Απόφαση του ΚΑΣ για το νέο μουσείου της Δήλου

delos
admin
23/01/2015 10:25
 
 
 

 

Το πλαίσιο αρχών για το νέο μουσείο που θα κατασκευαστεί στη Δήλο, μετά την εξεύρεση πόρων για τη σύνταξη της σχετικής μελέτης, όρισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές αυτές, το μεγαλύτερο μέρος του νέου μουσείου θα πρέπει να είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του υπόγειο ή υπόσκαφο και να ακολουθεί τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Επίσης, να είναι όσο το δυνατόν απομακρυσμένο από τη θάλασσα, έτσι ώστε να προστατεύονται καλύτερα οι αρχαιότητες, αλλά και τα νέα υλικά του και να μην χρειάζεται συχνά επισκευές.

Το μέγεθός του, τουλάχιστον 5.000 τ.μ., ορίστηκε να είναι τέτοιο για να καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες ενός μουσείου, να μπορούν να εκτεθούν όσα έργα παρουσιάζονται σήμερα στο υφιστάμενο μουσείο, καθώς και οι αρχαιότητες που θα προέρχονται είτε από τις αποθήκες, είτε από τον αρχαιολογικό χώρο του νησιού.

Όπως λέχθηκε στο ΚΑΣ, τα χρήματα θα δώσει το International Foundation for Greece (που ιδρύθηκε στο Λονδίνο από τους Γιώργο και Ασπασία Λεβέντη), καθώς το ίδρυμα είχε προσφερθεί από το περασμένο καλοκαίρι να δωρίσει μια μελέτη στο ελληνικό κράτος και επιλέχθηκε η Δήλος ως η καλύτερη επιλογή.

Η Δήλος, μια βραχονησίδα, μόλις 5 χμ. μήκους και 1300 μ. πλάτους, ήταν στην αρχαιότητα ιερό νησί, επειδή εδώ γεννήθηκε ο Απόλλωνας και η Άρτεμις. Βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου, στο κέντρο των Κυκλάδων που σχηματίζουν κυκλικό χορό γύρω της – «εστία των νήσων» την ονομάζει ο Καλλίμαχος (3ος αι. π.Χ.), δηλαδή βωμό και κέντρο των νησιών.

 

Πηγή : voria.gr

 

 

(Visited 34 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*