ΕΚΤΑΚΤΟ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες

admin
21/09/2015 10:23
 
 
 

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για το τριήμερο Δευτέρα έως Τετάρτη, προειδοποιώντας για ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Σε πολλές περιοχές των Κυκλάδων η συννεφιά είναι πολύ έντονη από το πρωί της Δευτέρας. Το τοπίο φαντάζει να έχει «σκοτεινιάσει», ενώ αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα, με βροχή, άνεμο και χαλάζι…

Αναλυτικά, για σήμερα Δευτέρα η ΕΜΥ προβλέπει επιδείνωση του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα, με ισχυρές βροχοπτώσεις να πλήττουν αρχικά τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη ενώ θα επηρεαστεί και η Αττική. Τα φαινόμενα πιθανόν να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση στις περισσότερες περιοχές.

Για αύριο Τρίτη, η ΕΜΥ αναμένει συνέχιση των βροχών και των καταιγίδων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
Από την Τετάρτη, η κακοκαιρία θα περιοριστεί σταδιακά στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη να νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Ο καιρός σήμερα στις Κυκλάδες από την ΕΜΥ:

ΚΑΙΡΟΣ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΠΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΑ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΝΟΤΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 4 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 22 ΕΩΣ 27 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
(Visited 10 times, 1 visits today)