Σύρος: «Διαζύγιο» Δημοτικής Αρχής και Μαρίας Καζαντζάκη

admin
25/02/2016 15:26
 
 
 

 

Στην απόλυτη ρήξη οδηγήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ της δημοτικής αρχής και της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Μαρίας Καζαντζάκη.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του δήμου και την οποία υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ζητείται εγγράφως η παραίτηση της κ. Καζαντζάκη από τη θέση της, παραμένοντας ωστόσο δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση – λόγω δηλώσεων, στάσεων και τοποθετήσεων της, μέσω των οποίων αμφισβητούσε χειρισμούς τόσο του δημάρχου όσο και λοιπών συναδέλφων της.

Άμεση υπήρξε η απάντηση της άλλοτε στενής συνεργάτιδας του Γιώργου Μαραγκού, η οποία έκανε γνωστό πως δεν παραιτηθεί «πριν την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου και των αποφάσεων που θα ακολουθήσουν και αφορούν επείγοντα ζητήματα», ενώ θα θέσει «στην κρίση του Σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου” την παραίτησή της, “που είναι αποκλειστικά το μόνο αρμόδιο όργανο». Στην ανακοίνωση της, η κ. Καζαντζάκη αφήνει μάλιστα, αιχμές και προς το πρόσωπο του δημάρχου.

 

Η ανακοίνωση των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας:

Με πλήρη επίγνωση των καταστάσεων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στα δημοτικά πράγματα του νησιού μας, με νηφάλια σκέψη και ψυχραιμία και κυρίως με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου μας, επιθυμούμε να ενημερώσουμε του Δημότες μας και κάθε ενδιαφερόμενο, αναφορικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Σε συνέχεια γεγονότων και χειρισμών, εκ μέρους αιρετών οργάνων, που ακολούθησαν την ψήφιση του Προϋπολογισμού Ο.Ε.2016, την 22-01-2016, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κα Μαρία Καζαντζάκη, με δηλώσεις, στάσεις και τοποθετήσεις της, ενώπιον στελεχών της δημοτικής μας παράταξης, αμφισβήτησε χειρισμούς, τόσο του δημάρχου προσωπικά όσο και λοιπών συναδέλφων της δημοτικής μας παράταξης, οι οποίοι είχαν ως αποκλειστικό γνώμονα και στόχο το όφελος και το συμφέρον του Δήμου μας, υπαινισσόμενη μάλιστα ευθέως περίεργες και δόλιες συνεννοήσεις ή συμφωνίες με συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας. Παράλληλα, η κυρία πρόεδρος, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μας, εξέφρασε το τελευταίο διάστημα την πρόθεσή της να ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξή μας, εξαιτίας των προαναφερόμενων, κατά την εκτίμησή της, εσφαλμένων χειρισμών.

Σε συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείου δημάρχου, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016, κατόπιν προσκλήσεως του δημάρχου προς την κα Καζαντζάκη με την παρουσία μελών της Δημοτικής Αρχής, ετέθησαν εκ μέρους του συγκεκριμένοι όροι, στο πλαίσιο της δεοντολογίας, της συναδελφικής και της πολιτικής ηθικής, τους οποίους θα έπρεπε τόσο η κα Καζαντζάκη όσο και όλοι ανεξαιρέτως οι σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης να τηρούν με στόχο την αποδοτικότερη συνεργασία μεταξύ των αιρετών αλλά και τη λειτουργία του Δήμου. Δόθηκαν, επίσης, επαρκείς εξηγήσεις, αναφορικά με τη στάση και τους χειρισμούς του δημάρχου και των αιρετών με στόχο την επωφελέστερη αντιμετώπιση θεμάτων του Δήμου, οι οποίες παρά την αιτιολογημένη τεκμηρίωση δεν έγιναν αποδεκτές ή και πιστευτές από την κα Καζαντζάκη. Το γεγονός αυτό δημιούργησε διάρρηξη του κλίματος εμπιστοσύνης, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ορθή, απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία ενός Δήμου.

Ιδιαίτερα δε, η διαφύλαξη και η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης εκ μέρους της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία κατέχει μια θεσμική ιδιότητα με, πέραν των άλλων, βαρύνοντα συμβολισμό, αποτελεί μείζονος σημασίας προτεραιότητα, καθήκον και υποχρέωση, δεδομένου ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου οφείλει να αποτελεί θεματοφύλακα της συνεργασίας, της εμπιστοσύνης και του κλίματος ενότητας που θα πρέπει να εμπεδώνεται από όλους ανεξαιρέτως τους δημοτικούς συμβούλους.

