Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού για το Φ.Π.Α. στα νησιά: Επιβεβαιώνονται οι θέσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

admin
10/12/2015 10:56
 
 
 

«Το όφελος από μια τέτοια ενέργεια σε σχέση με την αναστάτωση που δημιουργεί η εφαρμογή του, είναι πολύ μικρό» αναφέρει η νέα έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αναφορικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί συγκριτική μελέτη, η οποία εστιάζει στην έμμεση φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στην περίπτωση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στις νησιωτικές περιοχές. Εκπονήθηκε μετά από αίτημα που υποβλήθηκε στις 17 Ιουνίου 2015 από τον τότε Πρόεδρο της Επιτροπής «Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους», βουλευτή Δημήτριο Γάκη και δημοσιεύτηκε χθες από το Γραφείο Προϋπολογισμού.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ανώτατο όριο πρόσθετων εσόδων δεν θα είναι σε καμία περίπτωση το προβλεπόμενο αλλά πολύ χαμηλότερο, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το όφελος από μια τέτοια ενέργεια σε σχέση με την αναστάτωση που δημιουργεί η εφαρμογή του, είναι πολύ μικρό».

Έτσι, επιβεβαιώνεται και η πάγια θέση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ότι το συγκεκριμένο μέτρο όχι μόνο δεν θα αποφέρει το προβλεπόμενο όφελος εσόδων, αλλά θα οδηγήσει και σε περαιτέρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας και συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας. Επιπλέον, το Επιμελητήριο έκανε γνωστό ότι – εν αναμονή και των επόμενων βημάτων σχετικά με τις αντιδράσεις για το ΦΠΑ – οι ενέργειες που έχει ανακοινώσει για την άρση του μέτρου είναι σε εξέλιξη και οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετική για την επίτευξη του κοινού στόχου όλων των νησιωτών.

Ας σημειωθεί ότι το ζήτημα του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές επανέφερε σε πρόσφατο άρθρο του στη «Ναυτεμπορική» ο ειδικός επιστήμονας στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιώργος Ασωνίτης, παρουσιάζοντας επιχειρηματολογία που σε πολλά σημεία συμβαδίζει με τις θέσεις που έχει εκφράσει επανειλημμένα το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε παρεμβάσεις του. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ασωνίτης αναφέρεται στην απαραίτητη διαφύλαξη του «κοινοτικού κεκτημένου» της νησιωτικότητας προκειμένου να αντισταθμιστούν οι ανισότητες που προκύπτουν από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νησιά σε σχέση με τη μετακίνηση και την επικοινωνία, τις ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες υπηρεσίες υγείας και προνοιακές δομές, τις ελλείψεις των δημόσιων υπηρεσιών, το αυξημένο κόστος διαβίωσης, τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα κ.ά.

Ολόκληρη η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού, καθώς και το άρθρο του κ. Ασωνίτη είναι διαθέσιμο στην επιχειρηματική πύλη της ιστοσελίδας του Επιμελητηρίου www.e-kyklades.gr (ενότητα ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ).

Ειδήσεις: Κυκλάδες

 

 

 

 

 

(Visited 10 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*