Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Αρνητική ψήφος για την τιμολογιακή πολιτική του 2023 που πρότεινε ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου

Newsroom
29/08/2022 16:50
 
 
 

 

Αρνητική ήταν η ψήφος της εκπροσώπου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Αντιδημάρχου Καθαριότητας κας Αγγελικής Πρίντεζη στην τιμολογιακή πολιτική του 2023 που πρότεινε ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό, «την ισχυρή ομόφωνη απόφαση» του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης.

Ο απολογισμός της τιμολογιακής πολιτικής του 2021, η επικαιροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής για το 2022 και ο καθορισμός των εισφορών των μελών και της τιμολογιακής πολιτικής για το 2023 ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του ΦΟΔΣΑ που πραγματοποιήθηκε στις 26 Αυγούστου.

Όπως έκανε γνωστό ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, σύμφωνα με την προτεινόμενη τιμολογιακή πολιτική για το 2023, εξαπλασιάζονται τα χρήματα που πρέπει να καταβάλει ο Δήμος για την ταφή των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ, σε σχέση με το ποσό που κατέβαλε επί σειρά ετών.

Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει υπέρμετρη επιβάρυνση των δημοτών, καθώς απαιτεί το ποσό άνω του 1,7 εκ. € από τα συνολικά έσοδα τελών καθαριότητας (ύψους 2,4 εκ. €), λαμβάνοντας υπόψη ότι, από το ποσό αυτό, πρέπει να καλυφθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων της καθαριότητας ύψους 1,5 εκ €, το λειτουργικό κόστος της υπηρεσίας και το κόστος του δημοτικού φωτισμού.

Μάλιστα, στο δελτίο Τύπου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης επισημαίνεται ότι η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μειοψηφήσει (δια της εκπροσώπου του) στη Γενική Συνέλευση του ΦΟΔΣΑ ελήφθη βάσει της παρούσας οικονομικής κατάστασης και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, «καθώς η εφαρμογή της προτεινόμενης εισφοράς θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τελών καθαριότητας για τις κατοικίες και τα καταστήματα».

Η κα Πρίντεζη τόνισε, επίσης, την ανάγκη παρεμβάσεων, εργασιών και συντηρήσεων στο κύτταρο του ΧΥΤΑ στο Κοράκι. Ωστόσο, προτάθηκε – από πλευράς της Δημοτικής Αρχής της Σύρου – οι παρεμβάσεις αυτές να υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου, προκειμένου να μπορεί ο Δήμος να βρει χρηματοδοτικό εργαλείο, δεδομένου ότι αδυνατεί να τις καλύψει από τα ανταποδοτικά έσοδα της υπηρεσίας καθαριότητας.

Εν τέλει, ζητήθηκαν αντικειμενικά και ορθολογιστικά κριτήρια στον υπολογισμό της ετήσιας εισφοράς.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μαζί με τον Δήμο Πάρου, αφού έθεσαν τα παραπάνω ζητήματα, καταψήφισαν τα σχετικά θέματα της Γενικής Συνέλευσης.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος πρότεινε μείωση 21,2%, η οποία έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία και θα αποσταλεί στους Δήμους με νεότερη ενημέρωση την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης θα υλοποιήσει άμεσες και έμμεσες δράσεις ενημέρωσης για την αύξηση των ρυθμών ανακύκλωσης στο νησί, καθώς έτσι θα μειωθεί ο όγκος των υλικών ταφής στο κύτταρο, κάτι που θα έχει αποτυπωθεί απευθείας στη μείωση του τέλους ταφής.

(Visited 99 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*