Λεοντόψαρα πιάστηκαν στα δίχτυα ψαρά στη Σέριφο και αμέσως σήμανε συναγερμός στο νησί καθώς το λεοντόψαρο είναι ένα επικίνδυνο είδος ψαριού με δηλητηριώδη αγκάθια. Αφού ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο για την επικίνδυνη ψαριά, εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση ενημερώνοντας τους αλιείς, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού για την εμφάνιση του επικίνδυνου ψαριού στη θαλάσσια περιοχή Καλό Αμπέλι.
Η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Σερίφου αναφέρει:
Με αφορμή πρόσφατο περιστατικό αλίευσης από επαγγελματία αλιέα, ατόμων του ψαριού «ΛΕΟΝΤΟΨΑΡΟ», στην θαλάσσια περιοχή του Όρμου ΚΑΛΟ ΑΜΠΕΛΙ Ν. Σερίφου, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους αλιείς (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) ότι το ανωτέρω είδος ψαριού είναι ιδιαίτερα «επικίνδυνο» όταν τρυπηθούμε από τα αγκάθια του, τα οποία προξενούν αφόρητο πόνο, ενώ σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου μπορούν να οδηγήσουν και σε θάνατο.
Το λεοντόψαρο
Το λεοντόψαρο ανήκει στις σκορπίνες και έχει επιστημονική ονομασία Pterois miles. Προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και εντοπίστηκε στη Μεσόγειο για πρώτη φορά το 1991 στον Κόλπο της Χάιφας στο Ισραήλ. Έχει χαρακτηριστική εμφάνιση και έντονα αγκάθια και πρόκειται για ένα επικίνδυνο είδος για το θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και ένα επιθετικό ακόμα και θανατηφόρο ψάρι. Τα αγκάθια στη ράχη και στην κοιλιά του, είναι δηλητηριώδη καθώς περιέχουν ισχυρή τοξίνη.
Το τρύπημα από τα αγκάθια του μπορεί να προκαλέσει για μέρες έντονο πόνο, πονοκέφαλο, εμετό, δύσπνοια, ναυτία, πυρετό, μούδιασμα, διάρροια, ακόμα και αλλεργικό σοκ με σοβαρές επιπλοκές. Η αντιμετώπιση του τσιμπήματος, σύμφωνα με τις οδηγίες του Τμήματος Αλιείας, είναι ενυδάτωση του τραύματος με ζεστό νερό για 30 έως 90 λεπτά και άμεση μετάβαση σε ιατρικό κέντρο.