Απόφαση του ΣτΕ βάζει “φρένο” στην ανέγερση ξενοδοχείου 5 αστέρων στη Μύκονο

mykonos
admin
26/11/2015 18:19
 
 
 

Δεν επέτρεψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την ανέγερση διώροφου ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας 70 κλινών, με πισίνα και δεξαμενή νερού στην εκτός σχεδίου περιοχή του Αγίου Ιωάννη Διακόφτη της Μυκόνου, καθώς δεν προέκυπτε ότι από το ξενοδοχείο διέρχεται αναγνωρισμένος με Προεδρικό Διάταγμα δρόμος.

Το ξενοδοχείο επρόκειτο να αναγερθεί σε οικόπεδο 10.107 τ.μ. εκτός εγκεκριμένου  σχεδίου, αλλά εντός ζώνης οικιστικού ελέγχου.  Το 2011 είχε εκδοθεί σχετική οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία της Σύρου.

Το Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ’ αριθμ. 3965/2015 απόφασή του δεν επέτρεψε την ανέγερση της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας, καθώς δεν προκύπτει ότι η οδός που διέρχεται μπροστά από το υπό κατασκευή ξενοδοχείο έχει τον χαρακτήρα δημοτικής ή κοινοτικής οδού, όπως απαιτεί η πολεοδομική νομοθεσία, αλλά ούτε προκύπτει ότι έχει αναγνωριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ως κυριότερη ή μοναδική οδός.

Ούτε όμως, προκύπτει ότι έχει αναγνωριστεί νόμιμα η επίμαχος οδός με Προεδρικό Διάταγμα, ως προϋφιστάμενη του 1923 που προέκυψε από ιδιωτική βούληση, όπως απαιτείται από την νομοθεσία, λόγω του χαρακτήρα της Μυκόνου ως προστατευόμενης περιοχής (περιοχή ειδικής προστασίας φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος).

Όπως επισημαίνεται στην δικαστική απόφαση, από δύο αντίθετες βεβαιώσεις του Δήμου Μυκόνου προκύπτει, την πρώτη  φορά (2008) ότι η επίμαχος υπάρχουσα οδός είναι ασφαλτοστρωμένη και ενώνει μεταξύ τους δυο επαρχιακές οδούς  και η δεύτερη (2013) ότι είναι αγροτική οδός.

Ειδήσεις: Κυκλάδες

 

Πηγή: protothema.gr

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*