Δήλωση δημάρχου Μυκόνου για την απώλεια του Μηνά

Newsroom
26/03/2020 03:25
 
 
 

 

«Αυτό που με απασχόλησε κυρίως σ’ όλη μου τη ζωή είναι το πάθος μου για το ελάχιστο που δίνει το μέγιστο».

Ο Μηνάς ήταν ένας από τους αξιολογότερους Έλληνες δημιουργούς μιας αυθεντικής, μποέμ γενιάς με όραμα και πάθος, μιας γενιάς που κατόρθωσε να βάλει ξανά την Ελλάδα στις σύγχρονες τάσεις του design και της τέχνης. Απευθυνόταν σε όσους μπορούσαν να εκτιμήσουν τα μινιμαλιστικά σχέδιά του, τα οποία ήταν συνδυασμένα με την απλότητα και συνάμα με την πολυτέλεια.

Αυτό που χαρακτήριζε τις δημιουργίες του Μηνά, στοιχείο σπάνιο στις μέρες μας, ήταν το πολύπλευρο ταλέντο του που εφαρμόστηκε σε πολλές διαστάσεις της τέχνης, όπως κοσμήματα, έπιπλα, αρχιτεκτονική, design, χρηστικά αντικείμενα κ.λπ. Λαμπρό παράδειγμα ήταν το σπίτι του στη Μύκονο που έχτισε ο ίδιος, δίνοντας πλαστικότητα στους όγκους με τα ίδια του τα χέρια, σεβόμενος απόλυτα την μικρή κλίμακα μεγέθους της αρχιτεκτονικής του νησιού.

Ήταν άνθρωπος με «πλούσια» προσωπικότητα, τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί του, μαθαίνοντας από την απλότητά του και την καθαρή σκέψη του.

Στο νησί μας βρέθηκε από έναν τυχαίο έρωτα και το αγάπησε για πάντα. Το όνομα του Μηνά συνδέθηκε με τη Μύκονο, όχι μόνο γιατί σχεδίασε τα «Άστρα», ένα από τα πιο μυθικά στέκια του νησιού, αλλά κυρίως γιατί αγάπησε όσο λίγοι αυτόν τον τόπο. Περίπου πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε τη χαρά και την τιμή να συνεργαστούμε για την ανάπλαση του Γιαλού της Μυκόνου. Αποδέχτηκε αμέσως και με θερμή την πρότασή μας και μετέτρεψε σημείο στο γιαλό σε κάτι «εμβληματικό».

Δημιούργησε σχέδια που μπορούσαν να συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο τη σύγχρονη μηχανική με την κλασική κυκλαδίτικη αισθητική. Μετά από πρόσκληση το 2016, συμμετείχε στην πρώτη μεγάλη διεθνή έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου με τίτλο: Vanity. Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες.

Ο καλύτερος αποχαιρετισμός δεν θα μπορούσε παρά να είναι οι λέξεις που έγραψε η οικογένεια του: «Το μεγάλο του ταξίδι ξεκινά με ένα λευκό χαρτί και ένα μολύβι. Τα άστρα ανατέλλουν και δύουν στις ίδιες θέσεις. Τα «άστρα» του Μηνά τώρα λάμπουν ακόμη περισσότερο καθώς βρήκαν τη θέση για την οποία δημιουργήθηκαν: τον ουρανό. Εκεί ανήκουν πλέον και δε θα δύσουν ποτέ».

Το νησί μας κι εγώ προσωπικά αποχαιρετάμε έναν σπουδαίο Έλληνα, έναν μοναδικό καλλιτέχνη, έναν αγαπημένο φίλο που έζησε, δούλεψε και αγάπησε τη Μύκονο.

Σ’ ευχαριστούμε για όσα πρόσφερες στο νησί μας.

(Visited 190 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*