Πάρος: Δημοπρατείται ο νέος τερματικός και η επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο

Άκης Αξαόπουλος
28/04/2021 13:59
 
 
 

 

Σε δημοπράτηση θα βγει τις επόμενες ημέρες η νέα αναβάθμιση του κρατικού αερολιμένα Πάρου. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στην δέσμευση ποσού 46,2 εκατ. ευρώ, πρώτο βήμα για τον επερχόμενο διαγωνισμό.

Στα νέα έργα περιλαμβάνεται ένας νέος αεροσταθμός 13.000 τμ., την επέκταση του διαδρόμου και του δαπέδου στάθμευσης αεροσταθμών. Το έργο δημοπρατείται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Πιο αναλυτικά συμπεριλαμβάνονται:

Επέκταση Διαδρόμου

Έχει εγκριθεί η οριστική μελέτη. Θα γίνει αμφίπλευρη επέκταση του διαδρόμου κατά 199,50 μέτρα σε κάθε άκρο. Με την νέα προσθήκη ο διάδρομος θα φτάσει σε μήκος τα 1.799 μέτρα έναντι 1.400 μέτρων σήμερα. Επίσης θα τροποποιηθεί η περιμετρική οδός εκεί που θα γίνει η επέκταση και θα γίνει και επέκταση της φωτοσήμανσης.

Επέκταση Δαπέδου Στάθμευσης Αεροσκαφών

Προβλέπεται η αμφίπλευρη επέκταση του δαπέδου στάθμευσης των αεροσκαφών, κατά 90 μέτρα προς νότο και 50 μέτρα προς βορρά. Μετά την ολοκλήρωση των έργων οι διαστάσεις θα είναι 340χ130 (από 200χ130 σήμερα). Περιλαμβάνονται εργασίες φωτισμού και φωτοσήμανσης.

Νέος Τερματικός και Περιβάλλων Χώρος Αυτού

Έχει εγκριθεί η οριστική μελέτη για την κατασκευή νέου Τερματικού Σταθμού 13.000τμ περίπου, περιβάλλων στην πλευρά της πόλης με χώρους στάθμευσης οχημάτων, εσωτερικό οδικό δίκτυο, διαμόρφωση χώρου μεταξύ αεροσταθμού και δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών. Το κόστος των έργων έχει εκτιμηθεί σε 37.894.400 ευρώ με ΦΠΑ. Ο σημερινός αεροσταθμός έχει όγκο 745τμ.

Επιπλέον περιβαλλοντική μελέτη

Επιπρόσθετα έχει εκπονηθεί μία μελέτη για την υδραυλική προστασία των πρανών της δυτικής πλευράς του νέου αεροδρομίου, για την υλοποίηση υδραυλικών έργων αλλά και ασφαλτοστρώσεων, έργο που θεωρείται από την ΥΠΑ, απαραίτητο για λόγους τεχνικούς και περιβαλλοντικούς. Στα έργα τέλος εντάσσονται και η κατασκευή πυροσβεστικού σταθμού και φυλακίου ασφαλείας, αύξηση της δυναμικότητας επεξεργασίας λυμάτων και την υπεδάφια διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων.

Αναθέτουσα και Προϊσταμένη Αρχή του έργου τη Διεύθυνση Υποδομών Αεροδρομίων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και Διευθύνουσα Υπηρεσία το Τμήμα Κατασκευής Έργων Αθήνας της ΕΥΔΕ Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας
Υποδομών του ΥΠ.Υ.ΜΕ.

Εκρηκτική άνοδος του αεροδρομίου μέχρι τις αρχές του 2020

Το αεροδρόμιο της Πάρου παρουσίαζε εκρηκτική άνοδο στην επιβατική κίνηση μέχρι και τις αρχές του 2020, απόρροια των προηγούμενων έργων αναβάθμισης που ξεκίνησαν το 2013 και ολοκληρώθηκαν το 2017.

Το 2019, σε σχέση με το 2016, οι αναχωρήσεις και αφίξεις επιβατών τακτικών πτήσεων σχεδόν τριπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε 114.879 και 103.457, αντίστοιχα. Οι τακτικές πτήσεις, σχεδόν διπλασιάστηκαν, καθώς από 1065 το 2016, ανήλθαν σε 2019, ενώ υποχώρησε ελαφρώς ο αριθμός των αφιξαναχωρήσεων ιδιωτικών πτήσεων και αεροσκαφών από 304 (το 2016) σε 278 το 2019.

Αναβαθμίζεται η Πάρος

Η ίδια η Πάρος αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο ως τουριστικός προορισμός, αφού θα μπορεί πλέον να προσελκύσει περισσότερες αεροπορικές εταιρίες και συχνότερες πτήσεις, παρέχοντας σε χιλιάδες επισκέπτες μια αναβαθμισμένη επιβατική εμπειρία.

Στα οφέλη από το νέο αεροδρόμιο συγκαταλέγονται η αύξηση της απασχόλησης με τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν τόσο κατά την εκτέλεση των έργων, όσο και κατά τη λειτουργία του αεροδρομίου, η αύξηση της αξίας της γης και των περιουσιών και η προσέλκυση νέων επενδύσεων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας της ιδιαίτερης τοπικής φυσιογνωμίας. Κυρίως όμως, η εξυπηρέτηση των πολιτών της Πάρου, οι οποίοι πλέον αποκτούν αμεσότερη πρόσβαση στην ηπειρωτική χώρα, σε υπηρεσίες υγείας και άλλες κεντρικές υπηρεσίες.

 

Πηγή: ypodomes.com

(Visited 140 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*