Μες του Αιγαίου, μες του Αιγαίου τα νησιά,
πετάνε δίπλα στη θάλασσα… μπάζα και φερτά υλικά
Το φόντο της φωτογραφίας απεικονίζει την άλλη όψη της ανάπτυξης στο νησί της Μυκόνου. Καταφέραμε σε τούτο τον τόπο να δημιουργήσουμε το ανεπανάληπτο: Ένα καινούριο βουνό!
Αποτελεί (ή καλύτερα αποτελούσε) κοινοτική οδηγία της ΕΕ, έως το 2020 να επαναχρησιμοποιεί η Ελλάδα το 70% των ΑΕΚΚ (Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων).
Στη Μύκονο είναι άγνωστη στους περισσότερους κατοίκους αυτή η διαδικασία, αλλά όχι και στις εταιρίες που διαχειρίζονται αυτά τα υλικά. Άλλωστε, κάθε οικοδομική άδεια προϋποθέτει σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων. Εδώ βέβαια προκύπτει σύγκρουση ζητημάτων, αφού στο νησί μας φέρεται να υπάρχει ανεξέλεγκτη αυθαίρετη δόμηση, γεγονός που αποκλείει τη δημιουργία οποιουδήποτε περιβαλλοντικού σχεδίου.
Στο βορειοανατολικό τμήμα της Μυκόνου συντελείται ένα έγκλημα σήμερα. Δημιουργείται ένας τεχνητός λόφος από αδρανή υλικά, μπάζα και άλλα σκουπίδια, χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο για τη βιωσιμότητα της περιοχής. Ένα σχεδόν παρθένο σημείο του νησιού καταστρέφεται χωρίς σχέδιο, χωρίς να μιλά κανείς επίσημα και κυρίως: χωρίς να υπάρχει έστω ένας τυπικός έλεγχος από τους αρμόδιους.
Ποια είναι όμως η πρόταση και ποια η λύση;
Στην περιοχή πρέπει να σχηματιστεί μελέτη αποκατάστασης του περιβάλλοντος άμεσα. Να σταματήσουν οι εκφορτώσεις αδρανών υλικών. Τις πράξεις αυτές θα ακολουθήσει η διαλογή των αδρανών και η ανακύκλωση (επαναχρησιμοποίηση) όσων είναι εφικτό. Η αποκατάσταση της περιοχής πρέπει να είναι το μέλημα κάθε αιρετού, μα κυρίως: κάθε πολίτη.
Στον τόπο που προσφέρει ένα τόσο υψηλής ποιότητας τουριστικό προϊόν, δεν αρμόζουν τέτοιες πρακτικές.
Για τους λόγους αυτούς, απέστειλα στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Μυκόνου αλλά και την αντίστοιχη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφορά, αναμένοντας τις δικές τους ενέργειες.
Μηνάς Λυριστής
Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου