Ο δήμος Αμοργού απαγόρευσε τη ζωντανή μουσική στα μαγαζιά – Τι απαντά ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

Άκης Αξαόπουλος
24/07/2021 10:45
 
 
 

 

Την απαγόρευση της ζωντανής μουσικής από τα μαγαζιά της Αμοργού αποφάσισε ο δήμος Αμοργού μετά από εισήγηση της Επιτροπής Συντονισμού Αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID – 19.

Στην παραπάνω απόφαση αντιδρά ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος που απαιτεί την ανάκληση της απόφασης του δήμου Αμοργού.

Συγκεκριμένα, ο δήμος Αμοργού ενημερώνει ότι η Επιτροπή Συντονισμού Αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID – 19, απαρτιζόμενη από το Δήμαρχο Αμοργού, κ. Ελευθέριο Καραϊσκο, τoν Προϊστάμενο του Κέντρου Υγείας κ. Κων/νο Μπουρνάκα, τη Γενική Ιατρό κα Αναστασία Κιοσσέ, το Διοικητή του Αστυνομικού Σταθμού Αμοργού κ. Κωνσταντίνο Κυπριωτάκη και το Διοικητή του Λιμενικού Σταθμού Αμοργού κ. Ανδρέα Μπονίδη, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την απόφαση λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημία του Covid-19 και της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του στην Αμοργό.

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε:

1. Η ανάκληση όλων των αδειών μουσικών εκδηλώσεων οι οποίες είχαν δοθεί σύμφωνα με το Ν. 4229/2014, παρ. 1, αρ. 3. τεύχος Α΄(ΦΕΚ 8/10-01-2014), σε επιχειρήσεις αναψυχής (Καφέ – μπαρ) και καταστήματα εστίασης, από 23 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου 2021.

2. Η αποστολή σύστασης προς το Υπουργείο Ναυτιλίας για αυστηροποίηση των ελέγχων στις μετακινήσεις προς τα νησιά και μεταξύ αυτών για την ύπαρξη των απαραίτητων υγειονομικών πιστοποιητικών.

3. Η αυστηροποίηση των ελέγχων από την Αστυνομία και το Λιμενικό για τη τήρηση των μέτρων προστασίας και των απαγορεύσεων που έχει θεσπίσει η Πολιτεία και ο Δήμος.

Όπως σημειώνει ο δήμος Αμοργού, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός ενεργειών από όλους τους φορείς για τη σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει στη χώρα από την συνεχή διασπορά του κορωνοϊού, η οποία – διασπορά του κυρίως τώρα με μεταλλάξεις – εξακολουθεί να επεκτείνεται ραγδαία σε πολλές περιοχές της χώρας, με κίνδυνο να δημιουργήσει προβλήματα στις κατά τόπους κοινωνίες, όπως είναι και η κοινωνία της Αμοργού.

“Η μάχη για να κρατήσουμε την Αμοργό μας χωρίς κρούσματα συνεχίζεται αμείωτη. Έχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη η συνεχής εγρήγορση από τον καθένα μας έναντι του κινδύνου της εξάπλωσης της πανδημίας και η απόλυτη τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας που ανά διαστήματα ανακοινώνονται από την Πολιτεία.

Όλοι μαζί θα διαφυλάξουμε το νησί μας ακέραιο και ανόθευτο από αυτή τη λαίλαπα της πανδημίας, τώρα μάλιστα που βρισκόμαστε στα μέσα της τουριστικής περιόδου και το νησί μας κατακλύζεται από πολλούς επισκέπτες” σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η απάντηση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου για την απαγόρευση όλων των εκδηλώσεων με ζωντανή μουσική από τον Δήμο Αμοργού

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος απαιτεί την ανάκληση της απόφασης του Δήμου Αμοργού με την οποία απαγορεύεται η ζωντανή μουσική στα μαγαζιά του νησιού από σήμερα Παρασκευή 23 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 15 Αυγούστου με την επίκληση της ανάγκης περιορισμού της πανδημίας. Η συγκεκριμένη απόφαση πλήττει άμεσα τους μουσικούς οι οποίοι δουλεύουν στο νησί. Το πιο επικίνδυνο όμως είναι πως υποδεικνύει την μουσική ως τον νούμερο ένα παράγοντα εξάπλωσης της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην ανακοίνωση του Δήμου δεν θίγεται καμία από τις βασικές παραμέτρους του προβλήματος οι οποίες συζητιούνται ευρέως ανάμεσα σε κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες:

· Η ασυδοσία των ακτοπλοϊκών εταιρειών που φορτώνουν τα καράβια με πλήρη χωρητικότητα θυσιάζοντας την δημόσια υγεία στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους.

· Ο συνωστισμός στα τοπικά λεωφορεία ΚΤΕΛ που ειδικά σε συνθήκες πανδημίας είναι διπλά επικίνδυνος

· Η ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού για μαζικούς ελέγχους με rapid test σε κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες. Κι εδώ η ανυπαρξία των κρατικών δομών βαφτίζεται «ατομική ευθύνη». Ακούγεται μάλιστα πως ιδιώτης επιχειρηματίας εκμεταλλευόμενος το σχετικό κενό έχει στήσει υπηρεσία για κατοίκον ελέγχους PCR και rapid test βγάζοντας κέρδος πάνω στον έλεγχο που θα έπρεπε να είναι δικαίωμα των κατοίκων-εργαζομένων-επισκεπτών και υποχρέωση των κρατικών υπηρεσιών.

· Οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες του κέντρου Υγείας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τακτικές ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού ενώ κάθε καλοκαίρι καλούνται να διαχειριστούν και την τουριστική κίνηση, πολύ περισσότερο σε συνθήκες πανδημίας και με ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων στο νησί.

Σε όλα αυτά τα (γνωστά σε όλους) ζητήματα η ανακοίνωση του δήμου αποφεύγει να τοποθετηθεί προφανώς για να μην κακοκαρδίσει κυβέρνηση και εφοπλιστές. Αντίθετα με την απόφαση για απαγόρευση των μουσικών εκδηλώσεων γίνεται μια προσπάθεια να «πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα», να μετατοπιστεί η συζήτηση στην βολικότατη θεωρία περί ατομικής ευθύνης, να μην συζητιούνται οι τεράστιες ευθύνες του δήμου αλλά και της κυβέρνησης που αφήνουν κατοίκους-εργαζόμενους-επισκέπτες εκτεθειμένους στην πανδημία χωρίς κανένα σχέδιο.

Απαιτούμε

· Να παρθεί άμεσα πίσω η απόφαση για απαγόρευση της ζωντανής μουσικής. Να σταματήσει η επιχείρηση στοχοποίησης της μουσικής και των μουσικών για το πρόβλημα του συνωστισμού και την διασπορά της πανδημίας.

· Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού από την πανδημία. Να απαιτήσει ο Δήμος να μπει φρένο στην αυθαιρεσία των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Να ενισχυθούν τα τοπικά δρομολόγια ΚΤΕΛ προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

· Διενέργεια μαζικών τεστ σε όλο τον πληθυσμό με προτεραιότητα στους εργαζόμενους που είναι και οι πιο άμεσα εκτεθειμένοι καθώς έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες κόσμο. Να ενισχυθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας του νησιού για να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες λόγω πανδημίας αλλά και λόγω καλοκαιρινής περιόδου.

(Visited 571 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*