Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Τήνος – Αναμένεται ανάλογη απόφαση και για την Άνδρο

admin
08/01/2015 20:57
 
 
 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα Πέμπτη από την Γενική Γραμματεία 

Πολιτικής Προστασίας, το νησί της Τήνου, ενώ αναμένεται ανάλογη απόφαση και για το νησί της Άνδρου, κατόπιν αιτήματος του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη, λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων που προκάλεσαν οι σφοδρές όσο και πρωτοφανείς σε ένταση χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Στις Κυκλάδες βρίσκεται τις ημέρες αυτές και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, για τον συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τα νησιά τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα ολόκληρος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, ώστε να υπάρχει ο μέγιστος βαθμός κινητοποίησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Το γεγονός ότι τα δυο νησιά, Τήνος και Άνδρος δεν διαθέτουν την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της σφοδρότατης κακοκαιρίας, έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα, με τις τοπικές αρχές, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους αντίστοιχους Δήμους, να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου με κάθε διαθέσιμο μέσο, για την αποκατάστασή τους.

Η Τήνος έχει υποστεί ισχυρότατο πλήγμα από την κακοκαιρία, καθώς για τρίτο 24ωρο παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Οι δραστηριότητες στο νησί έχουν νεκρώσει. Τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτουργούν, ενώ κλειστά παραμένουν τα καταστήματα. Σημειώνεται ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν κανονικά.

Το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης της Τήνου προκλήθηκε από βλάβη, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Άνδρο, από όπου ηλεκτροδοτείται το νησί.

Το σημείο όπου βρίσκεται ο υποσταθμός είναι αποκλεισμένο, αφού στην περιοχή το χιόνι έχει ξεπεράσει τα δυόμιση μέτρα και η προσέγγιση για την επιδιόρθωση της βλάβης καθίσταται σχεδόν αδύνατη.

Χθες μεταφέρθηκε στην Άνδρο ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, το οποίο ανετράπη στην προσπάθειά του να πλησιάσει τον υποσταθμό της ΔΕΗ. Σήμερα το μεσημέρι κατάφεραν να το επαναφέρουν, για να συνεχίσει την επιχείρηση προσέγγισης του υποσταθμού, για την αποκατάσταση της βλάβης.

Μετά τις ανεπιτυχείς – μέχρι στιγμής – λόγω των δυσμενών συνθηκών, προσπάθειες των ερπυστριοφόρων και των μηχανημάτων εκχιονισμού να προσεγγίσουν την περιοχή της Άνδρου στην οποία βρίσκεται ο υποσταθμός της ΔΕΗ, το εναλλακτικό σχέδιο που προέβλεπε την απογείωση ελικοπτέρου από Αθήνα το οποίο θα μετέφερε τεχνικούς της ΔΕΗ προκειμένου να προσεγγίσουν τον υποσταθμό και να διαπιστώσουν από αέρος το μέγεθος της βλάβης, κατέστη ανεφάρμοστο λόγω αδυναμίας απογείωσης εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης.

Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αντιμετώπισης της κατάστασης εξετάζεται η μεταφορά μετασχηματιστών της Δ.Ε.Η με πλοίο στην Τήνο προκειμένου να συνδεθούν με τα δίκτυα της Σύρου και της Μυκόνου για να ηλεκτροδοτηθεί το νησί.

Ερπυστριοφόρα μηχανήματα έχουν μεταφερθεί από την Αθήνα και στην Τήνο για να βοηθήσουν στον αποχιονισμό των ορεινών περιοχών στις οποίες έχουν αποκλειστεί οκτώ χωριά.

Σημειώνεται ότι στην Άνδρο η ηλεκτροδότηση δεν έχει διακοπεί. Ωστόσο, ζητείται να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή πολλά χωριά έχουν αποκλειστεί από τις χιονοπτώσεις.

Χιόνι ύψους δύο μέτρων έχει καλύψει και το οδικό δίκτυο της Άνδρου. Οι μετακινήσεις απαιτούν αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ κλειστά παραμένουν τα σχολεία.

Επισημαίνεται ότι το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα και σε συνεχή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση προβλημάτων προκειμένου να δίνει λύσεις ακόμη και σε θέματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.

 

(Visited 19 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.