Σύλληψη σπείρας Αλβανών που είχε κατακλέψει εκκλησίες των Κυκλάδων

tamata
admin
19/01/2015 14:51
 
 
 

– Εξαρθρώθηκε τριμελής εγκληματική ομάδα Αλβανών «σπείρα» που διέπραττε διαρρήξεις εκκλησιών σε νησιά των Κυκλάδων

– Συνελήφθησαν τα μέλη της, ηλικίας 48, 35 και 21 ετών

– Εξιχνιάστηκαν -26- περιπτώσεις κλοπής αφιερωμάτων και χρημάτων από Μονές, ιερούς Ναούς και ξωκλήσια στα νησιά Σίφνος, Μήλος, Κέα, Κύθνος, Ίος, Κουφονήσι, Νάξος, Μύκονος
– Κατασχέθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, χρήματα και τάματα
– Υπολογίζεται ότι η λεία που αποκόμισαν οι δράστες υπερβαίνει τις 84.000€

Εξαρθρώθηκε, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Μήλου, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε ιερούς Ναούς – Μονές – εξωκλήσια των Κυκλάδων και εξιχνιάστηκαν συνολικά είκοσι έξι -26- υποθέσεις.

Συνελήφθησαν, τα τρία μέλη της σπείρας, υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 48, 35 και 21 ετών και σχηματίστηκε σε βάρος τους ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, απείθειας, αντίστασης, επικίνδυνης σωματική βλάβης
και εξύβρισης.

Από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα και τη συνδυαστική αξιοποίηση στοιχείων που διενεργήθηκε, προσδιορίστηκε ο τρόπος δράσης (modus operandi) που αφορούσε στην κινητικότητα των δραστών, την επιλογή του στόχου τους, τη διαμονή τους και σκιαγραφήθηκε το προφίλ (profiling) της
εγκληματικής ομάδας που αφορούσε στα περιγραφικά χαρακτηριστικά και τους ρόλους των μελών της.

Αναλυτικότερα, όπως εξακριβώθηκε από λεπτομερή αξιολόγηση και ανάλυση των περιστατικών, η σπείρα ταξίδευε σε νησιά των Κυκλάδων όπου εντόπιζε-στοχοποιούσε χώρους θρησκευτικής λατρείας (εκκλησίες) και εφαρμόζοντας προχωρημένες τεχνικές αντιπαρακολούθησης πραγματοποιούσε κλοπές αφιερωμάτων από εικόνες και χρημάτων από παγκάρια, φροντίζοντας την «καλύψη» των πράξεων της, καθυστερώντας το χρόνο ανακάλυψης τους.

Ως προς το χρονικό της σύλληψης των δραστών, στις 10.1.2015 εντοπίστηκε η σπείρα στην Σίφνο και άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή οργανωμένο σχέδιο επιτήρησης τους, από ειδική ομάδα που οργάνωσε το Αστυνομικό Τμήμα Μήλου σε συνεργασία με τον Αστυνομικό Σταθμό Σίφνου.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης και αφού διαπιστώθηκε ότι οι δράστες πραγματοποίησαν κλοπές σε εκκλησίες, στις 15.1.2015 το μεσημέρι ακινητοποιήθηκαν αιφνιδιαστικά, ενώ ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν από το νησί.

Σημειώνεται ότι, κατά την προσαγωγή και σύλληψή τους αντιστάθηκαν σθεναρά, ενώ στη διάρκεια της κράτησης και εξέτασης τους, επέδειξαν επιθετική και εριστική συμπεριφορά κατά των αστυνομικών.

Αναφορικά με την εγκληματική δραστηριότητα της σπείρας εξιχνιάστηκαν:

•    Στη Σίφνο, δώδεκα περιπτώσεις διάρρηξης-κλοπής που διέπραξαν το
χρονικό διάστημα 4-15.1.2015 σε ιερές Μονές, ιερούς Ναούς και εξωκλήσια

•    Στη Μήλο, έξι περιπτώσεις διάρρηξης-κλοπής που διέπραξαν το χρονικό
διάστημα 13.11.-3.12.2014 σε ιερούς Ναούς

•    Στη Κέα, τρεις περιπτώσεις διάρρηξης-κλοπής που διέπραξαν το χρονικό
διάστημα 20-21.11.2014 σε ιερούς Ναούς

•    Στην Κύθνο, μια περίπτωση κλοπής που διέπραξαν το χρονικό διάστημα
6-19.11.2014 από ιερό Ναό

•    Στην Ίο, μια περίπτωση κλοπής που διέπραξαν το χρονικό διάστημα
10-11.11.2014 από ιερό Ναό

•    Στο  Κουφονήσι, μια περίπτωση κλοπής που διέπραξαν το χρονικό διάστημα
5-6.10.2014 από ιερό Ναό

•    Στη Νάξο, , μια περίπτωση κλοπής που διέπραξαν το χρονικό διάστημα
21-22.9.2014 από ιερό Ναό

•    Στη Μύκονο, μια περίπτωση κλοπής που διέπραξαν το χρονικό διάστημα
23-24.2.2014 από ιερό Ναό

Υπολογίζεται ότι η λεία που αποκόμισαν υπερβαίνει τις 84.000 ευρώ

Κατασχέθηκαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι, διαρρηκτικά εργαλεία-σύνεργα, 211,50 ευρώ, τρία κινητά τηλέφωνα και δυο χρυσά αφιερώματα, τα οποία και αποδόθηκαν.

Ο συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό των κλοπιμαίων και την εξακρίβωση εμπλοκής των συλληφθέντων σε τυχόν άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

(Visited 11 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.