Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου: «Να μείνει ανοιχτό το Νεώριο»

nayphgeio neorio syros
admin
14/10/2016 11:27
 
 
 

Τη συνέχιση της λειτουργίας του ναυπηγείου του Νεωρίου στηρίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Σώματος στη Σύρο (στην οποία έδωσαν το παρών εκπρόσωποι τόσο της διοίκησης, όσο και των εργαζομένων), ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα, κάνοντας λόγο για «το καλύτερο ναυπηγείο της Ελλάδας, με ικανότατους υπαλλήλους και τεράστια προσφορά στην εθνική οικονομία», το οποίο όμως αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που – μοιραία – διαχέονται στην τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με τον κ. Λεονταρίτη, η Πολιτεία, διαχρονικά, δεν ακολουθήσε μια εθνική πολιτική στήριξης των ελληνικών ναυπηγείων, ούτε προέβη στην παροχή κινήτρων για ενίσχυση της λειτουργίας τους, ωστόσο μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι εκάστοτε διοικήσεις, αλλά και οι εργαζόμενοι.

perifereiako syros 4

«Πήραμε ένα σκληρό μάθημα»
«Όλοι μας τα βάζαμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα […] Η τοπική κοινωνία πήρε ένα σκληρό μάθημα το σύνολο των εμπλεκόμενων (διοίκηση, εργαζόμενοι και τοπική κοινωνία)» ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο κ. Λεονταρίτης και πρόσθεσε ότι πρέπει να διεκδικηθεί μερίδιο από την επανεκκίνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας, όπως αυτή σχεδιάζεται από τη σημερινή κυβέρνηση.
Ο αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε ακόμη, ότι «το ναυπηγείο του Νεωρίου ουδέποτε υπήρξε εμπόδιο στην τουριστική ανάπτυξη της Σύρου» και όσοι έντεχνα προσπάθησαν να φέρουν σε σύγκρουση αυτούς τους δύο πυλώνες της τοπικής οικονομίας, «το έκαναν με ιδιοτελείς σκοπούς», εκφράζοντας ταυτόχρονα την πρόθεση της περιφερειακής αρχής «να στηρίξει την λειτουργία μιας υγιούς επιχείρησης που θα σέβεται τους εργαζόμενους της και θα σέβεται το περιβάλλον εργασίας».

giorgos leontaritis
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος, τονίζοντας ότι «το Νεώριο πρέπει να μείνει ανοιχτό» και να σταματήσει η «ανθρωποθυσία» των εργαζομένων. «Να πάμε πολιτικά παρακάτω το θέμα του Νεωρίου, με ένα μίνιμουμ συμφωνίας διοίκησης και εργαζομένων, σε όλα τα υπουργεία που οι πολιτικές αποφάσεις μπορούν να διαδραματίσουν έναν ουσιαστικό ρόλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.
Τη (δεδομένη) στήριξη τους εξέφρασαν όσοι περιφερειακοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν επί του θέματος, με την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης να διευκρινίζει από την πλευρά της ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων ως «όχημα» για την ικανοποίηση απαιτήσεων της διοίκησης.

Τι προτείνει η διοίκηση – Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

kokkalas
Τον λόγο πήρε επίσης ο πρόεδρος του ναυπηγείου κ. Κοκκάλας, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τους εργαζόμενους «γιατί στήριξαν με την υπομονή τους τη λειτουργία του ναυπηγείου» όλο αυτόν τον καιρό, ενώ ζήτησε να ανασταλούν τουλάχιστον για έναν χρόνο οι οφειλές προς τους πιστωτές, κυρίως προς τις ΔΕΚΟ, προκειμένου να καταβάλλεται απρόσκοπτα η μισθοδοσία. «Να ανασκουμπωθούμε και να ανακτήσουμε το όνομα μας στην εμπορική αγορά για να φέρουμε πλοία» δήλωσε ο κ. Κοκκάλας, κάτι που θα συμβεί αν υπάρξει «εργασιακή ειρήνη» όπως είπε.

ergazomenoi neorioy

«Είμαστε εδώ για να μας ακούσετε και να μας στηρίξετε» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων κ. Μάνθος, που δεν παρέλειψε να περιγράψει την οικονομικά ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. «Είμαστε από 12 έως 17 μήνες απλήρωτοι […] Το Νεώριο ανήκει στην τοπική κοινωνία, σε όλους τους Συριανούς και εμείς είμαστε αυτοί που το κρατούν, που έχουν βγάλει πλάτη και υπάρχει μέχρι σήμερα. Έχουμε κατηγορηθεί για τους αγώνες μας, με τους οποίους διεκδικούμε το αυτονόητο. Θέλουμε να πιέσουμε την εκάστοτε κυβέρνηση να δώσει μια βιώσιμη λύση στο ναυπηγείο που είναι το σπίτι μας, γιατί η εταιρεία δεν μπορεί να δώσει λύση αυτή τη στιγμή στα υπαρκτά προβλήματα […] Ζητάμε τα δεδουλευμένα μας και τις θέσεις εργασίας μας. Λόγια έχουμε ακούσει από πολλούς, λύσεις δεν έχουμε δει» τόνισε ο κ. Μάνθος, υποστηρίζοντας ότι «η πραγματική βιώσιμη λύση έρχεται με πολιτική βούληση».

 

(Visited 27 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*