Το Επιμελητήριο για τη διακοπή των ενδοκυκλαδικών συνδέσεων: «Χαώδης κατάσταση»

admin
09/06/2015 12:51
 
 
 

Στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των Κυκλάδων, οι οποίοι για πολλοστή φορά έρχονται αντιμέτωποι με τη διακοπή των ακτοπλοϊκών συνδέσεων εντός του νομού.

Το θέμα θίγει με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού Θοδωρή Δρίτσα το Επιμελητήριο Κυκλάδων, τονίζοντας ότι έχει δημιουργηθεί μια «χαώδης κατάσταση» που δυσκολεύει τόσο την καθημερινότητα των πολιτών, όσο και την ελεύθερη πρόσβαση επισκεπτών στα νησιά.

Ο φορέας αναγνωρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται για την εξεύρεση λύσης, ωστόσο ζητά αυτή η λύση να είναι οριστική, καθώς η εξασφάλιση της δυνατότητας μετακίνησης κατοίκων και επισκεπτών αποτελεί – όπως υποστηρίζει – θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας.

Ακολουθεί η επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, η οποία κοινοποιήθηκε επίσης στον αναπληρωτή Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού Γιάννη Θεοτοκά, τον Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλη, τους βουλευτές του νομού Νίκο Συρμαλένιο, Αντώνη Συρίγο, Νίκο Μανιό, Γιάννη Βρούτση, τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη, τον αντιπρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης Γιώργο Μαραγκό, τους επαγγελματικούς φορείς και συλλόγους των Κυκλάδων και τα ΜΜΕ:

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως είναι γνωστό, για άλλη μια φορά οι Κυκλάδες αντιμετωπίζουν το θέμα της διακοπής των συνδέσεων εντός του νομού, κάτι που απασχολεί σε καθημερινή βάση το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Ειδικότερα, η διακοπή της σύνδεσης των δυτικών Κυκλάδων με την πρωτεύουσα Σύρο, αλλά και η διακοπή της σύνδεσης της γραμμής Πάρου, Νάξου, Θήρας με την πρωτεύουσα κατά τη επιστροφή προς Πειραιά, έχουν δημιουργήσει μια χαώδη κατάσταση στο νομό, στερώντας από τους μεν κατοίκους, τη δυνατότητα να μετακινηθούν προς την πρωτεύουσα, είτε για τη διεκπεραίωση υποθέσεών τους είτε για λόγους υγείας, από τους δε επισκέπτες, τη δυνατότητα επίσκεψης σε αυτά τα νησιά.

Όσον αφορά στις δυτικές Κυκλάδες, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε η ανησυχία που είχαμε εκδηλώσει στο τελευταίο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο, ότι η χρονική διάρκεια της παράτασης που δόθηκε – ως προσωρινό μέτρο – για την κάλυψη της σύνδεσης, με το ΕΓ/ΟΓ ΑΡΤΕΜΙΣ, πολύ γρήγορα θα εξέπνεε, θέτοντας μας και πάλι αντιμέτωπους με το ίδιο πρόβλημα.

Γνωρίζουμε ότι το θέμα απασχολεί σοβαρά το Υπουργείο και ότι υπάρχει σε εξέλιξη, διαδικασία για την εύρεση λύσης, όμως λαμβάνοντας υπόψη ότι εκτός των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο νομός από τη διακοπή της ενδοεπικοινωνίας, βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, παρακαλούμε θερμά όπως εκτός της επίσπευσης των διαδικασιών για την εφαρμογή μιας οριστικής

λύσης, εξετασθεί η επέκταση ήδη υπαρχόντων δρομολογίων (π.χ. προσέγγιση στη Σύρο, πλοίου της γραμμής Θήρας, Πάρου, Νάξου, Πειραιά κατά την επιστροφή του) ώστε να καλυφθούν εν μέρει, συνδέσεις που έχουν διακοπεί.

Κατανοούμε πλήρως τις δυσκολίες που σχετίζονται με την οικονομική κατάσταση της χώρας, όμως θεωρούμε ότι η εξασφάλιση τόσο της δυνατότητας μετακίνησης κατοίκων και επισκεπτών, όσο και της σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Ρούσσος

 

(Visited 30 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*