Διευκρινίσεις από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης για το έργο του “Open Mall”

Newsroom
15/03/2023 11:14
 
 
 

 

Σε διευκρινίσεις σχετικά με το έργο του “Open Mall” προχώρησε ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην κριτική που ασκείται «στο πόδι» και λίγο πριν την υλοποίηση του έργου ανάπλασης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μάλιστα, κρούει «τον κώδωνα του κινδύνου» για απένταξη του έργου και απώλειας της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ (ύψους 1.000.000€) αν δεν υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, τονίζοντας ότι «οι όποιες προτάσεις για αλλαγές γίνονται πριν τη δημοπράτηση ενός έργου».

Η ανακοίνωση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης έχει ως εξής:

Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Κυκλάδων ενόψει της υπογραφής της σύμβασης για το OPEN MALL, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα ακόλουθα:

1. Δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί μόνο το έργο ανάπλασης των προσόψεων των καταστημάτων, γιατί το OPEN MALL έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την πραγματοποίηση όλων των παρεμβάσεων τόσο στα καταστήματα, όσο και στον δημόσιο χώρο. Αλλιώς δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα πρέπει να απενταχθεί. Αυτή είναι, άλλωστε, και η έννοια της σύμπραξης του Δήμου με τον Εμπορικό Σύλλογο που αναφερόταν και στη σχετική πρόσκληση για την υποβολή των προτάσεων.

2. Το έργο περιλαμβάνει πλήρη φάκελο μελετών εγκεκριμένων από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον οποίο είχε μαζί του κατά τη συνάντηση ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μηνάς Αληφραγκής.

3. Μελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή του έργου συνόδευε το αρχικό Τεχνικό Δελτίο, καθώς ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξή του.

4. Η ποσότητα των υδάτων που παροχετεύεται από τη συγκεκριμένη οδό δεν αλλάζει εξαιτίας των προτεινόμενων παρεμβάσεων. Συνεπώς, δεν υπάρχει υποχρέωση ούτε ανάγκη εκπόνησης υδραυλικής μελέτης για μια απλή μετατόπιση των υφιστάμενων φρεατίων. Προφανώς οι γλάστρες και τα παγκάκια δεν αλλάζουν την απορροή των υδάτων. Η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει πλημμυρικά φαινόμενα μετά από έντονες βροχοπτώσεις, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα έργο ανάπλασης όπως είναι το OPEN MALL, αλλά από ένα αμιγώς υδραυλικό έργο.

5. Το έργο δεν μπορεί να εκτελεστεί αποσπασματικά. Συνεπώς, αν δεν υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο θα χαθεί η χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 1.000.000€. Το πόσο εύκολο είναι να βρίσκονται αυτές οι χρηματοδοτήσεις εκτός των πόρων του ΕΣΠΑ το βλέπουμε με τον αγώνα του Δήμου εδώ και μισό χρόνο περίπου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 2.000.000€ για το Δημαρχείο. Το πόσο σοφό είναι να εγκαταλείπεις ένα έργο μετά από τέσσερα χρόνια ωρίμανσης και να χάνεις χρηματοδοτήσεις που έχουν εξασφαλιστεί με προσπάθειες δύο δημοτικών αρχών είναι κάτι που μπορεί να το κρίνει ο κόσμος.

Είναι σημαντικό να κατανοούμε όλοι τον ρόλο που καλούμαστε να επιτελέσουμε. Μια μελέτη που ωριμάζει εδώ και τέσσερα χρόνια, έχοντας συνταχθεί από επιστήμονες μηχανικούς του Δήμου και έχοντας περάσει το βάσανο των εγκρίσεων του Υπουργείου Πολιτισμού δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κριτικής «στο πόδι» και λίγο πριν την υλοποίηση του έργου. Οι όποιες προτάσεις για αλλαγές γίνονται πριν τη δημοπράτηση ενός έργου και σίγουρα όχι λίγες μέρες πριν την υπογραφή της σύμβασης. Με αυτή τη λογική δεν θα κατασκευάζαμε ποτέ κάποιο έργο αλλά θα βρισκόμασταν διαρκώς σε ένα φαύλο κύκλο του μπρος – πίσω.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*