Ιδιαίτερα εντυπωσιακά τα “Ηφαίστεια” της Σαντορίνης

Ifestia 2016
admin
19/09/2016 21:46
 
 
 

Με την ιδιαίτερα εντυπωσιακή εικονική αναπαράσταση της έκρηξης του Ηφαιστείου ολοκληρώθηκε η εβδομάδα εκδηλώσεων των «Ηφαιστείων 2016».

Η πετυχημένη σκηνοθεσία της αναπαράστασης, τα εντυπωσιακά χρώματα και το μοναδικό τοπίο της καλντέρας και του Ηφαιστείου έφεραν και πάλι τη Σαντορίνη στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας… Η δημοσιότητα της εκδήλωσης ήταν ιδιαίτερα μεγάλη καθώς οι αναφορές και οι αναρτήσεις στα μέσα επικοινωνίας και ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεπέρασαν κάθε προσδοκία!

Ξεκινώντας από φέτος τα «Ηφαίστεια» θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου. Η αλλαγή της ημερομηνίας (από Αύγουστο σε Σεπτέμβριο) πραγματοποιήθηκε αφενός με στόχο την αποσυμφόρηση του Αυγούστου και αφετέρου την ενίσχυση του Σεπτεμβρίου με ένα δυνατό σύνολο εκδηλώσεων στο πνεύμα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου

Όπως αναφέρει ο δήμος Θήρας, η προσπάθεια που έγινε φέτος με τα Ηφαίστεια είχε στόχο να καθιερωθεί ένα πολιτιστικό γεγονός που δεν θα εστιάζει μόνο στα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα αλλά θα πλαισιώνεται παράλληλα και από άλλες καλλιτεχνικές δράσεις.
Με αφορμή τα 150 χρόνια από την μεγάλη έκρηξη του 1866 – την έκρηξη που τράβηξε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας της εποχής στη Σαντορίνη – ο Δήμος Θήρας, το ΔΑΠΠΟΣ και η Γεωθήρα διοργάνωσαν από κοινού μία εβδομάδα με παράλληλες εκδηλώσεις. Την εβδομάδα άνοιξε το χορευτικό συγκρότημα «Prima Ardian Tana Foundation» από την Ινδονησία, το οποίο παρουσίασε τη δουλειά του στο νησί μας αφιλοκερδώς, με τη στήριξη της πρεσβείας της Ινδονησίας.

Maria Zavitsa Vasilis Gisdikis

Ακολούθησε η έκθεση σπάνιου φωτογραφικού υλικού, βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών κ.α. μας μετέφερε στο κλίμα της εποχής (επιμέλεια Λευτέρης Ζώρζος, στην πλατεία του Πύργου μέχρι τις 24/09) και η έκθεση φωτογραφίας του Αντώνη Ελευθεράκη με θέμα το Ηφαίστειο (Πανηγυρόσπιτο, Οία).

Nina Lotsari Opera Chaotique Ifestia2016 2

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πάντοτε επίκαιρη ακολούθησε η ομιλία του ζωγράφου κ. Χριστόφορου Ασιμή στον πολιτιστικό Σύλλογο του Εμπορείου με θέμα «Εικαστική προσέγγιση της Ηφαιστειακής Γης», ενώ το ίδιο βράδυ οι συντοπίτες μας «Τρίτονον» ξεσήκωσαν νεολαία και μη στα Φηρά. Το Σάββατο 17/09 την αυλαία άνοιξε η συναυλία του Γιώργου Παυλάκου πιάνο, Βασίλη Γισδίκη κιθάρα – φωνή και Μαρίας Ζαβίτσα φωνή, με αναφορά στους Έλληνες συνθέτες. Ακολούθησε η εικονική έκρηξη του Ηφαιστείου, με ένα φαντασμαγορικό θέαμα που φαινόταν μέχρι τη Σίκινο και την Ίο ενώ τις εκδηλώσεις έκλεισε η συναυλία της μοναδικής Νίνας Λότσαρη και των Opera Chaotique.

Nina Lotsari Opera Chaotique Ifestia2016 1

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετοχή αγκαλιάζοντας έτσι όλη προσπάθεια.

Ο Δήμαρχος Θήρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «ο θεσμός των Ηφαιστείων αποδεικνύεται κάθε χρόνο ιδιαίτερα σημαντικός για το νησί μας. Προσπάθεια και στόχος μας είναι να γίνουν ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που θα μας δώσει επιπλέον συγκριτικά πλεονεκτήματα ως προορισμός. Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να έχουμε διακρίσεις και πρωτιές σε όλο τον κόσμο. Η συστηματική και διαρκής δουλειά που πραγματοποιείται στον τομέα αυτό αποδίδει καρπούς και μας δεσμεύει για ακόμη περισσότερη προσπάθεια. Πολλά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα (Δήμος-ΔΑΠΠΟΣ-Γεωθήρα) που δούλεψε για τα φετινά Ηφαίστεια και σας περιμένουμε του χρόνου στις 16 Σεπτεμβρίου 2017 για τα επόμενα!»

(Visited 43 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*