Ξεκίνησε η διαβούλευση για τη μελλοντική διαχείριση της Γυάρου

admin
19/04/2016 07:54
 
 
 

Η πρώτη συνάντηση εργασίας της Επιτροπής Συνδιαχείρισης Γυάρου πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ερμούπολη, στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE.

Για τον επόμενο χρόνο, εκπρόσωποι από τους δεκαπέντε κύριους εμπλεκόμενους – με την περιοχή της Γυάρου – φορείς και χρήστες θα συμμετέχουν στο ανοιχτό τραπέζι διαβούλευσης επί των μέτρων προστασίας και διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής της Γυάρου.

Στόχος της Επιτροπής Συνδιαχείρισης Γυάρου, είναι τα μέλη της να συνδιαμορφώσουν και να συναποφασίσουν τα μέτρα που θα ισχύσουν στην περιοχή γύρω από τη Γυάρο, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την προστασία της φύσης και των θαλάσσιων πόρων, όσο και τις δραστηριότητες που υπάρχουν στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και αποφασίστηκε ο στόχος, ο ρόλος και το πλάνο εργασιών της Επιτροπής, καθώς και ο Κανονισμός Λειτουργίας της. Στις επόμενες συναντήσεις θα συζητηθούν τα μέτρα και οι δράσεις προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της περιοχής.

Όπως προβλέπεται, στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, οι προτάσεις που θα συνδιαμορφωθούν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της Επιτροπής θα καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό πλάνο συνδιαχείρισης της νέας Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής που θα θεσμοθετηθεί γύρω από τη Γυάρο από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

Σημειώνεται ότι η δεκαπενταμελής Επιτροπή αποτελείται από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Λιμενικό Σώμα), την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τον Δήμο Άνδρου, την Αναπτυξιακή́ Εταιρεία Κυκλάδων, τους επαγγελματίες αλιείς της Σύρου και της Άνδρου, το Εμπορικό Επιμελητήριο Κυκλάδων, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης, την MOm/Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας Μεσογειακής Φώκιας και τo WWF Ελλάς.

 

Επ’ ωφελεία του περιβάλλοντος και της κοινωνίας

Στη συνάντηση παρέστη και ο  Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Δρ. Νίκος Θεοδωρίδης, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Συνδιαχείρισης όχι μόνο γιατί έγινε μια πλήρης λεπτομερής ενημέρωση, αλλά και γιατί υπήρχε ένα κλίμα συναινετικό που προάγει το διάλογο και τις τελικές αποφάσεις για την υλοποίηση του προγράμματος επ’ ωφελεία του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνίας των πολιτών των Κυκλάδων».

Από την πλευρά του, ο Συντονιστής του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE Δρ. Σπύρος Κοτομάτας δήλωσε: «Στη συνάντηση αυτή έγινε το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά και καινοτόμα την προστασία της θάλασσας στις Κυκλάδες. Η Επιτροπή Συνδιαχείρισης δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της Γυάρου με σεβασμό στην ιστορία, στον άνθρωπο και στη φύση».

(φωτό: Χρήστος Παπαδάς – WWF Ελλάς)

Ειδήσεις: Κυκλάδες

(Visited 29 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*