Με βάση τα παραπάνω, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, έχοντας την απόλυτη, ρητή και κατηγορηματική συγκατάβαση του συνόλου των μελών της πλειοψηφούσας δημοτικής ομάδας, καθώς και της Εκτελεστικής Επιτροπής, ζήτησε εγγράφως την παραίτηση της κυρίας Καζαντζάκη από τη θέση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Παράλληλα, της ζήτησε, σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. ΕΜΠ4/24-02-2016 επιστολής της, βάσει της οποίας διατράνωνε την πίστη της στις αξίες και στην προσπάθεια της δημοτικής μας παράταξης, καθώς και τη θέλησή της να συμπαραταχθεί ως μέλος αυτής μέχρι το τέλος της δημοτικής θητείας για την πρόοδο του νησιού μας, να αποδείξει ότι θέλει να παλέψει, για το καλό του τόπου μας και του Δήμου, ως δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας.

Διαβεβαιώνουμε τους συμπολίτες μας ότι οι προαναφερόμενες πρωτοβουλίες και αποφάσεις, τόσο του δημάρχου όσο και της Δημοτικής Αρχής, ελήφθησαν με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και με γνώμονα το συμφέρον του νησιού μας και του Δήμου μας.

Καταλήγοντας, θα θέλαμε να αναγνωρίσουμε την συμβολή της κυρίας Καζαντζάκη στην επιτυχή αντιμετώπιση πολλών και σοβαρών ζητημάτων από τη θέση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, καθ’ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η Δημοτική μας Αρχή δε διακατέχεται επ’ ουδενί από αχαριστία και αγνωμοσύνη.

 

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ TΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ – ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Γιώργος Δούναβης, Δημήτρης Κοσμάς, Γιώργος Παπαμανώλης, Σταύρος Γουσγουνέλης, Γιάννης Χαρίτος, Ιωάννα Σίμου, Μανώλης Αρμακόλας, Μάριος Βουτσίνος, Δομένικος Σαγκινέτος, Θωμαή Μενδρινού, Απόστολος Ρουσσουνέλος, Αλέξανδρος Αθανασίου, Φραγκίσκος Βακόνδιος, Γουλιέλμος Πρίντεζης, Μάρκος Πρίντεζης

 

Αναλυτικά η επιστολή της Μαρίας Καζαντζάκη:

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Σε συνέχεια της από 24/2/2016 επιστολής σας, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω τα ακόλουθα:

Πράγματι, κατά το παρελθόν, υπήρξαν σοβαρά ζητήματα, τα οποία αφορούσαν τη λειτουργία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ως προς τον χειρισμό των οποίων διαφωνήσαμε, αφού εξέφρασα διαφορετική από τη δική σας γνώμη και άποψη. Όταν όμως, κάποιος εκλαμβάνει τη διαφορετική γνώμη και θέση του άλλου, ως βολή στο πρόσωπο του συνομιλητή του, αυτό σημαίνει ότι αδυνατεί να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα και ότι ασκεί εξουσία κλεισμένος σε στερεότυπα και προκαταλήψεις του παρελθόντος, οι οποίες δεν μπορούν να εξηγηθούν με την ξύλινη γλώσσα της πολιτικής.

Η Δημοκρατία βρίσκεται στις αποχρώσεις και μέσα σε μια συνεχή ζύμωση και αγωνία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που στη συγκεκριμένη στιγμή δεν αφορά τα προσωπικά συμφέροντα, αλλά το συμφέρον του συνόλου, γι’ αυτό επιβάλλεται να μην μπλέκουμε τη θεσμική ιδιότητα και το ρόλο που προβλέπεται μέσα από αυστηρές νομικές διαδικασίες, με τα προσωπικά μας συμφέροντα – επιδιώξεις – φιλοδοξίες, αλλά δυστυχώς συχνά ματαιοδοξίες, που αποδεικνύουν ότι είμαστε απλά εγωιστές και ασκούμε εξουσία με πρωταρχικό σκοπό, όχι το κοινό καλό, αλλά το συμφέρον το ατομικό ή των γύρω από εμάς, οι οποίοι βεβαίως επιδιώκουν αλλότριους και ιδιοτελείς σκοπούς.

Γνωρίζετε ότι, με τίμησαν με την ψήφο τους 1.244 συμπολίτες μας, φέρνοντάς με πρώτη σε σταυρούς Δημοτική Σύμβουλο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, με απόλυτη πλειοψηφία μου ανέθεσε να υπηρετήσω το θεσμό της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, για δυόμισι έτη (1.9.2014 – 5.3.2017) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 64 του Ν 3852/2010, σημειώνω δε ότι έτυχα της εμπιστοσύνης και συναδέλφων της μειοψηφίας, οι οποίοι με τίμησαν με τον τρόπο αυτόν. Το αξίωμα της Προέδρου μου εμπιστεύτηκε το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι ο Δήμαρχος. Το δε έργο του Δημοτικού Συμβουλίου καταδεικνύεται, τόσο ποσοτικά, με τις 804 αποφάσεις που έλαβε από την αρχή της θητείας μας, έως τις 31/12/2015, όσο και ποιοτικά, με το πλήθος των κανονιστικών και συνάμα σπουδαίων αποφάσεων για το μέλλον του τόπου.

Παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα από καθημερινή συνεργασία Προέδρου, Προϊσταμένου και υπαλληλικού προσωπικού, σφυρηλατήθηκε και σχηματίστηκε μια δυνατή εργασιακή ομάδα που πραγματικά κάνει το γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου ένα από τα δυνατότερα κομμάτια στη λειτουργία ολόκληρου του Δήμου.

Θλίβομαι όμως, που επιλέξατε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να ζητήσετε την παραίτησή μου, παρ’ ότι, κάτι τέτοιο δεν σας επιτρέπεται, ούτε νομικά, ούτε ηθικά, ούτε θεσμικά, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι, την Παρασκευή 26/2/2016 πρόκειται σε έκτακτη συνεδρίαση να συζητηθεί εκ νέου ο προϋπολογισμός του Δήμου μας, ο οποίος αναπέμφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, προκειμένου να διορθωθεί, ενώ γνωρίζετε ότι, η μη έγκριση και αναπομπή του έχει ήδη στοιχίσει στο Δήμο μας ο οποίος, χωρίς προϋπολογισμό δεν δύναται να λειτουργήσει αποτελεσματικά αλλά και ουσιαστικά.

Λέω λοιπόν με σαφήνεια ότι, η άμεση παραίτησή μου, θα δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, με απρόβλεπτες συνέπειες στη διεκπεραίωση των υποθέσεών του, δεδομένου ότι, ως γνωρίζετε, ο ορισθείς ως Αντιπρόεδρος δεν θα μπορέσει άμεσα να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες αυτού, αφού δεν έχει ασχοληθεί επισταμένα με τα διαδικαστικά θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν το Δημοτικό Συμβούλιο, μη ευρισκόμενος σε καθημερινή επαφή με τους αρμόδιους υπαλλήλους και υπηρεσίες του Δήμου.

Κρίνω λοιπόν την ενέργειά σας αυτή άκρως επικίνδυνη και βλαπτική για τα συμφέροντα του Δήμου μας και ελπίζω να μην κρίνετε και πάλι τη διαφορετική μου άποψη εγωιστικά ή με γνώμονα το συμφέρον, αλλά αντικειμενικά, με γνώμονα το καλό του τόπου μας.

Αισθάνομαι την ευθύνη και συνάμα την υποχρέωση, να προστατεύσω το Δήμο μας από τριγμούς και ρίξεις που με βεβαιότητα θα πλήξουν την ομαλή λειτουργία του, αλλά και το νέο Πρόεδρο, τον οποίο οφείλω και επιθυμώ να στηρίξω και να βοηθήσω να προσαρμοστεί στον τόσο σοβαρό θεσμικό ρόλο που θα αναλάβει.

Έτσι λοιπόν, αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου μας και των αποφάσεων που θα ακολουθήσουν και αφορούν επείγοντα ζητήματα, ασφαλώς και θα θέσω στην κρίση του Σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου την παραίτησή μου, που είναι αποκλειστικά το μόνο αρμόδιο όργανο, όταν όμως η λειτουργία του Δήμου δεν θα κινδυνεύσει και θα είναι απολύτως ομαλή.

Γνωρίζετε ότι, ουδέποτε με ενδιέφεραν οι θέσεις εξουσίας, οι καρέκλες και οι μισθοί, έχω όμως ορκιστεί να αγωνιστώ για το καλό του τόπου μας και εκ του λόγου αυτού, εφόσον γίνει δεκτή η παραίτησή μου από το αξίωμα της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα παραμείνω απλή Δημοτική Σύμβουλος της πλειοψηφίας όπως παραδόξως μου ζητάτε και στη σχετική επιστολή σας, στην οποία αφενός αναφέρετε ότι με πράξεις και ενέργειες μου, τις οποίες δεν κρίνετε σκόπιμο να συγκεκριμενοποιήσετε (αν ασφαλώς υπάρχουν τέτοιες), έχω διαρρήξει την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου και αφετέρου μου ζητάτε να παραμείνω στην παράταξή μας, παρ’ ότι δεν με εμπιστεύεστε. Δεν μπορώ παρά να σας πω ότι, οι εγωισμοί και οι συναισθηματισμοί δεν έχουν θέση στην άσκηση πολιτικής και εξουσίας και με την αντιφατικότητα των ισχυρισμών σας, αποδεικνύεται ότι διακατέχεστε από τέτοιους.

Θέλω να σας θυμίσω την απάντηση του Αρχαίου ρήτορα Δημοσθένη, όταν τον ρώτησαν τίνος ζώου το δάγκωμα είναι πιο σκληρό και εκείνος είπε «εκ μεν των αγρίων το του συκοφάντου, εκ δε των ημέρων, το του κόλακος». Εγώ κύριε Δήμαρχε, δεν είμαι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Γι’ αυτό το λόγο, και όσα μου καταμαρτυρείτε για κατασυκοφάντηση θεσμών και προσώπων, ασφαλώς πρέπει να είστε προετοιμασμένος και να τα αποδείξετε με ακράδαντα στοιχεία.

Με εκτίμηση

Μαρία Καζαντζάκη

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ειδήσεις: Κυκλάδες

(Visited 26 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*