Αλλάζει όψη ο ιστορικός γιαλός της Μυκόνου

pagkaki fanos minas
admin
27/09/2016 08:32
 
 
 

Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο έχουν θέσει σε εφαρμογή εδώ και μερικούς μήνες ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο αντιδήμαρχος Μιλτιάδης Ατζαμόγλου και η δημοτική σύμβουλος Μαρία Π. Κουθασανά.
Το σχέδιο αυτό δεν είναι άλλο από την σταδιακή ανάπλαση του ιστορικού γιαλού της Μυκόνου, με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη του σε διεθνές επίπεδο, μέσα από την δική του ιδιαίτερη ταυτότητα.
Ο κ. Κουκάς και οι συνεργάτες του προσέγγισαν τον σχεδιαστή Μηνά, ο οποίος δέχθηκε με θέρμη και αφιλοκερδώς να βοηθήσει στο εγχείρημα, δημιουργώντας σχέδια που συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο τη σύγχρονη μηχανική με την κλασική κυκλαδίτικη αισθητική. Ο συγκεκριμένος σχεδιαστής είναι αναγνωρισμένος για τις λιτές και διαχρονικές γραμμές του.

minas

Παγκάκι αρχαιοελληνικής έμπνευσης
Το παγκάκι που σχεδίασε ο Minas είναι εμπνευσμένο από τα καθίσματα των αρχαίων ελληνικών θεάτρων, τους «θρόνους» της προεδρίας.
Οι βάσεις του είναι φτιαγμένες από λευκό μάρμαρο Διονύσου και τα ξύλα από Ασιατικό τικ, στερεωμένα με ανοξείδωτες χειροποίητες βίδες.
Η ανατομία του ανθρώπινου σώματος δίνει σχήμα στα ξύλα.

pagkaki minas 2

Φανός: Ένα μικρός φάρος στον βοριά
Ο φανός αποτελεί έναν μικρό φάρο για τα σκάφη που προσεγγίζουν το λιμάνι, φωτίζοντας με δεύτερη λυχνία ταυτόχρονα το πεζοδρόμιο και το γιαλό.
Με κωνικό τριγωνικό ιστό και φανάρι, προσανατολισμένο πάντα βόρεια, αεροδυναμικό για καλύτερη συνεργασία με τον αέρα και από 316 ανοξείδωτο χάλυβα για καλύτερη συνεργασία με τη θάλασσα.
Η βάση του είναι γκρι μάρμαρο Διονύσου.

«Υιοθέτησε» κι εσύ!
Θέλοντας να μετατρέψει τον γιαλό σε χώρο τέχνης και παράλληλα να αναβαθμίσει ποιοτικά την καθημερινότητα των κατοίκων της Μυκόνου, ο δήμος απευθύνεται πρώτα απ’ όλα στους δημότες του, αλλά και στους φίλους του νησιού, ζητώντας τους να «υιοθετήσουν» (μεμονωμένα, η κάθε οικογένεια ή μια επιχείρηση) τον δικό της φανό ή παγκάκι.
Με τη δική τους γενναία οικονομική χορηγία, θα συμβάλλουν στην κατασκευή ή τοποθέτηση τους πάνω στον γιαλό και ο δήμος, ως αντάλλαγμα της δωρεάς, υπόσχεται να χαραχτεί ανεξίτηλα το δώρο τους μέσα στον χρόνο.

fanos minas mykonos

Αύριο το άναμμα του φανού
Αύριο στις 18:30, λίγο πριν νυχτώσει, ο φανός του γιαλού θα ανάψει για πρώτη φορά στο δημαρχείο Μυκόνου (Εκκλησία Αγίου Νικολάου).
Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς και ο σχεδιαστής Minas έχουν απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για το άναμμα του φανού, μια εκδήλωση στην οποία αναμένεται να δώσει το παρών πλήθος κόσμου.

(Visited 54 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*