Γαστρονομικές διακρίσεις για εστιατόρια των Κυκλάδων

admin
22/03/2016 11:17
 
 
 

Σημαντικές διακρίσεις απέσπασαν εστιατόρια της Μυκόνου και της Σαντορίνης στα βραβεία «Χρυσοί Σκούφοι 2016» που διοργανώνει το περιοδικό «Αθηνόραμα» από το 1993.

Με «Χρυσούς Σκούφους» βραβεύθηκαν τα εστιατόρια “Bill & Coo” και “Matsuhisa Mykonos” στη Μύκονο, αλλά και τα εστιατόρια «Κουκούμβαλος» και “Lycabettus Restaurant” στη Σαντορίνη, όπου τέσσερα ακόμη εστιατόρια (“Grace”, «Σελήνη», «Το Κόκκινο Ποδήλατο» και “Mylos”) βραβεύθηκαν από το «Αθηνόραμα» με το «Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2016».

Οι απονομές έγιναν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» στην Αθήνα, με τον δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά να δίνει το παρών και να δηλώνει μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook: «Επτά υποψηφιότητες για το νησί μας. Δύο Χρυσοί Σκούφοι απονεμήθηκαν σε εστιατόρια της Μυκόνου: Bill & Coo (Θεοδόσης Κακούτης) και Matsuhisa (Ιωαννίδης Τάσος). Είμαι πολύ υπερήφανος. Τα βραβεία αυτά πιστοποιούν πανηγυρικά πως η σύγχρονη γαστρονομική σκηνή είναι ολοζώντανη».  

Διαβάστε το «προφίλ» των κυκλαδίτικων εστιατορίων που βραβεύτηκαν:

 

Χρυσοί Σκούφοι 2016

*Bill & Coo (Μεγάλη Άμμος, Μύκονος)

Ο βραβευμένος σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος αποδίδει και αυτήν τη χρονιά μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ελληνική δημιουργική κουζίνα, αξιοποιώντας συνεχώς νέες μυκονιάτικες πρώτες ύλες, πειράζοντας παλιές συνταγές και παίζοντας με καινούργιες ιδέες στις υφές και στις γεύσεις. Εξαιρετική η παρουσίαση των πιάτων με arty lay out. 
Κορυφαίο πιάτο: Μπακαλιάρος φρικασέ sous vide, με καραβίδες, μύδια, μαύρο ρύζι και μαρούλι της θάλασσας.

 

*Matsuhisa Mykonos (Ρόχαρη, ξεν. «Belvedere»)

Σήμα κατατεθέν της γαστρονομίας της Μυκόνου, το «Matsuhisa Mykonos» δημιουργεί new style πιάτα με ιαπωνικές βάσεις και λατινοαμερικανικές επιρροές. Ο σεφ Nobu κάθε καλοκαιρινή σεζόν εξελίσσει τα πιάτα του και λανσάρει νέες ενδιαφέρουσες «κουπ», παρουσιάζοντας μια άκρως δημιουργική κουζίνα υψηλών προδιαγραφών. Βραβεύεται με Χρυσό Σκούφο από το 2003. 
Κορυφαίο πιάτο: Σολομός με miso και γιαπωνέζικη μουστάρδα (karashi).

 

*Κουκούμβαλος (Φηρά, Σαντορίνη)

Διαχρονικός και πολυβραβευμένος, ο Νίκος Πουλιάσης είναι μια από τις λίγες εμβληματικές φιγούρες στο γαστρονομικό τοπίο της Σαντορίνης. Με χαρακτήρα sui generis, μεταφέρει τις εκκεντρικές γευστικές απόψεις του και στο πιάτο. Αντλεί ιδέες από το διεθνή χώρο και τους προσθέτει ισχυρό ελληνικό πρόσημο.
Κορυφαίο πιάτο: Κρέμα λευκού μπακλαβά, σάλτσα λευκής σοκολάτας με εστραγκόν και λάιμ, σιρόπι από κόκκινα τριαντάφυλλα, σορμπέ μανταρίνι με τσίλι, παγωτό μαύρο σουσάμι.

