Επίσκεψη Αμερικανού πρέσβη στη Σύρο: Η αρχή μιας εποικοδομητικής συνεργασίας

admin
01/10/2015 23:42
 
 
 

Ως αρχή μιας εποικοδομητικής συνεργασίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επίσκεψη του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα David Pearce στη Σύρο.

Ο κ. Pearce είχε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη, όσο και με τον δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης Γιώργο Μαραγκό, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν στο σύνολο των νησιών του Ν. Αιγαίου, αλλά και στη Σύρο ειδικότερα.

Ασφαλής προορισμός τα ελληνικά νησιά

Στη συνάντηση του κ. Λεονταρίτη με τον Αμερικανό πρέσβη τέθηκε η συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση στα νησιά, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα, με τον αντιπεριφερειάρχη να διαβεβαιώνει τον κ. Pearce πως τα νησιά αποτελούν ασφαλή τουριστικό προορισμό και πως επιθυμία της Περιφερειακής Αρχής είναι η συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα αυτό, ώστε να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα Αμερικανών πολιτών στη χώρα μας.

Επιπλέον, τον ενημέρωσε για τα έργα στον τομέα των μεταφορών που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται, δίνοντας έμφαση στην πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής για την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Στη συνέχεια, οι δύο άντρες συζήτησαν για την πολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και για τα κύματα προσφύγων που καταφθάνουν στην Ελλάδα και αναζητούν πέρασμα στην Ευρώπη, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την έξαρση του φαινομένου και συμφωνώντας παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

«Ουσιαστική η συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν τα θεμέλια της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και των Η.Π.Α. σε συγκεκριμένους τομείς. Μέσα από την εποικοδομητική συζήτηση με χαρά διαπιστώθηκε η σύμπνοια απόψεων σε ζητήματα που θεωρούνται μεγίστης σημασίας για τον νησιωτικό χώρο» δήλωσε σχετικά ο κ. Λεονταρίτης.

Ενημέρωση για την στρατηγική ανάπτυξης του δήμου

Για θέματα που σχετίζονται με τη στρατηγική ανάπτυξης του δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε τομείς, όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός και οι επενδύσεις, ενημερώθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην προγραμματισμένη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο κ. Μαραγκό, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Καζαντζάκη και τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Δούναβη.

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα στη Σύρο, την αύξηση του ΦΠΑ, την υγεία και το περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση ήταν παρών και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Λεονταρίτης, ο οποίος συνόδευσε τον κ. Πρέσβη και τα στελέχη της Αμερικανικής Πρεσβείας από την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην οποία είχε προηγηθεί ανάλογη συνάντηση.

Αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Σύρο και τις Κυκλάδες

Το γεγονός ότι οι Κυκλάδες και η Σύρος αποτελούν περιοχές, στις οποίες διαπιστώνεται ενδιαφέρον τόσο από Αμερικανούς επισκέπτες, όσο και από επενδυτές, τόνισε ο κ. Pearce, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι με σωστό σχεδιασμό και κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, μπορεί να αναπτυχθεί αξιόλογη δυναμική.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι η πολιτική σταθερότητα και οι ξεκάθαροι επενδυτικοί κανόνες θα καταστήσουν περαιτέρω ελκυστικό το τουριστικό προϊόν, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και προσδοκεί σε μια εποικοδομητική συνδρομή και συνεργασία.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*