Ομάδα Αιγαίου: Οι εθελοντές με τα φουσκωτά γίνονται ήρωες για τους νησιώτες

omada aigaiou 01
admin
10/05/2017 22:23
 
 
 

Σήμερα το πρωί 11 φουσκωτά άναψαν τις μηχανές τους στο Λαγονήσι με προορισμό επτά νησιά.

Είναι τα μέλη της ομάδας Αιγαίου που θα διανύσουν πάνω από 450 ναυτικά μίλια και θα επισκεφθούν τους Φούρνους, τη Θύμαινα, τη Δονούσα, την Αμοργό, την Αστυπάλαια, την Ίο και το Κουφονήσι για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Στα επτά νησιά θα γίνουν ιατρικές, αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις στους κατοίκους τους, ενώ θα δωρηθεί επίσης εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό υλικό στα σχολεία των νησιών, συνοδευόμενο από έργα υποδομής.
«Είμαστε γύρω στα 100 άτομα σε όλο τον διάπλου. Το ταξίδι γίνεται με φουσκωτά. Από το Λαγονήσι θα ξεκινήσουν στις 7 το πρωί 11 φουσκωτά και ένα πλωτό, υπερσύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο ασθενοφόρο με προορισμό τα επτά νησιά. Το ταξίδι γίνεται ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών» εξηγεί στο www.naxostimes.gr o Μάνος Κωνσταντάκης, μέλος της Ομάδας Αιγαίου, αποδεικνύοντας έτσι, πως όταν υπάρχει θέληση τα πάντα είναι δυνατά ακόμη κι όταν πολλές φορές οι συνθήκες είναι αντίξοες.
Ο Μάνος είναι στην Ομάδα Αιγαίου από το 2009, όταν η ομάδα λειτουργούσε ήδη 14 χρόνια. Η εικόνα που θυμάται πάντα από τα ταξίδια αυτά, είναι η θερμή υποδοχή των κατοίκων στο λιμάνι του κάθε νησιού. «Αυτό είναι το πιο ωραίο. Το πώς μας περιμένουν σε κάθε λιμάνι και το πώς μας αποχαιρετούν όταν φεύγουμε. Όλο αυτό δεν περιγράφεται. Βεγγαλικά, καμπάνες να χτυπούν, παιδάκια να μας φωνάζουν. Είναι απίστευτη η υποδοχή».

Και αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο για τα μέλη της Ομάδας Αιγαίου που πληρώνουν οι ίδιοι τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής στα νησιά προσφέροντας ιατρικές και όχι μόνο υπηρεσίες στους κατοίκους.
Σε αυτό το ταξίδι, εκτός από τις ιατρικές εξετάσεις -η Ομάδα Αιγαίου διαθέτει 21 ιατρικές ειδικότητες- θα γίνουν ομιλίες σε όλα τα νησιά για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και του καρκίνου του μαστού, ομιλίες για την οδοντιατρική φροντίδα, για τη μάστιγα των ναρκωτικών κ.ά.
Θα γίνουν, όμως, και έργα υποδομής, όπως στην Αμοργό που φτιάχτηκαν δύο παιδικές χαρές μία στη Χώρα και μία στα Κατάπολα. «Θα εξοπλίσουμε το αγροτικό ιατρείο στο Αγαθονήσι, στους Φούρνους και θα γίνει και αίθουσα πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων στο Kουφονήσι. Από τα ΙΕΚ Ακμή θα δοθούν δύο υποτροφίες σε παιδιά σε κάθε νησί, θα δοθεί βιβλιοβαλίτσα σε δημοτικό σχολείο της Δονούσας και μια μουσειοσυσκευή στο δημοτικό σχολείο της Αστυπάλαιας. Όλα αυτά είναι από τους χορηγούς της ομάδας μας» εξηγεί ο κ. Κωνσταντάκης.

Η ιδέα της Ομάδας Αιγαίου γεννήθηκε κάπως έτσι… Μια παρέα φίλων, οι περισσότεροι κάτοχοι φουσκωτών και με μεγάλη αγάπη για τη θάλασσα αποφάσισαν να επισκεφθούν τον Απρίλιο του 1995 τα μικρά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτή η βόλτα όμως δεν ήταν σαν τις άλλες που είχαν κάνει παλιότερα. Τίποτα δεν έμοιαζε ίδιο μ’ αυτό που είχαν δει τόσες φορές στις διακοπές τους στα νησιά. Τα λιμάνια μισοάδεια, οι δρόμοι έρημοι, τα μαγαζάκια της παραλίας κλειστά,.. Είχε φουρτούνα, απαγορευτικό!

«Κοιταχτήκαμε στα μάτια. Είχαμε πάρει την απόφαση. Έπρεπε να ενεργοποιηθούμε, να προσπαθήσουμε, να βοηθήσουμε. Παντού. Όπου και όπως μπορούμε. Γυρίσαμε πολλά νησιά εκείνο τον Απρίλη του ’95. Θέλαμε να ζήσουμε την ερημιά τους, την μοναξιά τους, τις ταλαιπωρίες τους, αλλά και την επίμονη θέλησή τους και τον αγώνα τους να μείνουν εκεί στον τόπο τους, να ζήσουν και να προκόψουν μαζί του. Στο τελείωμα εκείνου του ταξιδιού γεννήθηκε η Ομάδα Αιγαίου» γράφει η ιστοσελίδα της ομάδας.

Τα μέλη της ομάδας Αιγαίου κάνουν κάθε χρόνο τον διάπλου τους στα νησιά για περίπου 10-12 ημέρες τέτοια εποχή. Τους υπόλοιπους 11 μήνες του χρόνου υπάρχει συνεχή επικοινωνία με τους κατοίκους για να καλυφθούν οι ανάγκες που παρουσιάζονται. Και το φθινόπωρο γίνεται άλλη μία χειμερινή εξόρμηση, όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντάκης, σε 2-3 νησιά ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.
Για τους ταξιδευτές της ομάδας η ανταμοιβή είναι τα χαμογέλα των κατοίκων που αφήνουν πίσω τους, καθώς ξεμακραίνουν από κάθε λιμάνι. Και είναι πολλά τα χαμογέλα, όπως μαρτυρούν και τα 22 χρόνια που κλείνει η Ομάδα Αιγαίου.

 

Κική Μαργαρίτη

www.naxostimes.gr

(Visited 15 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*