Εικοσιμία Γαλάζιες Σημαίες στις Κυκλάδες, τρεις στη Νάξο

admin
13/05/2015 19:28
 
 
 
Η παραλία του Αγίου Γεωργίου στη Νάξο

Με 395 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.468 ακτές και 695 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. 

Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με Γαλάζια Σημαία για το 2015. 

21 Γαλάζιες σημαίες μοιράστηκαν οι Κυκλάδες, με την Πάρο να κατέχει την πρώτη θέση με πέντε (5) παραλίες με Γαλάζια Σημαία, ενώ ακολουθούν Νάξος και Ίος με τρεις (3)… 

Αναλυτικότερα τα νησιά και οι παραλίες με τις Γαλάζιες Σημαίες:

ΘΗΡΑ [3]

Δήμος Θήρας

Περίσσα Καμάρι 1

Καμάρι 2

 

ΙΟΣ [3] 

Δήμος Ιητών

Όρμος Μυλοπόταμος

Μαγγανάρι

 

ΜΗΛΟΣ [1]

Δήμος Μήλου

Προβατάς

 

ΣΙΦΝΟΣ [2]

Δήμος Σίφνου

Καμάρες

Πλατύς Γιαλός

 

 

ΠΑΡΟΣ [5]

Δήμος Πάρου

Λογαράς

Τσερδάκια

Πούντα

Μάρπησσα /Χρυσή Ακτή

Λιβάδια

 

 

ΝΑΞΟΣ [3]

Δήμος Νάξου

Αγία Άννα

Άγιος Προκόπιος

Άγιος Γεώργιος

 

ΣΥΡΟΣ [1]

Δήμος Σύρου -Ερμούπολης

Γαλησσάς

 

ΜΥΚΟΝΟΣ [1]

Δήμος Μυκόνου

Καλαφάτης

 

ΤΗΝΟΣ [1]

Δήμος Τήνου

Αγ. Φωκάς

 

ΑΝΔΡΟΣ [1]

Δήμος Άνδρου

Δελαβόγια

 

Η Γαλάζια Σημαία αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης.

Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 κριτήρια, τα οποία αναφέρονται σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη Γαλάζια Σημαία όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν  όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE – Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους.

Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την αρχαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε δράσεις και προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και  Αθλητισμού και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. 

(Visited 47 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*