Προσοχή! Πιθανή εκδήλωση τσουνάμι στις Κυκλάδες λόγω του σεισμού στην Κρήτη

Newsroom
02/05/2020 20:12
 
 
 

 

Υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Νοτιοανατολικού Κρητικού – Ιεράπετρας εξαιτίας της σεισμικής δόνησης που προηγήθηκε νοτιοανατολικά της Κρήτης έντασης 5,9 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με πηγές από το Λιμεναρχείο Νάξου, η πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι περιλαμβάνει κυρίως τις Νότιες και κεντρικές Κυκλάδες καθώς και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οι Λιμενικές αρχές στις περιοχές που έχει δοθεί το σήμα κινδύνου για τσουνάμι είναι σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.

Το Λιμεναρχείο Νάξου εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα.

Ισχυρή σεισμική δόνηση

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 3:51 το μεσημέρι με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η ένταση της δόνησης ήταν 5,9 Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν σε βάθος 19 χιλιομέτρων.

Το Ευρωπαϊκό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη δόνηση στα 6 Ρίχτερ και το επίκεντρο 90 χιλιόμετρα νότια μεταξύ Ιεράπετρας και ‘Αρβης.

Ο σεισμός εξαιτίας του ότι ήταν επιφανειακός, έγινε αισθητός στα νότια παραλία της Ανατολικής Κρήτης.

Δύο νέες δονήσεις νότια της Ιεράπετρας και της Άρβης

Δύο νέες σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν λίγα λεπτά μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 3:51 το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας.

Δέκα λεπτά μετά τον σεισμό καταγράφηκε, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, δόνηση 4,4 Ρίχτερ με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 102 χλμ νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, ενώ μια ακόμη δόνηση καταγράφηκε στις 4:33, με ένταση 4,8 Ρίχτερ, 122 χλμ νότια της ‘Αρβης και εστιακό βάθος στα 10 χλμ.

Πυροσβεστική: Δεν υπάρχουν ζημιές

Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης Δημοσθένη Μπουντουράκη, ήδη ένα όχημα της Πυροσβεστικής έχει βγει για περιπολία στην πόλη και περιφερειακά της Ιεράπετρας, χωρίς όμως να υπάρχει καταγραφή ζημιάς.

“Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Πάντως δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια κλήση για βοήθεια” είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουντουράκης.

Μίνι “τσουνάμι” σε Χρυσή και Άρβη μετά το σεισμό των 6 Ρίχτερ

Ο σεισμός που ανησύχησε την Κρήτη και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Λασίθι και Ηράκλειο το απόγευμα του Σαββάτου, προκάλεσε μίνι τσουνάμι στο νησί της Χρυσής ή Γαϊδουρονήσι.

Το βίντεο από το neakriti.gr:

(Visited 7.753 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*