Με 617 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που αποτελεί τον Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας.
Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 94 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε συνολικά 4.212 ακτές, 710 μαρίνες και 120 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.
Στις παραλίες των Κυκλάδων φέτος κυματίζουν μόνον 29 Γαλάζιες Σημαίες κατά τρεις λιγότερες από το 2022 που ήταν 32.
Οι παραλίες της Νάξου, δυστυχώς, δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τις Γαλάζιες Σημαίες 2023 αφού λόγω της μη ναυαγοσωστικής κάλυψής τους κατά το καλοκαίρι του 2022, δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Μία Γαλάζια Σημαία έχασε η Σαντορίνη, από την παραλία «Περίσσα» ενώ στην Κέα κυματίζει φέτος ακόμα μία Γαλάζια Σημαία, στην παραλία «Ποίσσες».
Τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες έχει η Σύρος που και φέτος βραβεύτηκαν 6 παραλίες της. Από πέντε βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία παραλίες έχουν ο δήμος Πάρου και ο δήμος Θήρας, ενώ στο δήμος Κέας βραβεύτηκαν τέσσερις παραλίες .
Οι 29 Γαλάζιες σημαίες στις Κυκλάδες
Η «Γαλάζια Σημαία» είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Δείτε τις παραλίες με γαλάζια σημαία για το 2023: ΕΔΩ