Περιοδεία Χατζημάρκου σε Σίκινο, Φολέγανδρο, Ίο και Σαντορίνη

admin
26/10/2015 14:37
 
 
 

Συναντήσεις με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, έχει ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί από την περασμένη Παρασκευή σε Σίκινο, Φολέγανδρο, Ίο και Σαντορίνη.

Συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Πολιτικής και Πρωτογενή Τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη και την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Μαριέτα Παπαβασιλείου – Βακιάνη, ο κ. Χατζημάρκος επισκέφθηκε αρχικά τη Σίκινο, όπου είχε συνεργασία με τον δήμαρχο Βασίλη Μαράκη και τους συνεργάτες του για τα θέματα που απασχολούν το νησί.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του ήταν η Φολέγανδρος. Τον περιφερειάρχη υποδέχτηκαν στο δημαρχείο ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Βενιός και εκπροσώποι του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τις ανάγκες του νησιού και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Στην Ίο, ο κ. Χατζημάρκος και οι αντιπεριφερειάρχες συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Μιχάλη Πετρόπουλο, δημοτικούς συμβούλους και φορείς. Το θέμα που κυριάρχησε στη σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα του νησιού, ήταν η λειτουργία του Μουσείου του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, χαράκτη και γλύπτη Γιάννη Γαΐτη, με τον κ. Χατζημάρκο να θέτει ως μεγάλο πολιτικό στόχο τη λειτουργία του.

Τελικός προορισμός της περιοδείας του περιφερειάρχη είναι η Σαντορίνη, όπου και θα παραμείνει ως την Τρίτη το βράδυ, ημέρα διεξαγωγής του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το πρωί της Κυριακής ο κ. Χατζημάρκος επισκέφθηκε την Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης SANTO WINES και συναντήθηκε με τον πρόεδρό του Μάρκο Καφούρο, παρουσία του δημάρχου Νίκου Ζώρζου και των δύο αντιπεριφερειαρχών. Ακολούθησε ξενάγηση στο οινοποιείο και συζήτηση για τα θέματα του πρωτογενή τομέα.

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας ο περιφερειάρχης

Το απόγευμα της Κυριακής, ο κ. Χατζημάρκος συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας. Στην ομιλία του αναφέρθηκε, καταρχήν, στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, επαναλαμβάνοντας ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια όλα τα νησιά της Περιφέρειας θα πρέπει να «μοιραστούν» μόνο 168 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.

Για την απώλεια του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Νοτίου Αιγαίου, μεταξύ των οποίων είναι και η Σαντορίνη, ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε την έλλειψη συμμάχων στο κεντρικό κράτος, αλλά και την απουσία περιφερειακής συνείδησης. Μιλώντας για «τέλος εποχής», λόγω των συνθηκών που έχουν πλέον διαμορφωθεί στη χώρα συνολικά και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος έθεσε ως πρωταρχικό στόχο τη διαμόρφωση περιφερειακής συνείδησης, αλλά και τη λειτουργία της Περιφέρειας και πέρα από τα στενά θεσμικά της όρια για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων (όπως π.χ. την πρόσφατη εξασφάλιση ποσού 4 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ για την συντήρηση των σχολικών μονάδων).

Τονίζοντας ότι η μάχη για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα δίνεται πλέον σε επίπεδο Βρυξελλών, ο περιφερειάρχης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Συνολικά και ταυτόχρονα, όλο το Αιγαίο οφείλει να σηκώσει το ανάστημά του σε μια Ελλάδα που δεν αγκάλιασε τα νησιά σαν παιδιά της και είχε ως κίνητρο την ικανοποίηση τοπικών συμφερόντων και ταπεινών ενστίκτων. Είμαστε σε παρακμή ως πολιτισμός και ως λαός. Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Εμείς ως περιφερειακή αρχή έχουμε την ευθύνη να πολεμήσουμε για τον τόπο μας και όχι να κρυβόμαστε απ’ αυτήν. Οι μάχες που δεν έχουν δοθεί στην ιστορία του τόπου, κάποτε πληρώνονται και ο λογαριασμός είναι βαρύς. Τώρα θα κριθούμε για το εάν και πόσο καταλάβαμε τα μεγάλα στοιχήματα και τις προκλήσεις της εποχής».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 23 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*