Ένοχοι δύο υπάλληλοι στο “σκάνδαλο” της Μυκόνου

mykonos3
admin
13/11/2015 18:04
 
 
 

Έπεσε σήμερα η αυλαία του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου στη Μύκονο με τις υπεξαιρέσεις χρημάτων, τις πλαστογραφήσεις και τις αποκρύψεις προστίμων, που ζημίωσαν τα ταμεία του Δήμου τουλάχιστον κατά 17 εκατ. ευρώ (με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις), σύμφωνα με εκτιμήσεις των ελεγκτών.

 

Το Τριμελές Εφετείο Αιγαίου στη Σύρο έκρινε ενόχους τον πρώην προϊστάμενο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου και τον πρώην εισπράκτορα, καταδικάζοντας τον πρώτο σε ποινή κάθειρξης 20 ετών και έξι μηνών, ενώ τον δεύτερο σε 15 έτη και έξι μήνες

Οι εφέσεις δεν είχαν αναστέλλουσα ισχύ, με αποτέλεσμα οι δύο καταδικασθέντες να οδηγηθούν στη φυλακή.

Το σκάνδαλο, σύμφωνα με τις έρευνες ορκωτών λογιστών και επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, απλώθηκε στην περίοδο από το 2002 έως το 2009 και εμπλέκονταν δύο πρώην δήμαρχοι, δύο αντιδήμαρχοι και υπάλληλοι.

Από τις εκθέσεις φέρονταν να βεβαίωναν αυθαιρέτως ή κατ’ αποκοπήν τέλη παρεπιδημούντων στις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού και άλλοτε εισέπρατταν, άλλοτε δεν απαιτούσαν τα νόμιμα, άλλοτε πλαστογραφούσαν αποδείξεις και υπογραφές σε επιταγές, ενώ συχνά τα χρήματα κατέληγαν σε προσωπικούς λογαριασμούς.

Κατά την απολογία του στο δικαστήριο ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας ομολόγησε, ενώ ο πρώην εισπράκτορας του Δήμου, αν και παραδέχθηκε την ύπαρξη πλαστών διπλοτύπων, υποστήριξε ότι δεν είχε κανένα όφελος και απέδωσε όλη την ευθύνη στον πρώτο κατηγορούμενο.

Αίσθηση προκάλεσε η αθώωση των πρώην δημάρχων Μυκόνου, Χρήστου Βερώνη και Αθανάσιου Κουσαθανά-Μέγα, καθώς και των αντιδημάρχων, οι οποίοι κατηγορούνταν για απιστία.

Ουδείς από τις 51 μάρτυρες της πολύκροτης υπόθεσης τους κατηγόρησε για ανάμειξή τους στο σκάνδαλο, ενώ το δικαστήριο έκρινε ότι αποκλειστικά αρμόδια για τη σύνταξη των βεβαιωτικών καταλόγων του τέλους παρεπιδημούντων ήταν η Οικονομική Υπηρεσία, με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή απλά να συνυπογράφει, και έτσι δεν καταλόγισε δόλο στους αιρετούς.

Αθωωτική ήταν η απόφαση για τον τρίτο υπάλληλο, ταμία του Δήμου, όπως και για έναν επιχειρηματία.

Ειδήσεις: Κυκλάδες

 

Πηγή: protothema.gr

(Visited 14 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*