Έλληνες από τη Μαριούπολη, που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα φιλοξενήσει η Κύθνος, μια και οι δύο περιοχές είναι αδελφοποιημένες από το 2016.
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr o αντιδήμαρχος Κύθνου, Αντώνης Κοκιασμένος, ο δήμος έχει λάβει την απόφαση και απευθύνθηκε σε κατοίκους του νησιού, οι οποίοι διατηρούν τουριστικά καταλύμματα, προκειμένου να τα διαθέσουν για τη φιλοξενία Ελλήνων από τη Μαριούπολη. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων βρήκε θετική ανταπόκριση.
Παράλληλα, ο Δήμος Κύθνου βρίσκεται σε επικοινωνία με τους ελληνικούς συλλόγους της Μαριούπολης και του Σαρτανά, με την ουκρανική πρεσβεία στην Αθήνα αλλά και το Ελληνοουκρανικό Επιμελητήριο και αναμένει τον αριθμό των ανθρώπων από την Ουκρανία που θέλουν να μείνουν στο νησί.
«Το νησί μας διαθέτει καταλύματα, που διατίθενται για τους τουρίστες το καλοκαίρι και οι ιδιοκτήτες τους έδειξαν προθυμία να φιλοξενήσουν Έλληνες από τη Μαριούπολη. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την Ομοσπονδία Ελλήνων της Ουκρανίας, την πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα και το Ελληνοουκρανικό Επιμελητήριο και αναμένουμε ενημέρωση, για το πόσοι ενδιαφέρονται να έρθουν στο νησί μας και να τους φιλοξενήσουμε», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κοκιασμένος.
Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρει ότι ο Δήμος Κύθνου έχει ήδη συγκεντρώσει τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και αναμένει οδηγίες για τις δυνατότητες που υπάρχουν να τα στείλει στους Έλληνες της Μαριούπολης.
Η αδελφοποίηση των δύο περιοχών
Η αδελφοποίηση των δύο περιοχών έγινε το 2016. Τις συνδέει ο Άγιος Ιγνάτιος Επίσκοπος Μαριούπολης, ο οποίος άσκησε τα καθήκοντά του στην περιοχή στο τέλος του 18ου αιώνα και είχε γεννηθεί στην Κύθνο.
Το κοσμικό του όνομα ήταν Ιάκωβος Κοζαντίνος και ανήκε σε οικογένεια Ενετών που εγκαταστάθηκε και ρίζωσε στο νησί. Στα 17 του χρόνια χειροτονήθηκε μοναχός στην Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους και το 1769 εστάλη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στην Κριμαία, προκειμένου να ασκήσει τα ιερατικά του καθήκοντα στους Έλληνες της περιοχής. Οι τελευταίοι περνούσαν διάφορα δεινά από τους Τατάρους και τους Τούρκους της περιοχής και γι’ αυτό πήρε την απόφαση να μεταφέρει περίπου 50.000 Έλληνες από την Κριμαία στη Μαριούπολη, για να σωθούν. Για το λόγο αυτό έμεινε γνωστός ως «ο Μωυσής της Μαριούπολης».