Συνάντηση δημάρχων με τον Γιώργο Σταθάκη για τα αιολικά πάρκα

dimarxoi ypourgeio 02
admin
12/04/2017 18:05
 
 
 

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σύσκεψη του Συντονιστικού οργάνου των τεσσάρων νησιών Άνδρου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου και Τήνου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιο Σταθάκη.

Οι Δήμαρχοι των νησιών Άνδρου κ. Σουσούδης, Πάρου κ. Κωβαίος, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου κ. Σιώτος και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και Έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου κ. Μπιζάς, ενημέρωσαν διεξοδικά τον αρμόδιο υπουργό για την ομόφωνη θέση τους και τα επιχειρήματα τους προς την κατεύθυνση ακύρωσης της εγκατάστασης των βιομηχανικών αιολικών πάρκων στα νησιά.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο κ. Σταθάκης έδειξε ότι κατανοεί το πρόβλημα που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των νησιών, αλλά απέφυγε να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα του Συντονιστικού, αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ. 

dimarxoi ypourgeio 00

Όπως τόνισε ο Υπουργός, “αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και των πολιτικών ηγεσιών του ΥΠΕΝ διαμόρφωσαν ένα καθεστώς προβληματικό για επενδύσεις ΑΠΕ, το οποίο η παρούσα κυβέρνηση αναλαμβάνει να επιλύσει με κάθε νόμιμο μέσο, με δεδομένους τους νομικούς και διοικητικούς περιορισμούς της ισχύουσας νομοθεσίας”.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει ένα νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ενσωματώνοντας τις τελευταίες Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, το οποίο θα επιλύσει χρόνια προβλήματα, με γνώμονα την ενθάρρυνση και προώθηση επενδύσεων στον τομέα αυτό και με έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία. Το πλαίσιο αυτό θα τεθεί σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο Υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες και τις απόψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων των νησιών με τους οποίους συναντήθηκε και δήλωσε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα στηρίζονται αυστηρά στη νομιμότητα, ενόψει και της εξέτασης των προσφυγών που έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

dimarxoi ypourgeio 01

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση οι φορείς των νησιών ευχαρίστησαν τον κ. Σταθάκη για την πραγματοποίηση αυτής της συζήτησης και δήλωσαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι οριστικής ακύρωσης της απόφασης εγκατάστασης των ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου στα νησιά των Κυκλάδων Άνδρο, Νάξο και Μικρές Κυκλάδες, Πάρο και Τήνο, εκφράζοντας έτσι και το αίσθημα των τοπικών κοινωνιών.
Στη συνάντηση παρόντες ήταν οι τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης δεν παρέστη, καθώς δεν προσκλήθηκε από το γραφείο του Υπουργού.
Επίσης, παραβρέθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τις Ανεμογεννήτριες κ. Ροκονίδας και κ. Μαρινόπουλος, εκπρόσωποι της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων των τεσσάρων νησιών.

 

(Visited 27 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*