+πλευση στις Κυκλάδες με Πετρούνια και Μιλλούση (video)

afiksi sikinos synpleysis
admin
30/04/2017 12:12
 
 
 

Με την πλώρη τους να δείχνει προς τη Σίκινο σάλπαραν την Παρασκευή τα 11 φουσκωτά και οι 60 εθελοντές της ομάδας +πλευσης για το δεύτερο προορισμό στο μεγάλο ταξίδι προσφοράς που πραγματοποιούν στο Αιγαίο.

Την Πέμπτη ήταν η επίσημη έναρξη του διάπλου 400 ναυτικών μιλίων και 8 ακριτικών νησιών, προσφέροντας δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και σημαντικά έργα υποδομής. Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και ήδη η μεγάλη ομάδα των εθελοντών γιατρών επισκέφτηκε την Κίμωλο, το πρώτο σταθμό στο ταξίδι. Πραγματοποιήθηκαν όλες οι εξετάσεις, ενώ προσφέρθηκε εκπαιδευτικό υλικό στα σχολεία μαζί με ειδικούς ψύκτες αφαλάτωσης.

Μετά την Κίμωλο και τη Σίκινο σειρά είχαν χθες η Ηρακλειά, την Κυριακή η Σχοινούσα, τη Δευτέρα η Ανάφη, Τρίτη και Τετάρτη θα επισκεφτούν την Ψέριμο και την Τέλενδο και την ερχόμενη Παρασκευή το ταξίδι κατεβάζει αυλαία στους Λειψούς. Ολοι οι κάτοικοι των μικρών και πανέμορφων αυτών νησιών θα έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες προληπτικές εξετάσεις ειδικοτήτων όπως: γυναικολογίας, πνευμονολογίας, καρδιολογίας, παθολογίας, νευροχειρουργικής, υπέρηχων μαστού, θυρεοειδούς, οδοντιατρικής, υπέρηχων ακτινοδιαγνωστικού, ορθοπαιδικής, χειρουργικής, οφθαλμολογίας, ψυχολογίας, παιδιατρικής, ωτορινολαρυγγολογίας, φυσικοθεραπείας, αγγειοχειρουργικής.

Άρωμα …χρυσού με Περτούνια και Μιλλούση

Φέτος, όμως, μαζί με τα φουσκωτά πηγαίνουν και τα χρυσά μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην Ηρακλειά και τη Σχοινούσα θα βρίσκονται σήμερα και αύριο ο χρυσός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής της ενόργανης Λευτέρης Πετρούνιας, αλλά και η πολυνίκης της ενόργανης στα παγκόσμια Κύπελλα της FIG Βασιλική Μιλλούση (τρία χρυσά στη δοκό, ένα στους ασύμμετρους ζυγούς, ασημένιο στις ασκήσεις εδάφους) για να μιλήσουν στα παιδιά και να εμφυσήσουν το πνεύμα του κλασικού αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι. Μάλιστα οι δυο χρυσοί Ολυμπιονίκες πέρασαν και από τη Νάξο προκειμένου να φτάσουν στον προορισμότους. Εθεάθησαν στο Φιλώτι μέσα σε ταξί που προφανώς τους οδηγούσε στο Βόλακα η=για να ταξιδέψουν προς τα μικρά νησιά των Κυκλάδων. 

Προληπτική ιατρική και υποδομές

Άγνωστος είναι για τους νησιώτες ο όρος προληπτική ιατρική, καθώς ακόμα και όταν εμφανίζουν σημάδια που χρήζουν εξέτασης, το κόστος μεταφοράς, οι επαγγελματικές δυσκολίες και οι ελλείψεις γίνονται αξεπέραστα εμπόδια.

Σε προηγούμενο ταξίδι την ώρα της εξέτασης η ιατρική ομάδα της +πλευσης έσωσε έναν κάτοικο από κολπική μαρμαρυγή. «Ετυχε πραγματικά και εκείνη τη στιγμή ήμασταν εμείς εκεί, έτυχε να τον εξετάζουμε. Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα είχε συμβεί αλλιώς. Είναι χαρακτηριστική η σκέψη που μας είπε μια γυναίκα στον Αγιο Ευστράτιο, όταν της ζητήσαμε να μεταβεί σε νοσοκομείο γιατί είδαν οι γιατροί κάποια ανησυχητικά στοιχεία στις εξετάσεις της:

-«Αμα χαλάσει ο καιρός ίσως πάω».

