Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για νέα τοπικά λοκντάουν και περιοριστικά μέτρα, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις παλινωδίες της σχετικά με την πανδημία. Αδιαφόρησε για τις προτάσεις μας για άνοιγμα μόνο στις ασφαλείς επιδημιολογικά περιοχές κι επέμεινε σε οριζόντια μέτρα σε πανελλαδικό επίπεδο, με αποτέλεσμα τώρα να αναγκάζεται στη λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα.
Επίσης, η πραγματικότητα διέψευσε τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τα εμβόλια και σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Υγείας, θα εμβολιαστούν σε πρώτη φάση μόνο 125.000 άνθρωποι. Έτσι, το βάρος πέφτει στην επαρκή προμήθεια εμβολίων και στην αποτελεσματική διαδικασία εμβολιασμού.
Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο για να φτάσουμε στην αναγκαία ανοσία του πληθυσμού. Συνεπώς, επιβάλλεται να κινηθούμε με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Δε χωράει άλλη προχειρότητα και ανεμελιά.
Θέτουμε επιτακτικά την ανάγκη για ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τις επόμενες ενέργειες αντιμετώπισης της πανδημίας, επισημαίνοντας ως κρίσιμα ορόσημα το ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές, με βάση την πλήρη επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής, την επαρκή και έγκαιρη προμήθεια του εμβολίου, τη σωστή προετοιμασία, τη διαφανή διαδικασία και την κατοχύρωση κριτηρίων προτεραιότητας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Ο ιός είναι εξόχως πιθανό να συνεχίσει να παρουσιάζεται κατά κύματα. Ο κίνδυνος να εξακολουθήσουν τα οριζόντια μέτρα, τους επόμενους μήνες υφίσταται. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει πλήθος αρνητικών συνεπειών.
Είναι αδήριτη ανάγκη να διασφαλιστεί ένα άνοιγμα με ασφάλεια, που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική εικόνα του επιδημιολογικού χάρτη της κάθε περιοχής και δε θα στηρίζεται μόνο σε γενικά, οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής.
Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία και όχι ένα βήμα πίσω, όπως μέχρι σήμερα.
Σε αυτά τα πλαίσια, επαναλαμβάνουμε τις προτάσεις μας:
1. Μέτρα καθολικής εφαρμογής σε όλη την επικράτεια παραμένουν
– Η χρήση μάσκας παντού
– Απαγόρευση κυκλοφορίας 24:00-05:00
– Υποχρεωτική τηλεργασία στα σημερινά επίπεδα
2. Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο («κόκκινες» περιοχές), αυστηροποίηση των μέτρων και αποτελεσματική επιτήρηση εφαρμογής τους. Με Ξενοδοχεία Καραντίνας για τους ελαφριά πάσχοντες και όσους παίρνουν εξιτήρια Covid19 για να μην ανακυκλώνεται η διασπορά του ιού.
3. Περιορισμός των μετακινήσεων από και προς τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές.
4. Στις υπόλοιπες περιοχές, όπως τα νησιά μας, να γίνονται στο σύνολο του πληθυσμού μαζικά τεστ βάσης (baseline testing) για να προκύψει αξιόπιστα το πραγματικό επιδημιολογικό φορτίο των νησιών μας και του νομού μας. Με προμήθεια και διανομή rapid test, αξιοποίηση όλων των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με κινητά συνεργεία αλλά και με προκαθορισμένα ραντεβού για την αποφυγή συνωστισμού.
5. Με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν και την αποτελεσματική ιχνηλάτηση, στις περιοχές που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, να γίνεται σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα (π.χ. Κυκλάδες). Ανά 20ήμερο επανάληψη των μαζικών τεστ, για την επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων, εκτός βέβαια αν από τα ημερήσια τεστ προκύπτει ανάγκη άμεσης επανεξέτασης των μέτρων.
6. Συνεχή μαζικά τεστ στο προσωπικό όλων των υγειονομικών μονάδων, στις ευπαθείς ομάδες καθώς και σε όλους τους εργαζομένους στην «πρώτη γραμμή».
Αν κινηθούμε, επιτέλους, άμεσα και οργανωμένα, σύντομα θα σταθεί εφικτό τα Κυκλαδονήσια να ανακτήσουν σταδιακά την οικονομική τους λειτουργία με υγειονομική ασφάλεια και συνολικά η χώρα μας να πάρει ένα προβάδισμα έναντι του ιού.