2015) από τότε που άρχισε να ισχύει στα τέσσερα Κυκλαδονήσια, όπως επίσης και στη Ρόδο και τη Σκιάθο.
Η σχετική υπουργική απόφαση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών – η οποία από 01/06/2016 εφαρμόστηκε και σε άλλα νησιά (Σύρο, Άνδρο, Τήνο, Μήλο, Αντίπαρο και Σίφνο) – ξεσήκωσε πλήθος (δικαιολογημένων) αντιδράσεων των τοπικών φορέων, οι οποίοι προσέφυγαν στην ελληνική Δικαιοσύνη για την ακύρωση της.
Έτσι, την Παρασκευή συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι προσφυγές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου Μυκόνου, των Δικηγορικών Συλλόγων Σύρου και Νάξου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, επιχειρηματία της Μυκόνου που διατηρεί εστιατόριο κ.λπ., οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντίθετη σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων, αλλά και ως παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η από 29.9.2015 υπουργική απόφαση που προβλέπει την σταδιακή κατάργηση των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό των φορέων, η εν λόγω απόφαση αντίκειται στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών, καθώς ο φόρος δεν μπορεί να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων και να πλήττει ορισμένη μόνο κατηγορία φορολογουμένων και η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ σε ορισμένα μόνο νησιά, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, ισοδυναμεί με επιβολή νέου φόρου στα νησιά αυτά.
Παράλληλα, παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι κάτοικοι των 6 αυτών νησιών (Νάξου, Πάρου, Μυκόνου, Σαντορίνης, Ρόδου και Σκιάθου) βαρύνονται με αυξημένο ΦΠΑ, σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων νησιών του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ακόμη, επισημαίνεται ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα 6 νησιά προσκρούει στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2006/112/ΕΚ που καθορίζει κοινό σύστημα ΦΠΑ μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.
(φωτό: ethnos.gr)

(Visited 24 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*