– «Μα άμα χαλάσει πώς θα πάτε, είναι πιο δύσκολο».

–«Ο άνδρας μου είναι ψαράς, αν δεν δουλέψει σε καλοσύνες δεν θα έχουμε μεροκάματο. Αν χειροτερέψει ο καιρός και δεν μπορεί να βγει στη θάλασσα τότε θα προσπαθήσω να πάω», μας είπε. Και αυτό αποτυπώνει τη σκέψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων. «Είναι κατά μέσο όρο 3 μέρες απουσία από την εργασία, με πολλά πρόσθετα έξοδα και μεγάλη ταλαιπωρία», λέει στον «Ε.Τ.» ο γενικός γραμματέας της +πλευσης, Γιάννης Αδάμης.

Το ταξίδι στο Αιγαίο δεν φέρνει μόνο γιατρούς… αλλά και έργα. Οι εθελοντές της οργάνωσης είναι έτοιμοι να δουλέψουν για μία πλωτή προβλήτα στη Σίκινο, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στο Δημοτικό Σχολείο των Λειψών, να ανανεώσουν τον εξοπλισμό του Αγροτικού Ιατρείου στην Ηρακλειά, να δωρίσουν κάδους συλλογής απορριμμάτων στη Σχοινούσα, να δωρίσουν βιβλία για το Γυμνάσιο της Σχοινούσας, όπως και σε όλα τα νησιά έντεκα ειδικούς ψύκτες-αφαλατωτές που θα τοποθετηθούν στα σχολεία, προκειμένου οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό να απολαμβάνουν πεντακάθαρο νερό.

Η +πλευση και φέτος εκτός των άλλων έργων και δωρεών θα προσφέρει στα σχολεία των νησιών που θα επισκεφτεί μεγάλο όγκο ηλεκτρονικού και άλλου εξοπλισμού, υλικών και εκπαιδευτικών μέσων, μετά την καταγραφή ελλείψεων και αναγκών σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, ενισχύει με κορυφαίας ποιότητας μαθησιακά εργαλεία τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, μέσω της συνεργασίας με το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας. Οι καθηγητές του Pierce προσφέρουν τις σημειώσεις που έχουν ετοιμαστεί ως συμπληρωματική ύλη με τα βιβλία, με επιπλέον επεξηγήσεις, πειράματα, ασκήσεις κ.λπ. για Αρχαία Ελληνικά, Νέα Ελληνικά, Φυσική, Μαθηματικά, Χημεία, Βιολογία και Πληροφορική. Η πρόσβαση θα είναι δυνατή διαδικτυακά μέσω του Blackboard, ένα online σύστημα διαχείρισης μαθημάτων. Η συνεργασία με το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας θα δώσει επίσης σε πέντε παιδιά τη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής στο καλοκαιρινό Pierce Summer Camp για μία ή δύο εβδομάδες.

Το πρόγραμμα αφορά παιδιά ηλικίας 6-13 ετών και συνδυάζει αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, από τις οποίες το παιδί έχει δυνατότητα να επιλέξει αυτές που του αρέσουν περισσότερο.

https://www.youtube.com/watch?v=KSQhc7zd9Sc

Η +πλευση (σύμπλευση) είναι μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των Ελληνικών ακριτικών νήσων. Αμιγώς εθελοντικού χαρακτήρα, η σύμπλευση οργανώνει δράσεις καθ’ όλη την διάρκεια του έτους με στόχο την μέγιστη δυνατή προσφορά προς τα ακριτικά νησιά. Σκοπός μας η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ακριτών μέσω, πρωταρχικά, της παροχής δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και της δημιουργίας έργων υποδομής στις τοπικές κοινωνίες. Κύρια δράση της +πλεύσης – και επιστέγασμα των προσπαθειών όλου του έτους – αποτελεί ο ετήσιος διάπλους της ο οποίος πραγματοποιείται με τα φουσκωτά σκάφη των μελών της.

Με πληροφορίες από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου (Αναστασία Βαμβακά)

 

(Visited 36 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*