Επιστημονικό συνέδριο στην Πάρο για τα 50 χρόνια από την αναστήλωση και αποκατάσταση της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής

admin
15/09/2015 12:24
 
 
 

Επιστημονικό συνέδριο με θέμα την επέτειο των 50 χρόνων από την αναστήλωση και αποκατάσταση του ιστορικού Ιερού Ναού της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής πραγματοποιήθηκε στην Πάρο.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’, απευθύνοντας προς τους Συνέδρους σύντομη προσλαλιά, αφού προηγουμένως τέλεσε τον Αγιασμό, προσκληθείς από τον Μητροπολίτη Παροναξίας Καλλίνικο.

Παρέστησαν ο δήμαρχος Πάρου κ. Κωβαίος, ο δήμαρχος Αντιπάρου κ. Φαρούπος, η διατελέσασα Υπουργός Πολιτισμού κα Παπαζώη, ο έπαρχος Πάρου κ. Μπιζάς,  ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Μπρίγγος, η υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κα Μονογιού, η διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου κα Δελαπόρτα, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Ήμελλος, ο επί τιμή αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γιαννακόπουλος, καθηγητές, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας, Αρχιμ. Χρυσόστομος, κληρικοί, πρόεδροι Συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Στο χαιρετισμό του προς το Συνέδριο, ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος αναφέρθηκε στο ιστορικό της αποκατάστασης του Ιερού Ναού της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής και την προς τούτο μέριμνα και συμβολή των αοιδίμων προκατόχων του Επιφανίου και Αμβροσίου Β’, καθώς και την οικονομική συμβολή του Παρίου τότε υπουργού Οικονομικών Δ. Αλιπράντη.

Ο δήμαρχος και ο έπαρχος Πάρου καλωσόρισαν τους συνέδρους και τόνισαν τη μεγάλη σημασία που έχει για την Πάρο η ύπαρξη σ’ αυτήν του ιστορικού αυτού συγκροτήματος και προσκυνήματος και συνεχάρησαν τον Μητροπολίτη Παροναξίας για την πρωτοβουλία του.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων κα Πρωτολάτη ευχαρίστησε και συνεχάρη με τη σειρά της τον κ. Καλλίνικο, ενώ η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων κα Χριστοφορίδου αναφέρθηκε στη ζωή και την επιστημονική δράση του Καθηγητού Αναστασίου Ορλάνδου και τη σημαντική συμβολή του στην αποκατάσταση του Πρωτοχριστιανικού Μνημείου της Εκατονταπυλιανής.     

Η πρώτη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου επελέγη με την παρουσίαση συναυλίας από τη τριακονταμελή χορωδία υπό τη διεύθυνση του Παρίου κ. Παυλάκη, η οποία απέδωσε θαυμάσια εκκλησιαστικούς ύμνους.

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’, ο οποίος ως φοιτητής συμμετείχε στις εργασίες αποκαταστάσεως του Ιερού Ναού της Εκατονταπυλιανής.

(Πηγή: Ι.Μ. Σύρου)

(Visited 25 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*