Υπέρ μικρών εγκαταστάσεων ΑΠΕ στα νησιά ο Νίκος Συρμαλένιος

fotovoltaika
admin
04/03/2016 11:29
 
 
 

 

Τις δυνατότητες αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας στα νησιά σε εγκαταστάσεις μικρού μεγέθους επεσήμανε στην τοποθέτηση του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος.

Σύμφωνα με τον κ. Συρμαλένιο, θα πρέπει να υποστηριχθεί η προσπάθεια που καταβάλλεται από διάφορους φορείς (συνεταιριστικούς κλπ.) και το Επιμελητήριο των Κυκλάδων, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια που θα παραχθεί από μικρές εγκαταστάσεις, με ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων είτε με αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, είτε με μικρά φράγματα, θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες κατανάλωσης.

«Πάνδημη η αντίθεση στα μεγάλα αιολικά πάρκα»

«Πράγματι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αξιοποίησης των Α.Π.Ε., αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι πρέπει να μιλάμε πάντα για Α.Π.Ε. μικρού μεγέθους και όχι γιγαντιαία αιολικά πάρκα […] Το λέω αυτό, γιατί υπήρχε στο σχεδιασμό και η δημιουργία τεσσάρων πολύ μεγάλων αιολικών πάρκων στην Πάρο, την Νάξο, την Άνδρο και την Τήνο, που τα δύο τελευταία χρόνια, τουλάχιστον απ’ ό,τι έχω καταλάβει, έχουν “παγώσει”».

«Εκκρεμεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και από τους δήμους και από την περιφέρεια, κάτι το οποίο σημαίνει ότι είναι πάνδημη η αντίθεση στα μεγάλα αιολικά πάρκα, ενώ αντίθετα είμαστε υπέρ των μικρών εγκαταστάσεων από Α.Π.Ε. διαφόρων μορφών και όχι μόνο αιολικής ενέργειας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής.

Όσον αφορά στην διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, ο κ. Συρμαλένιος δήλωσε υπέρ, ωστόσο πρόσθεσε ότι το έργο (παρότι προχωρά) δεν θα καλύψει όλα τα νησιά, όπως για παράδειγμα τη Σαντορίνη και τη Μήλο, «για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαδρομή της διασύνδεσης ή με τις δυνατότητες» όπως είπε.

Ανταποδοτικά τέλη σε Νάξο, Πάρο, Σύρο και Μήλο

Ανταποδοτικά τέλη τεσσάρων χρόνων (από το 2010 μέχρι το 2014) δίνονται σε περιοχές και χωριά νησιών, όπως η Νάξος, η Πάρος, η Σύρος και η Μήλος.

Ο κ. Συρμαλένιος ανέφερε πως πρόκειται για ένα ποσό που κυμαίνεται γύρω στα 18 εκατ. ευρώ, το οποίο επιμερίζεται με αντισταθμιστικά οφέλη στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά από ένα μήνα και αφού πρώτα υπάρξει μια περίοδος κατάθεσης τυχόν ενστάσεων γύρω από το θέμα αυτό.

«Κάνουμε τεράστια προσπάθεια για να κρατήσουμε το Νεώριο ανοιχτό»

Τέλος, στην τοποθέτηση του έκανε λόγο και για το ναυπηγείο του Νεωρίου αναφέροντας τα εξής: «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να κρατήσουμε το Νεώριο ανοιχτό και η διοίκηση της Δ.Ε.Η., παρά την σκληρή και δικαιολογημένη στάση της στα χρέη του Νεωρίου, κάνει στο τέλος κάποιες διευκολύνσεις. Διότι, πραγματικά μιλάμε για ένα νησί που εάν κλείσει το Νεώριο, θα έχουμε το τεράστιο πρόβλημα με τους 350 έκτακτους και μόνιμους εργαζομένους».

(φωτό: star.gr)

 Ειδήσεις: Κυκλάδες

(Visited 45 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*