Την «παντελή έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής και σοβαρού σχεδιασμού» εκ μέρους της κυβέρνησης για το ζήτημα του Τουρισμού καταδεικνύει, με ομόφωνο ψήφισμά της, η 3η Συνδιάσκεψη Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ταυτόχρονα προτάσεις για το ασφαλές άνοιγμά του και την στήριξη των επαγγελματιών.
Στο ψήφισμα γίνεται επίσης, μια σύντομη αναδρομή στο τι συνέβη το καλοκαίρι του 2020, τα «ολέθρια αποτελέσματα» του οποίου δεν έγιναν αντιληπτά από την πολιτική ηγεσία όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ τονίζεται και η σημασία της αναβάθμισης της τουριστικής παιδείας.
Επιπλέον, καλούνται όλοι οι βουλευτές των Κυκλάδων να στηρίξουν τις προτάσεις της 3ης Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι φορείς τουρισμού των νησιών να διεκδικήσουν δυναμικά την υλοποίηση ενός σοβαρού σχεδίου ανοίγματος του τουρισμού.
Το πλήρες περιεχόμενο του ψηφίσματος:
Είναι γεγονός ότι το θέμα του Τουρισμού για την κυβέρνηση αποτελεί ζήτημα μικρής σημασίας. Είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες οικονομίας και οι υπεύθυνοι το αγνοούν προκλητικά, ακολουθώντας πρακτικές ξεπερασμένες χωρίς καμία προοπτική, χωρίς όραμα χωρίς ουσιαστικό σχέδιο.
Απόδειξη, ότι μετά την αποτυχία του ανοίγματος το περασμένο Καλοκαίρι, με ολέθρια αποτελέσματα, κανένα μήνυμα δεν έλαβε, αφού κράτησε ως υπουργό τον κ. Θεοχάρη, επιβραβεύοντας έτσι και επιμένοντας στην καταστροφική πολιτική που εφαρμόστηκε.
Στα νησιά μας διαπιστώθηκε ότι καμία πρόληψη για την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών υπήρξε, κανένα σχέδιο ενίσχυσης του συστήματος υγείας, εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων που «έγιναν στο πόδι» κι «έμπαζαν» από παντού.
Έλεγχοι ελάχιστοι για την εφαρμογή τους, καμία μέριμνα για τις πύλες εισόδου, με αποτέλεσμα νησιά, όπως η Πάρος, να «κοκκινίσουν» και να κλείσουν ξαφνικά, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των αρχών, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία του νησιού και καμία ουσιαστική ενίσχυση των επαγγελματιών μετά.
Σπασμωδικές κινήσεις χωρίς πλάνο, δοκιμές επί δοκιμών, ενώ είχαν την δυνατότητα σχεδιασμού.
Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, παρατηρούνται σοβαρότατες παρατυπίες κάτω από τα μάτια των Αρχών, που αφορούν καταπάτηση κάθε νόμου προστασίας του περιβάλλοντος στο όνομα της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της εικόνας των νησιών μας. Παρεκκλίσεις όρων, αγνόηση των διατάξεων για τις προστατευόμενες περιοχές, καταπάτηση περιοχών Natura για την κατασκευή μεγαθηρίων, υποβαθμίζοντας στην ουσία το τουριστικό προϊόν των μικρών νησιών μας.
Κι όλα αυτά σε εποχή συνεχιζόμενων lockdown, με την ελληνική Βουλή να υπολειτουργεί με την δικαιολογία της Πανδημίας.
Καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει:
1.Οριζόντια Εφαρμογή στην ΕΕ τεστ Κορονοϊού πριν από κάθε ταξίδι,
έτσι ώστε τα τεστ στην ΕΕ να είναι αρνητικά πριν από κάθε αναχώρηση, να διασφαλιστεί η επανεκκίνηση του τουρισμού με την αποτροπή διασποράς του ιού και στόχο την προστασία όχι μόνο των ταξιδιωτών, αλλά και συνολικά των προορισμών, τοπικών κοινωνιών, επιχειρήσεων και εργαζομένων, που έχουν δεχθεί πρωτοφανές πλήγμα από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.
2. Αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας για τον Τουρισμό.
Η κατάρτιση εθνικού σχεδίου δράσης για το βιώσιμο τουρισμό είναι απαραίτητη καθώς και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας για τον τουρισμό πάντα με δεδομένη την νέα πραγματικότητα.
3. Στήριξη των εργαζομένων στον Τουρισμό.
Οι Άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό έχουν πληγεί βάναυσα και έχουν ανάγκη από ένα σχέδιο στήριξης ουσιαστικής κι όχι επουλωτικής και πρόσκαιρης.
4. Δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων στον Τουρισμό.
Είναι επιβεβλημένη η λειτουργία μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων με σκοπό να διασφαλίσει την ετοιμότητα του κλάδου για μελλοντικές κρίσεις, όπου η εθνική αντιμετώπιση αποδεικνύεται ανεπαρκής.
5. Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.
Ενίσχυση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού με άμεση καταβολή των οφειλομένων από την πολιτεία στους δικαιούχους κι όχι όπως την περασμένη περίοδο που παρατηρήθηκαν τεράστιες καθυστερήσεις.
Υιοθέτηση της πρότασης της Ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κας Ε. Κουντουρά, για διασυνοριακά προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, που θα δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού να ταξιδεύουν με voucher εκτός της χώρας τους.
6. Ενίσχυση των δομών υγείας στα νησιά.
Είναι πολύ βασικό, κυρίως υπό τις παρούσες συνθήκες πανδημίας, να ενισχυθούν και να αναβαθμιστούν οι παροχές υγείας των νησιών.
Η αναβάθμιση από Κέντρα Υγείας σε Νοσοκομεία στα μεγάλα τουριστικά νησιά, Πάρος και Μύκονος, είναι απολύτως απαραίτητη.
Αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τους εν δυνάμει επισκέπτες όταν ο προορισμός που επιλέγουν είναι άρτιος σε θέματα αντιμετώπισης θεμάτων υγείας.
Όπως, επίσης, ζητούμενη είναι και η αναβάθμιση της Τουριστικής παιδείας έτσι ώστε να επιτευχθεί η προσέλκυση του νέου τύπου τουρίστα, μετά την υγειονομική κρίση της πανδημίας, τον τύπο «ψηφιακός νομάς» (digital nomad), τον τουρίστα της τηλεργασίας, μέσα από ψηφιακές δομές.
Καλούμε όλους τους Βουλευτές των Κυκλάδων να στηρίξουν τις προτάσεις και τους φορείς Τουρισμού των νησιών μας να διεκδικήσουν δυναμικά την υλοποίηση ενός σοβαρού σχεδίου ανοίγματος του Τουρισμού που να δίνει ελπίδα και να αποπνέει σιγουριά στους επαγγελματίες, τους κατοίκους και τους εν δυνάμει επισκέπτες.