 

*Lycabettus Restaurant (Οία, Ξεν. «Andronis Luxury Suites», Σαντορίνη)

Ο ήδη βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο Στέφανος Κολιμάδης παρουσιάζει στο πολυτελές ρεστοράν του ξενοδοχείου «Andronis» στην Οία μια πολύ προσωπική μοντέρνα κουζίνα με δυνατές μεν γαλλικές βάσεις οι οποίες απλώνονται όμως σε πολυσύνθετες σοφιστικέ συνθέσεις. Πολύ ευρηματικός ο τρόπος με τον οποίο διανθίζει ορισμένα πιάτα του με την ντελικάτη πικράδα κινέζικου λάχανου pak choi, ενώ συχνά εμφανίζονται σπάνια εξωτικά υλικά όπως, λ.χ., το αγγουράκι aquenio.
Κορυφαίο πιάτο: Μανιτάρια μορχέλες με αρακά, αφρό παρμεζάνας και τηγανητό κρόκο με τραγανή κρούστα.

 

Βραβεία ελληνικής κουζίνας 2016

*Grace (Ημεροβίγλι, Ξενοδοχείο Grace Santorini, Σαντορίνη)

Ένα νέο ταλέντο, ο Σπύρος Αγιούς, κάνει επίδειξη τεχνικής επάρκειας και φαντασίας, εξελίσσοντας μια σύγχρονη κουζίνα με ελληνικά χρώματα κι αρώματα, δημιουργικές πινελιές και όλο και πιο ανεβασμένες επιδόσεις. Το δείπνο στην ατμοσφαιρική βεράντα του «Grace» με φόντο την Καλντέρα και το ηφαίστειο είναι απολαυστική εμπειρία.
Κορυφαίο πιάτο: Δράκαινα μπιάνκο με αγκινάρες και αφρό λαδολέμονου.

 

*Σελήνη (Πύργος, Σαντορίνη)

 Συνεχείς αναζητήσεις ποιοτικών ελληνικών και κυρίως κυκλαδίτικων προϊόντων. Σύγχρονη μαγειρική αντίληψη που εξελίσσει την παράδοση. Πίσω από αυτά, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ένας διανοούμενος της γαστρονομίας, και όχι μόνο, στον οποίο η Σαντορίνη αλλά και οι Κυκλάδες ευρύτερα οφείλουν πολλά και κυρίως την παρουσία τους στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας. 
Κορυφαίο πιάτο: Σπανακόρυζο με πράσο, kale, γιαούρτι, σμέουρα.

 

*Το Κόκκινο Ποδήλατο (Οία, Σαντορίνη)

Ο νέος κατάλογος του πολύ όμορφου μαγαζιού με την υπογραφή του σεφ Γκίκα Ξενάκη εκφράζει ελληνικούς και μεσογειακούς γαστρονομικούς νεολογισμούς με βάση τα εμβληματικά τοπικά σαντορινιά προϊόντα. Το ταλέντο του βάζει τη σφραγίδα του ξεχωριστού στα πιάτα που δημιουργεί και φέρνει στο ατμοσφαιρικό «μπαλκόνι» της Καλντέρας το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2016. 
Κορυφαίο πιάτο: Μπακαλιάρος ψητός, σκορδαλιά ρεβιθιών, παντζάρια σαλάτα, σάλτσα με λάδι από κορινθιακές σταφίδες.

 

*Mylos (Φηροστεφάνι, Σαντορίνη)

Ανανεωμένο το εστιατόριο, με την κουζίνα του Γιάννη Κιόρογλου να εκφράζει έναν ουσιαστικό μοντερνισμό, διατηρώντας ταυτοχρόνως γερές ρίζες στην παράδοση. Χαρακτηριστικά πιάτα, η γρανίτα ντομάτας πασπαλισμένη με λουλουδάκια ρίγανης και βασιλικού, το «στεφάνι» χταποδιού στιφάδο με κρεμμύδια τουρσί, το μπαρμπούνι «στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος» με αρμυρίκια και κρίταμο και το «υφές κουνουπιδιού – μελιτζάνα-καπνός» με φετούλες ωμού κουνουπιδιού, αχνιστή και ψητή μελιτζάνα και «στάχτη» ψωμιού με μελάνι σουπιάς. 
Κορυφαίο πιάτο: Βιολογικό χοιρινό με σάλτσα romesco και φιστίκια Αιγίνης.

Ειδήσεις: Κυκλάδες

 

(Visited 49 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*